5 рецептів смузі для боротьби з запорами

Пам'ятайте, що найбільше клітковини міститься саме в шкірці фруктів, тому якщо можете, завжди додавайте шкірки фруктів до ваших смузі, адже так вони стануть ще кориснішими.

Існує багато натуральних рецептів, щоб побороти запор, втім один з найпростіших та найприємніших способів – виберіть для свого раціону харчування продукти, які сприяють правильному функціонуванню кишківника, і їжте їх кожен день.

У цій статті ми розповімо про деякі смачні смузі, які можна пити протягом цілого дня для покращення діяльності травної системи та вирішення проблеми з запорами. Крім того, вони володіють ще й багатьма іншими корисними властивостями.

Смузі – це краще, ніж соки

Хоча натуральні соки та смузі дуже корисні, забезпечують організм багатьма вітамінами та мінералами, все ж, якщо ви намагаєтеся позбутися запору, вам варто робити вибір на користь смузі. Причина в тому, що в них міститься клітковина фруктів, яка втрачається під час приготування соків.

Ось тому смузі набагато ситніші і ви можете пити їх на сніданок або під час легкого обіднього перекусу. Це смачний та здоровий спосіб замінити чимось страви з високим вмістом цукру та рафінованого борошна.

Підсолодіть смузі медом

Якщо вам дуже кортить, щоб смузі був солодшим, відкладіть білий цукор на найдальшу полицю, адже він шкідливий для здоров’я, і спробуйте натуральний підсолоджувач, який також володіє проносними властивостями – мед акації. Якщо ви не можете знайти саме цей вид меду, можете замінити його будь-яким іншим медом або мелясою з натуральних фруктів або зернових.

2-med

Кефір і чорнослив

Кефір – це вид ферментованого йогурту, який зберігає всі властивості звичайного йогурту, але володіє ще декількома додатковими перевагами. Завдяки нижчому вмісту лактози,  він набагато легше перетравлюється та сприяє розвитку корисних кишкових бактерій. Ви можете купити вже готовий кефір у магазині, або приготувати його власними руками з ферментованого молока.

Чорнослив не лише багатий на кальцій та чудово підходить для профілактики остеопорозу, він ще є містить багато клітковини та вже протягом багатьох століть вважається чудовим засобом для боротьби з запорами. Якщо матимете можливість, перед вживанням замочіть чорнослив на ніч .

3-smuzi-z-shalfeiem

Овес і фініки

На відміну від рисового молока, яке в деяких людей може викликати запор, молоко з вівса багате на рослинний слиз, вид клітковини, який сприяє правильній роботі кишківника. Для приготування цього смузі можете використовувати вівсяне молоко або столову ложку вівсяних пластівців, попередньо замочених у воді на декілька годин.

Фініки, як і більшість сушених фруктів, містять багато клітковини та забезпечують вас енергією. Саме тому це чудовий вибір для вашого ранкового смузі. Овес надасть напою кремоподібну структуру, а фініки зроблять його солодшим.

Яблуко та ківі

Яблука завжди використовували на випадок запору або діареї. Їх секрет у шкірці, в якій міститься більшість клітковини фрукта. Але якщо ви збираєтесь використовувати шкірку, переконайтеся, що ці яблука без пестицидів. 

Для смузі можете використовувати сире або ледь спечене яблуко, це розкриє його смакові якості. У той же час, ківі варто їсти на голодний шлунок, адже саме так вони найкраще діють як проносне.

Йогурт та інжир

Якщо у вас немає кефіру, його можна замінити йогуртом, хоча  в ньому і не міститься стільки ж корисних ензимів. Постарайтеся знайти якомога натуральніший йогурт без додавання підсолоджувачів, цукру, барвників та смакових додатків.

Інжир, або сирий або сушений, містить багато клітковини та надасть смузі солодкого смаку.

4-bananove-smuzi

Фундук та насіння льону

Наостанок ми б хотіли згадати багаті на клітковину горіхи та насіння, які можна додавати до рослинного молока для кращого смаку.

Фундук також допомагає регулювати рівень цукру в крові. У деяких магазинах ви можете знайти молоко з фундука, яке має чудовий смак та добре поєднується з кокосовою стружкою.

Тим часом, не забудьте замочити насіння льону на ніч, щоб вони випустили рослинний слиз. Потім можете додати воду, в якій вони настоювалися, до вашого смузі. До кожного смузі також варто додавати жменьку горіхів та чайну ложку насіння льону.