Небезпека вживання консервованих продуктів

Велику кількість харчових продуктів продають у супермаркетах у вигляді консервів. Здавалося б, це нормально і не шкідливо. Тим не менш, деякі дослідження показують, що цей матеріал виробляє токсичну речовину, шкідливу для здоров’я. Ви можете дізнатися про небезпеку споживання консервованих продуктів у нашій статті.

Консервні банки мають спеціальне покриття, яке виробляють із смол з  вмістом бісфенолу А. Не обов’язково пам’ятати назву цієї речовини, але слід знати, що вона накопичується в організмі й має шкідливий вплив. Дослідження Гарвардського університету показали, що у людей, які їли суп із консервів протягом п’яти днів поспіль, була велика кількість бісфенолу А в сечі. При проведенні досліджень у наступні п’ять днів без споживання консервованих супів, ця речовина знайдена не була.

Чи токсичний бісфенол?

Бісфенол А (BPA) вивчають багато вчених. У публікації  журналу “Медична асоціація” зазначено, що цей компонент використовують для виробництва пластику, смол і консервних банок. Звіт, зроблений вченими Сполучених Штатів, показав, що у немовлят, дітей і плодів виявлено високий рівень BPA.

banka

Канада стала першою країною в світі, яка оголосила цю речовину токсичною. За нею був Європейський союз, де було заборонено використовувати цей продукт для виробництва дитячих пляшечок. Тим не менш, BPA смола досі використовується при виробництві інших товарів, наприклад, для покриття металевих консервних банок для зберігання їжі та напоїв.

Досі немає достатньо доказів для підтвердження шкідливого впливу накопичення бісфенолу А в організмі. Іспити на тваринах показали тривожні результати. Наприклад, стало відомо, що бісфенол провокує ендокринні порушення, тобто він може розладжувати роботу гормональної системи. Це стосується діабету, серцево-судинних захворювань, а також ожиріння.

Отже, проблема полягає не стільки в тому, з чого зроблені консервні банки (хоча на це також треба звертати увагу), а як взаємодіють між собою продукти і бісфенол А. Завдяки певним експериментам, вчені роблять все, щоб вилучити  BPA із консервованих продуктів або не допустити продажу їжі в банках, які містять BPA.

Небезпека консервованої їжі

Крім консервних банок, BPA міститься в пластикових і вакуумних упаковках для зберігання продуктів харчування. «Позбавлені цієї речовини» тільки упаковки або контейнери із скла або паперу (чи замислювалися ви над тим, як змінюється смак їжі в залежності від того,  як вона упакована?)

Синтетичні хімічні продукти, які використовують для пакування, зберігання і оброблення їжі – це мовчазні вороги. Ніхто не знає, що вони містять і як впливають на ваше здоров’я (або здоров’я вашої сім’ї). Більшість з цих компонентів не мають ніякого впливу, тому вони відфільтровуються в їжу без проблем.

Люди, які їдять багато консервованої їжі, більш вразливі до дії раніше згаданих нами речовин, які можуть спричинити ожиріння, гормональні зміни, серцеві проблеми і діабет.

banka2

Насправді є небагато достовірної інформації з цієї проблеми і мало відомо про найважливіші процеси, які відбуваються в організмі під впливом речовин, що містяться у матеріалі для виготовлення консервних банок. Але точно підтверджено, що банки містять “популярні” токсичні речовини, наприклад, формальдегід, відомий серед вчених, як канцероген. Він також знаходиться в пластикових пляшках (у менших кількостях).

Небезпека консервів із тунця

Немає сумнівів, що консервований тунець є одним з найчастіше вживаних продуктів, тому що його не потрібно готувати і можна додавати до будь-якого рецепту. Корисні властивості риби (яка містить омега-3 жирні кислоти і фосфор) втрачаються через вміст ртуті, що знаходиться у консервних банках.

Ртуть – це метал з токсичною дією, яка завдає шкоди нервовій системі. Крім того, що вона є в банках, її також виявляють у воді в регіонах, де ловлять деякі види риби. Вона може збільшити ризик розвитку серцевих нападів, нейросенсорних порушень, розладів неврологічного розвитку (це стосується плодів) і т.д.

banka3

Небезпека алюмінієвого покриття консервних банок

Більшість банок, які використовують для зберігання продуктів харчування і продають в супермаркетах, мають пластикову упаковку, зовнішня сторона якої, як відомо, містить епоксидну смолу. Це роблять для того, щоб зберегти продукти від взаємодії і щоб кислоти, що містяться в них, не викликали ерозії матеріалу. Для того, щоб банки слугували довго, їх роблять округлої форми, а зверху розміщують покриття.

Отруєння консервами – це «давня» проблема

Якщо ви вважаєте, що проблема консервованих продуктів з’явилася нещодавно, ви мусите дізнатися про історію фатальної експедиції Джона Франкліна в Арктику, під час якої багато членів екіпажу судна померли від вживання в їжу консервів.

Люди дізналися про це багато років по тому, коли з’явилися результати різних досліджень. Причиною було отруєння свинцем, який використовували, щоб запечатати банки для консервації. Хоча ця історія може бути міфом і процедури зберігання продуктів змінилися, слід  знати, що проблема консервованих продуктів не нова.

banka4