Чи корисно пити по три чашки кави на день?

За результатами багатьох досліджень, щоденне споживання кави (в розумних кількостях, звісно ж) дуже корисне для здоров’я. Роками люди намагалися не пити кави, адже вірили, що вміст кофеїну у ній шкідливий для організму. Втім, з року в рік з’являються все нові дослідження, які підтверджують, що насправді пити каву дуже корисно.

Декілька експериментів довели, що кава позитивно впливає на процес лікування або профілактики таких захворювань, як діабет, хвороби Альцгеймера та Паркінсона. Нові дослідження відкривають усе більше корисних властивостей та причин пити каву. У національному інституті раку м. Бетезда (США, штат Меріленд) у журналі “Hepatology” опублікували результати досліджень, згідно з якими кава позитивно впливає на печінку.

Для цього експерименту вчені використовували дані Національної програми перевірки здоров’я та харчування США (NHANES 1999-2010) і відібрали 27,793  учасників від 20 років. Добровольці заповнювали анкету про свої звички у споживанні кави,  а науковці тестували їхню кров, вимірювали різні показники роботи печінки. Метою цього дослідження було визначити здоров’я печінок учасників. Результати показали, що ті, хто пили понад три чашки кави на день мали нижчий рівень ферментів, у порівнянні з тими, які її не вживали.
Крім того, дослідники виявили, що складники кави, крім кофеїну, у помірних кількостях сприяють роботі печінки.

Зменшіть ризик ожиріння та фіброзу печінки за допомогою кави

zhyrna-pechinka (1)

Ще одне дослідження, опубліковане у журналі “Hepatology”, довело, що споживання кави суттєво знижує ризик накопичення сполучної тканини у печінці (фіброзу) у хворих на неалькогольний жировий гепатоз печінки.

Результати показали, що кофеїн, який містить кава, може зменшити накопичення сполучної тканини у хворих на хронічні розлади печінки, наприклад, фіброз.

Для проведення цього дослідження опитали 306 людей щодо кількості кофеїну, який вони споживають, а потім поділили їх на групи: пацієнти, у яких УЗД не виявило жодних ознак фіброзу (контрольна група), хворих на стеатоз та тих, у кого неалкогольний жировий гепатоз печінки на стадії 0-1 та 2-4.

Стан пацієнтів зі стеатозом, які пили каву, значно покращився у порівнянні з 0-1 стадією пацієнтів з неалькогольним жировим гепатозом.

Споживання кави було більшим серед пацієнтів з неалькогольним жировим гепатозом 0-1 стадії: 58% людей заявляли, що постійно п’ють каву, у випадку хворих з 2-4 стадіями показник становив 36%.

Згідно з думкою експертів, потрібно провести більше тестів та досліджень, аби визначити кількість кави, яку потрібно пити, щоб вплинути на процес лікування захворювань печінки.

Переваги кави

kava-z-vershkamу

Переваги споживання кави стають все більш очевидними, хоча протягом тривалого часу вважали, що цей напій може бути шкідливим для здоров’я.

  • Нещодавні дослідження виявили, що кава може запобігти виникненню діабету, а також типів раку, пов’язаних з ожирінням, рівнем естрогену та інсуліну, як-от рак шийки матки.
  • Завдяки вмісту антиоксидантів кава асоціюється із запобіганням раку печінки та сечового міхура.
  • Знижує ризик розвитку цирозу.
  • Завдяки вмісту флавоноїдів зменшує ризик виникнення захворювань серця.
  • Рекомендована при головних болях та певних видах мігрені.
  • Споживання кави пов’язують зі зниженням ризику виникнення каменів у жовчному міхурі та інших його захворювань.
  • Кава стимулює секрецію шлункового соку, збільшує вироблення жовчі та скорочує жовчний міхур, а це сприяє кращому травленню.
  • Наукові дослідження з’ясували, що ті, хто п’є три чашки кави на день мають на 50% нижчий ризик зменшення когнітивної здатності.