Небезпека вживання консервованих продуктів

Мабуть, кожен з нас хоча б раз в житті пробував консерви. Виявляється, вживання таких продуктів може зашкодити нашому здоров'ю.
Небезпека вживання консервованих продуктів

Останнє оновлення: 23 грудня, 2018

Велику кількість харчових продуктів продають у супермаркетах у вигляді консервів. Здавалося б, це нормально і не шкідливо. Тим не менш, деякі дослідження показують, що консерви виробляють токсичну речовину, шкідливу для здоров’я. Ви можете дізнатися про небезпеку споживання консервованих продуктів у нашій статті.

Консервні банки мають спеціальне покриття, яке виробляють із смол з  вмістом бісфенолу А. Не обов’язково пам’ятати назву цієї речовини, але слід знати, що вона накопичується в організмі й має шкідливий вплив. Дослідження Гарвардського університету показали, що у людей, які їли суп із консервів протягом п’яти днів поспіль, була велика кількість бісфенолу А в сечі.

При проведенні досліджень у наступні п’ять днів без споживання консервованих супів, ця речовина знайдена не була.

Чи токсичний бісфенол?

Бісфенол А (BPA) вивчають багато вчених. У публікації  журналу “Медична асоціація” зазначено, що цей компонент використовують для виробництва пластику, смол і консервних банок. Зв іт, зроблений вченими Сполучених Штат ів, показа в, що у немовлят, дітей і плодів виявлено висок ий рів е н ь BPA.

залізна банка

Канада стала першою країною в світі, яка оголосила цю речовину токсичною. За нею був Європейський союз, де було заборонено використовувати цей продукт для виробництва дитячих пляшечок. Тим не менш, BPA смол а досі використовується при виробництві інших товарів , наприклад, для  покриття металевих консервних банок для зберігання їж і та напої в .

Досі немає достатньо доказів для підтвердження шкідливого впливу накопичення бісфенолу А в організмі. Іспити на тваринах показали тривожні результати. Наприклад, стало відомо, що бісфенол провокує ендокринні порушення, тобто він може розладжувати роботу гормональної системи. Це стосується діабету, серцево-судинних захворювань, а також ожиріння.

Отже, проблема полягає не стільки в тому, з чого зроблені консервні банки (хоча на це також треба звертати увагу), а як взаємодіють між собою продукти і бісфенол А. Завдяки певним експериментам, вчені роблять все , щоб вилучити  BPA із консервованих продуктів або не допустити продажу їж і в банках, які містять BPA.

Небезпека консервованої їжі

Крім консервних банок, BPA міститься в пластикових і вакуумних упаковках для зберігання продуктів харчування. «Позбавлені цієї речовини» тільки упаковки або контейнери із скла або паперу (чи замислювалися ви над тим, як змінюється смак їжі в залежності від того,  як вона упакована?)

Синтетичні хімічні продукти, які використовують для пакування , зберігання і оброблення їж і – це мовча зні вороги. Ніхто не знає, що вони містять і як впливають на ваше здоров’я (або здоров’я вашої сім’ї). Більшість з цих компонентів не мають ніякого впливу, тому вони відфільтровуються в їжу без проблем.

Люди, які їдять багато консервованої їжі, більш вразливі до дії раніше згаданих нами речовин, які можуть спричинити ожиріння, гормональні зміни, серцеві проблеми і діабет .

консерви

Насправді є небагато достовірної інформації з цієї проблеми і мало відомо про найважливіші процеси, які відбуваються в організмі під впливом речовин, що містяться у матеріалі для виготовлення консервних банок. Але точно підтверджено , що банки містять “популярні” токсичні речовини, наприклад, формальдегід, відомий серед вчених, як канцероген . Він також знаходиться в пластикових пляшках (у менших кількостях).

Консерви з тунця

Немає сумнівів, що консервований тунець є одним з найчастіше вживаних продуктів, тому що його не потрібно готувати і можна додавати до будь-якого рецепту. Корисні властивості риби (яка містить омега-3 жирні кислоти і фосфор) втрачаються через вміст ртуті, що знаходиться у консервних банках.

Ртуть – це метал з токсичн ою дією , як а завда є шкоди нервов ій системі. Крім того, що вона є в банках, її також виявляють у воді в регіонах, де ловлять деякі види риби. Вона може збільшити ризик розвитку серцевих нападів, нейросенсорних порушень, розладів неврологічного розвитку (це стосується плодів) і т.д.

консервований тунець

Консерви з алюмінієвим покриттям

Більшість банок, які використовують для зберігання харчових продуктів і продають в супермаркетах, мають пластикову упаковку, зовнішня сторона якої, як відомо, містить епоксидну смолу. Це роблять для того, щоб зберегти продукти від взаємодії і щоб кислоти, що містяться в них, не викликали ерозії матеріалу. Для того, щоб банки слугували довго, їх роблять о кругл ої форм и , а зверху розміщують п окриття.

Отруєння консервами – це «давня» проблема

Якщо ви вважаєте, що проблема консервованих продуктів з’явилася нещодавно, ви мусите дізнатися про історію фатальної експедиції Джона Франкліна в Арктику, під час якої багато членів екіпажу судна померли від вживання в їжу консервів.

Люди дізналися про це багато років по тому, коли з’явилися результати різних досліджень. Причиною було отруєння свинцем, який використовували, щоб запечатати консерви. Хоча ця історія може бути міфом і процедури зберігання продуктів змінилися, слід  знати, що проблема консерв ованих продуктів не нова.

консерви



Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.