Нітритні добавки в сосисках для хот-догів є канцерогенами

Магазинні, тобто фабричні сосиски мають дуже високий вміст хімікатів, які надзвичайно шкідливі для здоров’я.

Деякі компоненти, які використовують в одному з найбільш споживаних продуктів харчування у світі (особливо серед дітей) – сосисках – можуть призвести до виникнення раку. Це було встановлено шляхом різних досліджень за останні роки. Споживання хот-догів, а особливо нітритів, які вони містять, може становити певні ризики для здоров’я, особливо для молодих людей.

Факти про зв’язок між споживанням сосисок для хотдогів і деякими захворюваннями

Одне з досліджень демонструє зв’язок між споживанням хотдогів і інших схожих продуктів та такою хворобою як лейкемія. Було проаналізовано раціон дітей віком від народження до 10 років. Ті, хто їв більше, ніж 12 хот-догів на місяць в дев’ять разів частіше страждають на цю хворобу крові.

І візьміть до відома те , що ризик також не зменшується у випадку, коли матері дітей споживають принаймні 12 хот-догів на місяць до пологів або під час вагітності.

З іншого боку, дослідження, проведене в місті Денвер, штат Колорадо (США), показало, що діти, чиї матері їли хот-доги, принаймні один раз на тиждень під час вагітності мали вдвічі вищий ризик розвитку пухлини головного мозку, що майже дорівнює кількості випадків захворювання серед дітей тих матерів, що споживали цю їжу регулярно.

sosysky1

Чому хот-доги викликають рак?

Однією з основних проблем, пов’язаних із цією їжею, яку дуже полюбляють саме діти, є те, що вона містить нітрити, використовувані як консерванти з метою боротьби з ботулізмом. Коли хотдоги готують, ці нітрити з’єднуються з іншими природними компонентами м’яса і утворюють канцерогенні сполуки під назвою N-нітрозосполуки.

Вважають також, що нітрити з’єднуються з іншими речовинами в шлунку і утворюють ті ж речовини, які можуть викликати рак сечового міхура, головного мозку, шлунку, нирок, стравоходу і ротової порожнини. Усі фабрично обробленні м’ясопродукти містять нітрити, а не тільки хот-доги. Те ж саме стосується гамбургерів та бекону.

Варто зазначити, що не всі сосиски, які ми знаходимо на ринку містять нітрити. Ви можете зробити висновок про те, які з них містять цю речовину за кольором їжі. Якщо сосиски мають яскраво-червоний колір (це те, як ми собі уявляємо колір свіжого м’яса), це тільки означає, що вони містять велику кількість консервантів.

Хот-доги, в яких нітритів немає, мають світло-коричневий колір або шкірку. Тим не менше, не дозволяйте себе обманювати, оскільки деякі недобросовісні виробники продуктів харчування знають, як об’єднати різні інгредієнти, щоб надати своїм виробам здорового вигляду і замаскувати велику кількість нітритів у їх продукції.

sosysky11

Якщо важко відмовитись від споживання сосисок фабричного приготування, необхідно мати можливість приготувати їх власноруч або ж знати когось, кому ви безумовно довіряєте та хто може приготувати їх у себе на кухні. Так ви обережете себе від надмірного впливу консервантів, а саме нітритів, які так широко вживають у харчовій промисловості, пов’язаній з м’ясом.

Крім того, ми настійно радимо вам не їсти більше, ніж 12 хотдогів на місяць, незалежно від того, де ви купуєте їх. Ви можете вимагати сертифікати якості у продавців, які б засвідчували кількість використовуваних нітритів і з’ясувати фактичний їх вміст у продукції.

Також вкрай необхідно поцікавитись, чи продають сосиски у школах, де навчаються ваші діти, і якщо так, то звісно ж, з’ясувати вміст цього небезпечного продукту.

Справді, деякі овочі також містять нітрити (найбільше ті, які мають зелений колір, такі як салат, селера і шпинат), проте споживання цих овочів знижує ризик раку. Це, можливо, стається через те, що нітрити в овочах не утворюють N-нітрозосполук навіть при кип’ятінні.

Зелені овочі дуже корисні, тому що вони містять вітаміни C і D, які насправді пригнічують дію N-нітрозосполук. Ось чому вони не становлять небезпеки для нашого здоров’я, а якраз навпаки.

