Корисні властивості кокосу, про які ви не знали раніше

Кокос має сотні різних способів використання у кулінарії, рукодільництві, або медицині.
Корисні властивості кокосу, про які ви не знали раніше

Останнє оновлення: 28 січня, 2019

Плід дерева кокосової пальми можна їсти по-різному, втім, перш за все, використовують його воду (яка чудово освіжає) та м’якоть кокосу. Також можете придбати мелений кокос для приготування десертів, у цій статті ви дізнаєтесь про кокос більше.

Властивості кокосу

У тропічних країнах використовують антибактеріальні, антиоксидантні, антипаразитарні, цукрознижувальні, гепатопротекторні та імуностимулюючі властивості кокосу. Справжня сила цього фрукта в цого насінні, в якому після досягнення зрілості міститься багато вітамінів, мінералів та оліго-елементів,  а це незамінні для людини поживні речовини. Також у кокосі міститься кальцій, магній, фосфор, залізо, натрій, селен, йод, цинк, фтор, марганець та інші елементи.

Кокос – це горіх. Ви їсте його насіння. Воно великого розміру з водою або молоком всередині. Колір м’якоті білий, а зовні горіх коричневий. Цей продукт використовують для протистресових дієт, ожиріння, остеопорозу, проблем із серцево-судинною системою та для боротьби із застоєм рідини.

користь кокосу

Кокос: фрукт для спортсменів

Кожен, хто щодня займається спортом, повинен пити кокосове молоко або воду, тому що вона володіє багатьма корисними властивостями:

  • Зволожує: У ній міститься багато води та мінералів, які перешкоджають дегідрадації. Це хороший союзник під час змагань та тренувань. У кокосовій воді міститься мало жирів та цукрів, тому там немає калорій.  Вона улюблений напій у спекотний місцях, завдяки тому що миттєво втамовує спрагу.
  • Насичує мінералами: Вона допомагає регулювати тонус м’язів та покращує діяльність серця.
  • Антиоксидант: Деякі мінерали, з яких складається кокос (селен та цинк) володіють антиоксидантними властивостями. Саме тому кокос часто використовують в засобах для догляду за собою, звичайних кремах та кремах від сонця.
  • Енергетик: Чудова їжа після напруженого дня, важких тренувань чи фізичних навантажень або в дуже спекотних місцях. Ви можете додавати кокос до смузі або фруктових соків (апельсинових, грейпфрутових, бананових та ін.)
  • Регулює тиск крові: Завдяки тому, що насичені жири, які  містяться в м’якоті та молоці кокоса, є чудовим ресурсом енергії для тіла.

Кокос корисний для вашого серця

Виявлено, що у кокосовій воді – рідині, яка міститься у фрукті, коли він ще не зовсім спілий – низький вміст цукру та жиру, а також вона багата на мінерали та оліго-елементи. У тропічних країнах, де росте багато кокосових дерев, воду п’ють свіжою, одразу після зрізання кокосу з дерева. Також є країни, де її продають у пляшках.

Вживання кокосової води допомагає знизити тиск крові, та рівень тригліцеридів у людей, які потерпають від підвищеного рівня холестерину. Також кокос володіє анти діабетичними та гіпоглікемічними властивостями.

коктейлі з кокосу

Кокосова олія: Що про неї варто знати?

Кокос можна вживати також і у вигляді ефірної олії. У кокосі міститься найбільша, після грудного молока, кількість жирних кислот. Він зміцнює імунну систему та допомагає організму боротися з хворобами, бактеріями, інфекціями та вірусами.

Про кокосову олію і досі немає достатньо інформації, саме тому її не так вже й часто використовують в сучасному світі. Якщо ви використовуватимете її в природному, не гірногенізованому вигляді, ви значно покращите стан вашого здоров’я та знизите рівень холестерину. Крім того, це пришвидшить метаболізм: вам простіше буде скинути вагу без таких побічних ефектів, як проблеми зі щитовидною залозою. Кокос захищає клітини вашого серця і полегшує прояви симптомів менопаузи та передменструального симптому (ПМС).

Ще більше властивостей кокосової води

Кокосова вода не лише дуже корисна для серцево-судинної системи, вона майже рівноцінна грудному молоку, якщо порівнювати їх детоксифікуючу силу. Вона також очищує нирки від шкідливих речовин. Також кокосова вода корисна для усього тіла і рекомендована для вживання дітям через високий вміст вітаміну С, натуральних цукрів та численних мінералів. Також її використовують для очищення нирок та як сечогінний засіб.

Кокос

 

Вона допомагає підтримувати діяльність нирок, травлення та печінки. Кокосова вода запобігає виникненню інфекцій, контролює протікання  діабету, та покращує роботу кишечника. Вона знімає напругу в підшлунковій залозі та ферментних системах. Кокос використовується для лікування захворювань сечового міхура, забезпечує зволоження шкіри, робить її м’якою та гладкою.

Користь від кокосу під час вагітності

Жінкам під час періоду гестації рекомендують вживати кокос, як його м’якоть, так і молоко або воду. Це дуже корисно для майбутньої мами та дитини. У ньому міститься багато поживних речовин. Кокос володіє корисними властивостями, які сприяють кращому протіканню вагітності, живлять організм вітамінами та надають енергії.

Завдяки тому, що це натуральний ізотонічний напій, він замінює рідини, а також допомагає запобігти набрякам в районі щиколотки (які часто бувають у вагітних жінок). Кокос чудовий засіб для підтримки належного рівня зволоження під час вагітності.

Вігітність

З іншого боку, в ньому не міститься жирів та холестерину. Коли ви їсте кокос, ви не ризикуєте набрати більше ваги, ніж рекомендують лікарі.

Кокос зміцнює вашу імунну систему, допомагає вам не захворіти ( усім відомо, що вагітним майже не можна приймати ліки), крім того, він посилює захист плоду.

Він покращує здоров’я шлунку та запобігає виникненню рвотних позивів, які так часто виникають під час перших місяців вагітності. Також він допомагає при закрепах (ще одна поширена проблема).

Зображення люб’язно надані  Chandrika Nair, Celine Nadeau, Jeffery Wong, John Revo Puno, Montse PB.




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.