Куркума як засіб від болю і раку

Куркума  – це прянощі, які широко використовують в азійських культурах, вони також є компонентом карі. Але крім  того, що куркума додає їжі смаку та кольору, вона має важливі цілющі властивості, наприклад, є антиоксидантом, антидепресантом,  має протизапальну та антиканцерогенну дії.

Ми збираємося пояснити вам всі ці властивості, для того, щоб ви мали можливість включити куркуму в свій щоденний раціон, використовуючи її у приготуванні смачних та унікальних страв, які б були до вподоби кожному, наприклад: пудинг з кокосовим горіхом та куркумою, енергетичний коктейль чи індійський напій.

Куркума (Куркума довга) належить до того ж сімейства рослин, що й імбир. Кореневище широко використовується завдяки його лікувальним властивостям. Хоча історично куркума більше використовувалася на Сході, вона стає все більш і більш поширеною також на Заході, наприклад, в наших стравах, а також в натуральних харчових добавках та лікувальних засобах.

Цілющі властивості куркуми

  • Антиканцерогенна властивість: куркума володіє численними антиканцерогенними компонентами, які запобігають росту декількох видів пухлин, а також куркума теж дуже корисна при прийомі ліків від раку, а саме для подолання їх побічних ефектів.
  • Протизапальна властивість: компонент спеції куркумін має дуже потужну протизапальну дію, а тому куркуму рекомендують для людей, які страждають від болю різного характеру, ревматизму, фіброміалгії, або хронічної втоми так далі. Але вона також дуже корисна при запаленні дихальних або сечовивідних шляхів.
  • Антиоксидантна властивість: куркума нейтралізує дію вільних радикалів в організмі, які окислюють і сприяють старінню клітин.
  • Травна властивість: куркума діє як тонізувальний засіб для шлунка, покращуючи процеси травлення і бореться з печією, виразками, гастритом і схожими недугами.
  • Куркума захищає печінку і сечовий міхур, допомагає запобігти утворенню каменів у жовчному міхурі та може покращити перебіг або запобігти хворобам печінки, таким як цироз печінки або жовтяниці.
  • Антидепресантна властивість: декілька досліджень продемонстрували, що куркума діє як природний антидепресант і допомагає боротися зі стресом.
  • Здатність боротись з інфекціями: куркумі властива протимікробна і антисептична дія.

Як нам споживати куркуму?

Для того, щоб використати раніше наведені властивості для вашої користі, ви повинні споживати куркуму щодня. Ви можете приймати екстракт, капсули або таблетки, або ви могли б навіть включити куркуму в свій щоденний раціон.

У цьому випадку, ви повинні знати, що куркума надає стравам злегка жовтий колір і придає їм легкий специфічний присмак. Проте ви можете додавати її до всіх видів супів, тушкованих страв, кремів, рису, макаронів або соусів. Можна навіть додавати куркуму в десерти, такі як торти, коктейлі, пудинги, заварні креми і т.д.

Rys z kurkumoyu

Рекомендована доза становить приблизно одну маленьку столову ложку десерту на день.

Для шкірних захворювань, ви можете також використовувати куркуму  для місцевого зовнішнього застосовування, створюючи мазь з використанням води, або навіть змішуючи її з глиною. Такі мазі можуть застосовуватись для лікування таких захворювань, як псоріаз або екзема.

Ми завжди рекомендуємо проконсультуватися з лікарем або терапевтом перед нанесенням будь-яких лікувальних засобів на шкіру.

Енергетичний коктейль

Цей коктейль наповнить вас енергією в ранці. Все, що вам потрібно зробити, це подрібнити та змішати у блендері такі інгредієнти:

Цей напій рекомендований для дітей, спортсменів, і для тих, хто має особливі фізичні або розумові потреби.

bananjvys kokteil

Індійський напій

Один із смачних і здорових способів насолоджуватися терапевтичними властивостями спецій, це – використовувати їх у пряних напоях. Вам знадобляться такі інгредієнти:

  • Молоко або рослинне молоко (на основі рису, вівсянки, і т.д.)
  • Куркума
  • Кориця
  • Імбир
  • Аніс зірчастий
  • Лимонна  і/або апельсинова цедра
  • Мед

Прокип’ятіть молоко або рослинне молоко разом зі спеціями (приблизно одну чайну ложку кожної спеції на літр рідини) протягом 10 хвилин. Дайте настоятись принаймні ще 10 хвилин. Процідіть і зберігайте в холодильнику. Ви можете пити його теплим або прохолодним.

Пудинг з кокосовим горіхом і куркумою

Цей пудинг не містить яєць, саме тому він ідеально підходить для людей з високим рівнем холестерину в крові. Пудинг також забезпечує лікувальні властивості куркуми. Вам знадобляться:

  • Кокосове молоко
  • Порошок агар-агар з морських водоростей
  • Куркума
  • Мед або нектар агави

Прокип’ятіть кокосове молоко з порошком агар-агар, куркумою, додаючи мед чи агаву до смаку. Час від часу помішуйте. Коли дана молочна суміш починає кипіти, не припиняйте помішувати. Продовжуйте кип’ятити протягом двох хвилин, а потім зніміть з вогню. Розлийте у великі блюда або в маленькі місткості в яких збираєтесь подавати пудинг до столу. Після того, як суміш охолоне до кімнатної температури, помістіть її в холодильник. Пудинг буде готовий для вживання через три години. Не зайвим буде, також, посипати  ваш пудинг зверху кокосовою стружкою.

Фото надані Frabisa, latanadelriccio, Emmey і Foodmayem.com