Готуйте овочі правильно

Чи відомо вам, що вміти приготувати овочі правильно так само важливо для здоров’я, як і саме споживання овочів? Залежно від посуду, методу приготування, олії та приправ ви отримайте або смачну страву, що не містить поживних речовин, або ж ароматну страву, збагачену вітамінами та мінералами.У цій статті можна навчитись з легкістю та по максимуму використовувати поживні речовини. Просто прислухайтесь до декількох порад.

Яку олію використовувати?

Перший крок полягає у виборі якісної олії, що підходить для приготування страв при високих температурах. Найкраща олія – це кокосова олія, але оливкова також підійде.

Обидва види повинні бути холодного віджиму. Органічна олія завжди рекомендована.

Інші види олій, приміром, соняшникова та кунжутна можна використовувати для запаху або заправки готових страв. Ці види олії теж корисні, але не завжди підходять для приготування.

Який посуд використовувати?

Дослідження показали, що кухонне начиння та посуд можуть ставати токсичними з часом, вивільняючи такі хімічні сполуки, як токсини, що накопичуються в наших організмах; їх важко вивести і вони можуть призвести до серйозних захворювань.

Ми рекомендуємо використовувати посуд з неіржавної сталі, чавуну, скла, кераміки та титану. Не варто користуватися посудом із алюмінію, а також каструлями і сковорідками з тефлоновим покриттям,  адже багато досліджень вказує на те, що він містять канцерогени, які з часом можуть нашкодити здоров’ю.

c_stirfry

Готувати на пару

Коли готуєте овочі на пару, то зберігаєте всі корисні та поживні речовини, що в них містяться. Такий вид приготування овочів краще зберігає їхній колір та текстуру.

Це дуже легкий спосіб приготування, що не потребує використання олії.

Стір-фрай

Ще один спосіб приготувати овочі у корисний спосіб – це техніка стір-фрай з використанням малої кількості олії. Якщо у вас є китайський вок, це просто чудово, адже такий тип сковорідки дозволяє довести овочі до хрумкого стану, зберігаючи їхній аромат.

c_brocolli

Запечена або приготована на грилі їжа

Ці два варіанти також корисні та допомагають овочам зберігати свій аромат і харчові властивості. Крім того, готуючи овочі на грилі або запікаючи їх, ви надаєте страві чудового аромату.

c_grilled

Маринад

Деякі овочі можемо споживати сирими, але тверда текстура інших, приміром, броколі або цвітної капусти, робить їх непридатними для сирого споживання. Ви можете приготувати маринад, використовуючи суміш олії, оцту, морської солі, коричневого цукру, лайму та спецій, що вирішить цю проблему. Нехай овочі маринуються дві години, поки не стануть м’якими, потім можна їх споживати і легше перетравлювати.

Настої

Можна також готувати настої для покращення функцій травної системи. Необхідно змішати овочі (моркву та буряк) з мінеральною водою або фільтрованою водою і сіллю (одна чайна ложка морської солі на літр води). Можете залишити настоянку в герметично закритій ємності принаймні на 2 тижні. Щойно відкрили – зберігайте у холодильнику.

Зародки насіння

Насіння рослин, наприклад, броколі, цибулі-порей може проростати. Можна використовувати зародки насіння в салатах, супах, канапках, або інших стравах. Покладіть насіння краще на вологу поверхню, а не у воду, де воно може згнити, у тепле місце доти, доки насіння не почне пускати коріння.

Усі зародки насіння містять поживні елементи, збагачені вітамінами та мінералами. При споживанні, вони дають організму енергію. Приємно й те, що ваша страва матиме неповторний смак.

c_coleslaw

Приправи

Коли ви готуєте їжу, завжди додавайте у страви морську сіль та намагайтесь уникати рафінованої та столової солі, що не містить необхідних для організму мінералів.

Ви також можете додавати приправи для пікантності смаку та аромату; імбир, кмин, перець, орегано, свіжий базилік, томати – чудово підійдуть у цьому випадку, що також допоможе покращити роботу травної системи. 

Споживання бобових культур

Якщо ви маєте намір додати бобові у свої овочеві страви, рекомендуємо використовувати морську капусту та кмин, що зроблять бобові ніжнішими і покращать їхнє перетравлення.

Фото рецептів надані Девідом Робертом Райтом, гурманом.