Як виробляють сосиски для хотдогів?

Якщо ви все ще хочете їсти цю страву далі або якщо дослідження, проведені на нітрити ще не повністю переконали вас відмовитись від хот-догів, то вам, мабуть, було б цікаво дізнатися, як виробляють хот-доги. От уже після цього робіть свій вибір: їсти їх чи ні.

Це один з найбільш споживаних продуктів у всьому світі і в той же час один з найдавніших, і цей продукт володіє секретами, розкрити які варте зусиль. Ми маємо на увазі, звичайно ж, сосиски виготовлені харчовою промисловістю – ті, які зазвичай купують у магазинах та супермаркетах та які ставлять під загрозу наше здоров’я.

Лікарі, дієтологи, науковці та дослідники, всі уже проаналізували кожен з компонентів, які містять хотдоги, які в інших країнах, відомі під такими назвами як сальчічас, ковбаски, сосиски, панчосі, віденські ковбаски або франкфуртери.

Близько 35 різних типів сосисок наявні на світовому ринку, але ми маємо на увазі класичні «віденські ковбаски». Кожен з тих видів має свій власний характерний аромат, текстуру, смак і, насамперед, інгредієнти.

sosysky111

Інгредієнти та способи виробництва, які найчастіше використовують промисловими виробниками сосисок, є такі:

Механічно розділене м’ясо

М’ясо в більшості сосисок – це м’ясо птиці, фактично різних видів птиці, але в більшості випадків – курятина та індичатина. Птицю вищипують від пір’я і кладуть у механічну систему, яка відокремлює м’ясо від кісток.

Звичайно, що й свинину та телятину можна використовувати, як компонент, але такий вид м’яса, насправді, важче обробляти. Якщо вивчити результати мікроскопічного аналізу м’яса, то можна зауважити, що у використовуваній у сосисках суміші наявні різні види плоті птиці та подрібнених кісток, а також там є нерви, хрящі, кровоносні судини, шкіра і т.д.

Ароматизатори і вода

Другий основний інгредієнт в сосисках для хотдогів – це вода. Нормативні інструкції з виготовлення харчових продуктів передбачають, що кількість води на одиницю продукції не повинна перевищувати 10%. Тим не менше, деякі марки сосисок містять 50% води.

Ми можемо думати, що це добре для нашого здоров’я, проте, проблема полягає не в самій воді, але в тому з чим вона змішується. Штучні ароматизатори якраз розчиняють у воді, а кількість їх використання залежать від правил та нормативів, що застосовуються у кожній окремо взятій країні.

Йдеться про хімічні речовини, есенції або смакові добавки, які використовують для того, щоб зробити сосиски гострішими на смак або додати їм сильнішого аромату.

Сіль і кукурудзяний сироп

Ці два компоненти наявні у великих кількостях у всіх продуктах швидкої їжі. Якщо говорити про кукурудзяний сироп, то його використовують для того, щоб покращити консистенцію, текстуру і солодкість, причому роблять це, як у промисловому виробництві, так і коли готують домашні сосиски для хот-догів.

З іншого боку, сіль (хлористий натрій) – потрібна для виготовлення продуктів харчування, але виробники часто зловживають сіллю та додають її у надмірних кількостях. Наприклад, сосиска для хотдога містить майже 500 мг солі, а це становить 20% від рекомендованої добової норми.

Фосфат натрію та лактати калію

sosysky1111

Фосфат натрію – це суміш натрієвих солей фосфорної кислоти, яку використовують як добавку, метою якої є у даному конкретному випадку взаємодіяти з білками (що, до речі, робить їх «марними», тобто некорисними) та збільшити соковитість, скорочуючи в такий спосіб втрати води.

Що стосується лактатів калію, то цей тип солі використовують як регулятор кислотності та антиоксидант. Це консервант для м’ясних продуктів, оскільки він має антимікробні властивості (вбиває шкідливі бактерії).

Ми розуміємо, що тяжко відразу відмовитись від якоїсь смачної, апетитної на вигляд їжі. Проте якщо ви дбаєте про своє здоров’я, то над інформацією, яку ви щойно прочитали, варто задуматись та вибрати більш безпечну їжу для себе та для своєї родини. Пильнуйте здоров’я, воно – безцінне!