8 продуктів, які викликають черевне запалення

Якщо ви хочете уникнути запалення в черевній порожнині, важливо дотримуватися здорового і збалансованого харчування, уникати продуктів, які викликають гази та інші розлади.
8 продуктів, які викликають черевне запалення

Останнє оновлення: 30 січня, 2019

Чи знаєте ви про таке захворювання, як черевне запалення? Кожна людина прагне мати плоский живіт, і багато людей борються, щоб досягти цієї мети за допомогою дієти та фізичних вправ.

Але коли здається, що все йде добре, раптом ви можете виявити, що тіло роздуте, а джинси та інший одяг більше не налазять.

Деякі люди не переймаються цим симптомом, тоді як інші стурбовані тим, як виглядає їхнє тіло, адже вони здаються важчими, ніж є насправді.

Що таке черевне запалення?

Правда в тому, що це не лише питання естетики, адже слід знати, що цей різновид запалення є результатом перевантаження травної системи, що відбувається, коли ви їсте занадто багато продуктів, які дратують організм.

Більш того, окрім набряків та таких неприємних симптомів, як гази, ви можете також відчути біль.

Ось чому варто взяти до відома, які продукти можуть викликати черевне запалення, і уникати їх в раціоні.

1. Продукти з високим вмістом жиру

картопля фрі та черевне запалення
Продукти з високим вмістом жиру є однією з основних причин запалення черевної порожнини.

Вони не тільки сприяють набиранню ваги, але й уповільнюють травлення і збільшують рівень холестерину.

Чудовим прикладом є картопля фрі з високим вмістом жирів і крохмалю. Це майже як бомба в кишківнику.

2. Газовані напої

Багато людей полюбляють газовані напої завдяки високому вмісту цукру, який зрештою може призвести до звикання.

Погана новина полягає в тому, що вуглекислий газ дуже погано впливає на шлунок, спричиняючи такі симптоми, як печія і здуття.

3. Хрестоцвіті овочі

Такі овочі містять полісахарид, відомий як рафіноз, який важко перетравлюється. Коли він вступає в контакт з кишковими бактеріями, то починає бродити, викликаючи такі симптоми, як розлад шлунка, гази й відрижка.

Через високий вміст клітковини ці овочі викликають черевне запалення, яке важко піддається лікуванню.

Щоб уникнути цього, включайте їх в раціон у помірних кількостях в поєднанні з іншими продуктами, які допомагають знизити їхній вплив на ваш організм.

4. Сіль

Надмірне споживання солі є однією з головних причин затримки рідини, що тісно пов’язано з проблемами із запаленням.

Зниження споживання солі корисне не тільки для черевної порожнини. Це позитивно впливає на загальний стан здоров’я багатьох органів.

5. Рафіновані вуглеводи

Рафіновані вуглеводи пройшли крізь процес, який усунув клітковину в їхньому складі, перетворив їх на порожні калорії та знизив вміст поживних речовин.

Одним з найстрашніших продуктів є біле борошно, яке входить до складу дуже популярних харчових продуктів, наприклад, піци, хліба, кондитерських виробів тощо.

Насправді деякі люди не переносять ці продукти й можуть мати алергічні реакції після споживання.

6. Гостра їжа

гостра їжа викликає черевне запалення
Спеції можуть мати багато переваг для здоров’я, але вони також можуть викликати черевне запалення, якщо не споживати їх належним чином.

Це відбувається, коли секреція надлишку кислоти подразнює слизову шлунка, викликаючи запальну реакцію.

Ось чому краще споживати їх у помірних кількостях. Це стосується таких спецій, як:

  • чорний перець
  • мускатний горіх
  • перець чилі
  • гірчиця
  • оцет

7. Молочні продукти

Людям, які страждають на непереносимість лактози, слід уникати споживання молочних продуктів, навіть якщо вони здаються дуже апетитними.

Вони можуть перешкоджати травленню, викликаючи здуття живота, судоми та пронос.

8. Боби

боба
Боби дуже поширені в нашому раціоні, але вони також є одними з найскладніших продуктів для травлення, зокрема через високий вміст полісахаридів. Вони викликають накопичення кишкових газів, породжуючи черевне запалення та інші розлади шлунково-кишкового тракту.

Не варто видаляти їх повністю з раціону, але спробуйте зменшити споживання і добре приготуйте їх перед споживанням.

Ви можете отримати стільки ж білка, скільки містять риба, курка і соя.

Оскільки всі ці продукти можуть викликати здуття живота, краще не споживати їх в надлишку, щоб не відчувати жодних болісних симптомів.

Однак якщо проблема не зникне, варто проконсультуватися з лікарем, адже це може бути ознакою серйознішого розладу.



  • Agrawal A, Whorwell PJ. Review article: abdominal bloating and distension in functional gastrointestinal disorders–epidemiology and exploration of possible mechanisms. Aliment Pharmacol Ther 2008; 27: 2-10.
  • Azpiroz F, Malagelada JR. Abdominal bloating. Gastroenterology 2005; 129: 1060-78.
  • Manichanh C, Eck A, Varela E, Roca J, Clemente JC, González A, et al. Anal gas evacuation and colonic microbiota in patients with flatulence: effect of diet. Gut 2014; 63: 401-8.
  • Salvioli B, Serra J, Azpiroz F, Lorenzo C, Aguade S, Castell J, et al. Origin of gas retention and symptoms in patients with bloating. Gastroenterology 2005; 128: 574-9.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.