10 неймовірних властивостей вівсянки та рецепт корисного сніданку

Чи може вівсянка запобігти появі діабету 2-го типу? Насправді, розчинні волокна, що містяться у цій крупі, допомагають організму перетравлювати продукти із вмістом крохмалю та контролюють рівень цукру в крові.

Вівсянка є однією з найсмачніших та найкорисніших цільнозернових культур. Вона також є найбільш популярною в усьому світі крупою завдяки своїй високій енергетичній цінності, а те, що вівсянка також є відомим джерелом енергії, зробило її головним продуктом у багатьох культурах та народах. Читайте далі про 10 неймовірних корисних властивостей вівсянки (плюс рецепт поживного сніданку!)

У вівсянці міститься більше білків, вуглеводів, вітамінів та поживних речовин, ніж у інших зернових культурах. А найкраще те, що споживати її можна у будь-яку пору року, бо вона завжди доступна за низькою ціною! Вам потрібні ще якісь причини для того, щоб їсти вівсянку щодня?

Вона допомагає контролювати рівень холестерину

У вівсянці міститься волокниста сполука, що називається бета-глюкан, і яка, згідно з деякими проведеними дослідженнями, є дуже корисною для тих, хто страждає на високий рівень холестерину. Вживання вівсянки на сніданок допомагає зберігати тримати його в нормі.

Вона є антиоксидантом

serce

Вівсянка також має властивості антиоксиданта, і тому вона допомагає боротися із вільними радикалами, що утворюються через наявність в організмі поганого холестерину. Цей аспект є дуже важливим і відіграє невід’ємну роль у профілактиці серцево-судинних захворювань.

Вона зміцнює імунну систему

Бета-глюкани, які містяться у вівсянці, є найкращими інструментами імунної системи у боротьбі з різними вірусами та бактеріями, що викликають інфекційні захворювання. Щоденне вживання вівсянки допомагає зміцнити імунну систему та захистити організм від цих шкідливих патогенних бактерій.

Вона допомагає у лікуванні діабету

vnutrishni_organy

Люди, які регулярно їдять вівсянку, мають менше шансів захворіти на діабет 2-го типу. А для тих, хто вже хворіє на діабет, розчинні волокна, які містяться у вівсянці, є дуже корисними, адже вони стимулюють перетравлення продуктів із високим вмістом крохмалю та регулюють рівень цукру у крові, особливо одразу після прийомів їжі.

Вона покращує травлення

Той факт, що вівсяна крупа покращує процес травлення, означає, що вона також запобігає утворенню закрепів. Розчинні волокна допомагають зменшити у шлунку кількість кислоти та жовчі, а також їхніх шкідливих складників.

Вона дає відчуття ситості

vivsyana-krupa

Однією з головних причин, чому вівсянку рекомендують щодня споживати на сніданок, є те, що вона надовго надає відчуття ситості і позбавляє людину помилкового бажання постійного споживання їжі. Це відбувається завдяки тому, що у вівсяній крупі містяться складні вуглеводи, які ще називають повільно абсорбуючими вуглеводами.

Вона є антиканцерогенною

Вівсянка містять лігнани та фітоестрогени, які є двома основними елементами, що допомагають запобігти раковим захворюванням, пов’язаним із дисбалансом гормонів. Ось чому цю крупу радять споживати жінкам, що перебувають у періоді менопаузи, адже проведені дослідження довели, що наявність у раціоні вівсянки відіграє неабияку роль у питаннях зменшення ризику появи раку молочної залози.

Вона допомагає у лікуванні астми

Вівсяній крупі притаманний ефект, схожий на дію сиропу від кашлю, саме тому вона стане особливо корисною для тих, хто страждає на кашель чи на бронхіт. Дослідження довели, що регулярне споживання у великій кількості таких цільнозернових культур, як вівсянка, може знизити ризик появи захворювання на астми у дітей до 50%.

Це дослідження проводили на основі порівняння вівсяної крупи із рибою, і воно показало, що регулярне споживання обидвох цих продуктів може зменшити ризик виникнення астми до 50%, а ще воно зменшить ризик звуження ваших бронхіальних дихальних шляхів до 80%.

Вона захищає серце

serce_stetoskop

Лігнани, які містяться у вівсянці та інших крупах, це рослинні речовини, які потрапляють в наш організм під час перетравлення їжі та можуть допомогти захистити наше серце від багатьох різних хвороб.

Вона є сечогінним засобом

Споживання вівсянки сприяє виведенню із організму сечової кислоти та збільшує кількість самої сечі завдяки вмісту кремнію у вівсянці. Ця властивість крупи також допомагає у боротьбі із подагрою та іншими хворобами, пов’язаними із затримкою рідини в організмі.

В якому вигляді їсти вівсянку на сніданок?

Існує багато способів, за якими ви можете приготувати собі вівсянку на сніданок, проте ми хочемо поділитися з вами одним простим рецептом її приготування, який допоможе вам правильно розпочати свій день.

Інгредієнти:

  • Цільнозернова вівсянка (мелена) – 0,5 склянки
  • Мигдаль – 6 шт.
  • Волоський горіх – 2 шт.
  • Насіння чіа – 1 столова ложка
  • Мед або стевія
  • Родзинки – 1 чайна ложка
  • Кокосовий або мигдальний напій

Що вам слід робити?

  • Оберіть посудину, у якій помістилися б складові цього рецепту та заповніть її необхідною кількістю вівсяної крупи. Тоді додайте столову ложку насіння чіа.
  • Перемішайте складники та долийте кокосового чи мигдального напою майже до верху посудини, проте залиште трохи місця для решти інгредієнтів.
  • Додайте усі інші складники та накрийте чимось посудину. Залиште її настоюватися у холодильнику на ніч. Наступного ранку ви можете додати до страви трохи молока на бажання.