Ожиріння печінки: продукти, яких слід уникати

Ожиріння печінки стало однією з найважливіших медичних проблем нашого часу. Одна з головних причин цієї проблеми – наш сучасний спосіб життя, в якому майже повністю відсутня фізична активність. Крім того, спостерігаємо збільшення споживання закусок і нездорової їжі, які дають зайвий жир нашому організму, але мають дуже малу поживну цінність.

Наслідками цих змін у раціоні є надмірна вага, проблеми, що стосуються ожиріння і, зрештою, зайвий жир, який накопичується в печінці і ускладнює виконання основних функцій.

Після того, як поставили діагноз жирової хвороби печінки, негайний перехід на здоровий спосіб життя має вирішальне значення. Інакше кажучи, людина з ожирінням печінки повинна мати збалансовану дієту і додати  до свого повсякденного життя фізичні вправи. Таким чином можна стабілізувати вагу і полегшити відновлення функцій печінки.

Продукти з високим вмістом жиру

nezdorova-yizha

Жирній печінці буде складно перетравлювати їжу з високим вмістом жирів та інших подібних елементів, тому слід уникати або звести до мінімуму споживання жирної їжі. Крім того, продукти з високим вмістом жиру зумовлюють збільшення ваги, що призводить до медичних ускладнень для людини, яка страждає від жирової хвороби печінки.

Продукти, яких слід уникати:

  • смажена їжа
  • продукти, запечені в духовці, які містять сир або жир
  • молочні продукти

Абсолютно необхідно повністю виключити з раціону людини, яка страждає від ожиріння печінки, харчові продукти з високим вмістом жиру.

Продукти з високим індексом глікемії

Продукти, які багаті природними цукрами, або продукти, які мають високий глікемічний індекс, викликають зростання рівню глюкози в крові, що серйозно впливає на печінку. Серед продуктів, які слід вживати в помірних кількостях: картопля, кавун, родзинки, банан, білий хліб, кукурудзяні продукти, морозиво, ароматизовані йогурти і шоколад з високим вмістом простих вуглеводів.

Оброблені зерна

Цих продуктів слід уникати людям, які мають жирну печінку, а натомість треба споживати цільні зерна. Таким чином, вони додають більше клітковини до своєї дієти, що допомагає контролювати рівень холестерину і півень глюкози в крові – важливий крок у зміні медичного стану жирової хвороби печінки.

Алкоголь

Alkohol

Споживання алкоголю, чи то в помірних кількостях, чи то в надлишку, призведе до накопичення жиру в клітинах печінки. Коли накопичення жиру перейде нормальні межі, розпочнеться процес запалення клітин, і з плином часу в тканині утворяться шрами. Після того, як це відбудеться, нормальний потік крові ускладниться, і якщо цей процес не буде зупинений або повернений у зворотній бік, печінка може бути пошкоджена. Саме тому рекомендовано, щоб споживання алкоголю було мінімальним, і якщо у вас вже виявили ожиріння печінки, бажано повністю утримуватися від споживання алкоголю.