8 продуктів, які викликають слиз

Молочні продукти та інші продукти тваринного походження багаті на жири та білки, які можуть сприяти накопиченню слизу в горлі та дихальних шляхах.
8 продуктів, які викликають слиз

Останнє оновлення: 11 грудня, 2018

Слиз – це в’язкий секрет, який огортає мембрани в організмі та містить антисептичні ферменти та імуноглобуліни. У дихальній системі слиз відповідає за захоплення крихітних частинок, наприклад, бактерій і пилу, які проникають через ніс. Деякі харчові продукти можуть викликати надмірну кількість слизу.

Оскільки слиз спрямований на захист легень, він часто накопичується в дихальних шляхах, коли наявна інфекція, як у випадку із застудою і грипом, а також алергією.

Слиз в організмі та причина його появи

Надлишок слизу – це дратівливий симптом, який може змусити вас почуватися слабкими та хворими протягом дня. Ба більше, якщо належним чином не лікувати його досить швидко, він може поширитися на інші ділянки, зокрема на ніс, грудну клітину, вуха і горло.

Цей симптом є механізмом захисту від вірусів і бактерій, які впливають на дихальну систему. З цієї причини важливо знайти джерело проблеми, щоб організм не виробляв його в надлишку.

Наприклад, коли ми страждаємо від надлишку слизу, необхідно уникати певних продуктів, які збільшують його секрецію. Нижче ми поділимося інформацією про те, які саме продукти не варто вживати, коли наявний слиз.

Молочні продукти

Молочні продукти збільшують виділення слизу
Вони очолюють перелік страв, які збільшують секрецію слизу. Є багато міфів, які оточують молочні продукти, але відомо, що вони викликають збільшення слизу, що може спричинити проблеми з диханням і роздратування в горлі.

Продукти, яких варто уникати:

Продукти тваринного походження

Червоне м’ясо і яйця також можуть призвести до збільшення слизу і мокроти. Ці продукти містять багато білків, а це може привести до накопичення слизу в горлі та дихальних шляхах.

Тваринні жири та олії

Жири викликають слиз
Більшість людей споживає велику кількість тваринних жирів і олій, таких як масло, свиняче сало й омега-6 жирні кислоти. Дійсно важливо уникати тваринних жирів і віддавати перевагу здоровим жирам, таким як оливкова олія і продукти з омега-3 жирними кислотами.

Деякі сорти фруктів і овочів

Ми всі знаємо, що фрукти та овочі є важливою частиною здорового харчування і варто їсти їх щодня, щоб скористатися всіма їхніми перевагами.

Проте дослідження, проведене в медичному центру університету штату Меріленд, виявило, що деякі фрукти та овочі не є найкращим вибором, якщо ви страждаєте від надлишку слизу. Серед них:

  • банани
  • картопля
  • кукурудза
  • капуста
  • пшениця

Пшеничні вироби

Пшеничні вироби
Багато експертів з харчування вважають, що пшениця збільшує вироблення слизу. Вона містить стільки сполук, що важко зрозуміти, які з них викликають надлишок слизу. Попри відсутність досліджень на користь цього твердження, рекомендують уникати виробів з пшениці, щоб зменшити кількість слизу і позбутися закладення.

Напої, які зневоднюють організм

Якщо у вас респіраторна інфекція, дуже важливо збільшити споживання води та їсти більше сирих продуктів. Деякі люди вважають газовані напої чудовим способом зволоження організму. Проте безалкогольні газовані напої містять велику кількість цукрів та інших сполук, які зневоднюють організм.

Згідно з дослідженням, проведеним в університеті штату Техас в Сан-Антоніо, зневоднення може призвести до густішого слизу.

Арахіс і горіхи

Арахіс спричиняє слиз у легенях
У деяких людей, які мають непереносимість і алергію, горіхи можуть збільшити секрецію слизу і мокроту. Те ж саме відбувається і у випадку з іншими типами харчової нетерпимості.

Оброблені продукти

Оброблені продукти, наприклад, цукор і борошно, важко перетравити, і це може погіршити ситуацію зі слизом. Так само людям з непереносимістю глютену слід їх уникати, оскільки вони викликають не лише проблеми з травленням, але й дискомфорт через збільшення слизу і мокроти.



  • American Lung Association. Bronchitis symptoms, diagnosis and treatment. Marzo 2020.
  • Bachert C, Calus L, Gevaert P. Rhinosinusitis and nasal polyps. In: Adkinson NF, Bochner BS, Burks AW, et al, eds. Middleton’s Allergy: Principles and Practice. 8th ed. Philadelphia, PA: Elsevier Saunders; 2014:chap 43.
  • Balfour-Lynn, I. M. (2019). Milk, mucus and myths. Archives of Disease in Childhood104(1), 91–93. https://doi.org/10.1136/archdischild-2018-314896.
  • Bleich SN, Vercammen KA. The negative impact of sugar-sweetened beverages on children’s health: an update of the literature. BMC Obes. 2018;5:6. Published 2018 Feb 20. doi:10.1186/s40608-017-0178-9
  • Butler, L. M., Koh, W.-P., Lee, H.-P., Yu, M. C., & London, S. J. (2004). Dietary Fiber and Reduced Cough with Phlegm. American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine. https://doi.org/10.1164/rccm.200306-789OC.
  • Harvard T. H. Chan. Nutrition and Immunity. Harvard School of Public Health.
  • Przywojski P. Fight off flu with immune-boosting nutrients. Mayo Clinic Health System.
  • Sisson J. H. Alcohol and airways function in health and disease. Alcohol. Agosto 2007. 41 (5): 293-307.
  • Shewry PR, Hey SJ. Do we need to worry about eating wheat?. Nutr Bull. 2016;41(1):6–13. doi:10.1111/nbu.12186
  • Weinberger T, Sicherer S. Current perspectives on tree nut allergy: a review. J Asthma Allergy. 2018;11:41–51. Published 2018 Mar 26. doi:10.2147/JAA.S141636

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.