Дещо цікаве про натуральні та корисні підсолоджувачі

У їжі міститься дуже багато білого цукру. Втім, він не лише не приносить користь вашому здоров’ю, але й при постійному вживанні може спричинити певні проблеми. 

Ось декілька натуральних та корисних підсоложувачів, які є чудовою альтернативою білому цукру. Крім того, вони не лише роблять ваші страви солодшими, а ще й  володіють численними корисними властивостями. Також їх найчастіше рекомендують вживати діабетикам та людям з надмірною вагою. Ви знаєте про меляс, стевію, патоку або панелу?

Коричневий цукор або тростинний цукор

Коричневий цукор – один із найвідоміших замінників білого цукру, крім того, його найпростіше знайти, адже його продають у супермаркетах. На відміну від білого, це нерафінований цукор, саме тому у ньому міститься багато вітамінів (вітаміни  A, B1, B2 та ін.) та натуральних мінералів з цукрової тростини або цукрових буряків. Також це залежить від технології виготовлення: деякі бренди продають білий цукор з легким світло корчневим забарвленням, і це, по суті, білий цукор з додаванням мелясу. Ми рекомендуємо використовувати коричневий цукор для приготування десертів та цукерок, тому що він дешевий та корисніший. Але краще використовувати такі підсолоджувачі.

korychnevyi-tsykor-sweetbeetandgreebean

Панела

Панелу отримують за допомогою випаровування соку з цукрової тростини. Її часто використовують у Латинській Америці. Так само як і мед, вона володіє заспокійливими та відхаркуючими властивостями, саме тому це чудовий лікарський засіб. Пийте її з теплою водою і лимоном при застуді, грипі, болю в горлі та ін. Також у ній міститься в 50 разів більше мінералів, ніж у рафінованому цукрі, таких як кальцій, калій, магній, мідь, залізо, і фосфор.

Мед

Мед, крім того, що він в 25 разів краще підсолоджує їжу ніж цукор, він має ще й надзвичайний смак та поживність. Мед відомий як натуральний антибіотик. Його корисні властивості незліченні:  це антисептик, який має зміцнюючі, заспокійливі, проносні, сечогінні та антибактеріальні властивості. Рекомендовано вживати ложку мед на день, окремо, або додавати до соку, йогурту чи настою. Важливо вживати сирий та натуральний мед, так ви зможете повністю скоритатися всіма його поживними речовинами. Також вам буде цікаво дізнатися, що при пораненні чи опіках, можна нанести трішки меду і це допоможе у їх загоєнні.

med-alsjhc

 

Мед з тростини

Мед з тростини або меляс отримують з тростинного цукру і називають “медом” через його схожість на бджолиний мед, незважаючи на те, що, зазвичай, його колір темніший, а смак насиченіший. Насправді ж, чим темніший колір, тим більше поживних властивостей в меді.

У ньому міститься багато мінералів та вітамінів, саме тому мед рекомендують вживати спортсменам, дітям, хворим на анемію, виснаження, стрес, та ін.

Стевія

Стевія – одне з див природи. Ця рослина родом з Парагваю, підсолодить ваші страви набагато краще ніж мед, а ще принесе багато користі вашому здоров’ю: вона знижує тиск,  покращує здоров’я зубів, кровообіг, травлення і т.д.

У стевії немає калорій, саме тому, вона ідеально підходить людям, які сидять на дієті.

Також вона чудовий засіб при діабеті, не лише тому, що не впливає на рівень цукру в крові, а й тому, що у багатьох випадках стевія виявила свої регулювальні властивості: три настої зі стевією на день допоможуть природнім чином регулювати рівень цукру.

Для того, щоб вона почала діяти, вживайте її у вигляді  порошку або екстракту, або ж можете безпосередньо їсти листя цієї рослини. Якщо ви хочете використовувати її замість цукру, але не хочете відчувати специфічний смак стевії, який нагадує локрицю, можете вживати її очищений екстракт (прозорого кольору). Хоча він і не володіє терапевтичними властивостями, екстракт підсолодить вашу їжу без зайвих калорій, та шкідливих впливів, як от у випадку цукру чи штучних підсолоджувачів (наприклад, аспартам).

Нектар агави

Нектар або сироп агави, екстракт з певного виду кактуса, має схожу на мед структуру та помірно солодкий смак. Цей підсолоджувач, завдяки низькому глікемічному індексу, також ідеально підходить хворим на діабет, якщо його, звісно ж, вживати в розмуних дозах.

Так само, як і попередньо згадані підсолоджувачі, він має багато корисних властивостей. Переконайтесь, що його обробляли сирим та при невисоких температурах.

Він ідеально підходить для використання в настоях, соках, смузі і т.д., а також може замінити цукор у багатьох стравах.

Пам’ятайте, при наявності захворювань, перш ніж вживати будь-який- продукт протягом тривалого часу, потрібно проконсультуватися в лікаря.

Зображення люб’язно надані of kulinarno, alsjhc, and sweetbeetandgreebean