Дивовижні властивості цвітної капусти, про які ви навіть не здогадувались

Властивості цвітної капусти роблять її універсальним овочем, який окрім своїх антиокислювальних властивостей, містить велику кількість вітамінів та мінералів.
Дивовижні властивості цвітної капусти, про які ви навіть не здогадувались

Останнє оновлення: 05 грудня, 2018

Цвітна капуста є одним з найкорисніших овочів, що належить до сімейства хрестоцвітних. Вона навіть корисніша ніж броколі. Цвітна капуста складається з 85% води та містить невелику кількість вуглеводів, білків та жирів. У ній є багато важливих вітамінів, мінералів, антиоксидантів та природних фітохімікалій. Ми розповімо про властивості цвітної капусти та про її користь.

Цвітна капуста є ідеальною складовою збалансованого раціону для схуднення, оскільки вона є низькокалорійною. А найкраще те, що цвітна капуста універсальна, її можна їсти сирою, вареною, додавати до салатів та інших страв. Хочете дізнатись більше про те, чому потрібно додавати цвітну капусту у свій раціон?

Властивості цвітної капусти:

Покращує здоров’я серця

Цвітна капуста містить з’єднання сірки, так званий сульфорафан, який допомагає покращити кров’яний тиск та бореться з проблемами, пов’язаними з функціонуванням нирок.

За даними досліджень, сульфорафан може бути пов’язаний з метилюванням ДНК, яка має вкрай важливе значення для нормального клітинного функціонування та правильної експресії генів.

Цвітна капуста антиканцерогенна

Цвітна капуста антиканцерогенна

Сульфорафан, що міститься у цвітній капусті, як було доведено, був ефективним у знищенні канцерогенних клітин та у блокуванні росту пухлин. За даними досліджень, видалення канцерогенних клітин, ймовірно, є ключем до боротьби з цією хворобою.

Було встановлено, що поєднання цвітної капусти з куркумою може бути дуже ефективним у профілактиці та лікуванні раку передміхурової залози.

У дослідженнях на тваринах було встановлено, що сульфорафан може допомогти зменшити рівень і темп росту пухлин в молочних залозах.

Крім того, інші сполуки, знайдені у цвітній капусті, такі як індоли та ізотіоціанати, показали позитивні результати щодо інгібування прогресування пухлин в шлунку, сечовому міхурі, молочних залозах, товстій кишці, печінці та легенях.

Сприяє здоров’ю мозку

Іншою корисною сполукою, знайденою у цвітній капусті, є холін, вітамін, який відіграє важливу роль у здоровому розвитку мозку.

Встановлено, що вживати холін під час вагітності дуже корисно, оскільки це може позитивно вплинути на мозкову діяльність плоду. Дослідження показують, що холін може поліпшити когнітивні функції та пам’ять.

Цвітна капуста стимулює детоксикацію організму

детоксикація організму

Цвітна капуста містить антиоксиданти, які, разом з іншими поживними речовинами, сприяють очищенню організму. Крім того, значний вміст глюкозинолатів також активує ферменти, які сприяють детоксикації організму.

Цвітна капуста має протизапальні властивості

Цвітна капуста має ряд поживних речовин, які є протизапальними, включаючи індол-3-карбінол, або I3C, що запобігає сильним запальним реакціям.

Цвітна капуста покращує травлення

Цвітна капуста покращує травлення

Будучи важливим джерелом клітковини, цвітна капуста є незамінним помічником у покращенні функціонування травлення.

Крім того, властивості цвітної капусти можуть допомогти захистити слизову шлунку, в той час як сульфорафан допомагає сповільнювати ріст бактерій Helicobacter Pylori (гелікобактер пілорі) в шлунку та запобігти закріпленню цих бактерій на його стінках.

Цвітна капуста багата антиоксидантами та фітонутрієнтами

Властивості цвітної капусти забезпечують наш організм антиоксидантами та фітонутрієнтами, які є ключовими для запобігання широкого спектра захворювань.

Цей овоч має вітамін С, бета-каротин, кверцетин, кемпферол, рутин, коричну кислоту та багато іншого. Всі ці антиоксиданти допомагають організму захистити себе від пошкодження вільними радикалами. Вони також допомагають уповільнити процес старіння та запобігають пошкодженню тканин та органів.

Як отримати користь від цвітної капусти?

Як ми згадували раніше, цвітна капуста є універсальним овочем, тому її можна з легкістю додавати до різних страв. До того ж, готувати її дуже легко. Ви можете розділити її на суцвіття, акуратно вирізавши їх ножем, або приготувати цвітну капусту цілком, ретельно промивши листя водою.

Для отримання максимальної користі від цвітної капусти, ми пропонуємо вам готувати її на пару та додавати трохи куркуми для того, щоб підвищити й без того її неймовірну користь для здоров’я.



  • Bai, Y., Wang, X., Zhao, S., Ma, C., Cui, J., & Zheng, Y. (2015). Sulforaphane Protects against Cardiovascular Disease via Nrf2 Activation. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2015/407580
  • Martínez-López, E., García-García, M. R., Campos-Pérez, W. Y., & González-Becerra, K. (2013). Genómica nutricional: Conceptos y expectativas. Revista de Endocrinología y Nutrición21(1), 22-34.
  • Shaw, G. M., Carmichael, S. L., Yang, W., Selvin, S., & Schaffer, D. M. (2004). Periconceptional dietary intake of choline and betaine and neural tube defects in offspring. American journal of epidemiology160(2), 102-109.
  • Zeisel, S. H. (2006). The fetal origins of memory: the role of dietary choline in optimal brain development. The Journal of pediatrics149(5), S131-S136.
  • Tsai, J. T., Liu, H. C., & Chen, Y. H. (2010). Suppression of inflammatory mediators by cruciferous vegetable-derived indole-3-carbinol and phenylethyl isothiocyanate in lipopolysaccharide-activated macrophages. Mediators of inflammation2010.
  • Yanaka, A., Fahey, J. W., Fukumoto, A., Nakayama, M., Inoue, S., Zhang, S., … & Yamamoto, M. (2009). Dietary sulforaphane-rich broccoli sprouts reduce colonization and attenuate gastritis in Helicobacter pylori–infected mice and humans. Cancer Prevention Research2(4), 353-360.
  • Sikora E., Cieslik E., Leszczynska T., Filipiak FLorkiewicz A., et al., The antioxidant activity of selected cruciferous vegetables subjeted to aquathermal processing. Food Chemistry, 2008.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.