П’ять фактів про кавун, про які ви, ймовірно, не знаєте

У спекотний літній день ніхто не відмовиться від хрусткого і соковитого кавуна. Він не тільки добре втамовує спрагу, освіжає і наповнює організм енергією, але і дуже корисний для вашого здоров’я. Основна частина кавуна — це, природно, вода (близько 90%). Червона м’якоть теж не позбавлена корисних речовин. У складі кавуна вітаміни, мінерали, органічні кислоти, клітковина та інші корисні компоненти про які ви, ймовірно, не знаєте. Нижче ми розкриємо вам п’ять фактів про кавун.

1. Кавун багатий на антиоксиданти

Кавун є плодом, який багатий на антиоксиданти.  Ще одна корисна властивість кавуна – наявність лікопіну. Лікопін відповідальний за яскраво-червоне забарвлення м’якоті кавуна. А корисний лікопін тим, що є антиоксидантом, який зупиняє дію вільних радикалів, а також підсилює імунну систему, а також допомагає боротися з пошкодженням клітин, ось чому він дуже ефективний для профілактики розвиток пухлин і онкологічних захворювань. І, до того ж, лікопін не синтезується в організмі, його необхідно отримувати з їжею. У кавуні більше лікопіну, ніж у свіжих помідорах. Найкраще вживати цю ягоду три рази на тиждень. До речі, насіння також дуже корисне і його можна їсти. Насіння кавуна може допомогти в регуляції рівня цукру в крові, а також у поліпшенні стану шкіри, воно містить досить велику кількість білка – важливого складового компонента нашого організму.

2. Приносить вам відчуття ситості

Оскільки, в основному, кавун складається з води, то він є чудовим продуктом для насичення організму і, як наслідок, запобігає вас від переїдання. Ось чому ми вам радимо з’їсти шматочок цього фрукта перед їжею, тоді ви відчуєте ситість швидше. А це, у свою чергу, знизить ризик набрати зайву вагу. Кавун низькокалорійний – всього 38 ккал на 100 г м’якоті. Саме за це, в першу чергу, йому віддають перевагу люди котрі мають намір схуднути.

3. Кавун корисний для вагітних жінок

vahitnist

Вживати кавун під час вагітності дуже корисно для здоров’я, оскільки він містить велику кількість вітаміну С. Також, як вам вже відомо, цей вітамін є ідеальним для профілактики та боротьби з респіраторними захворюваннями, як грип чи застуда. Справді, деякі люди їдять кавун з невеликою кількістю лимона, збільшуючи таким чином кількість вітаміну С. Кавун сприяє виведенню зайвої рідини з організму, і, отже, бореться з набряками і запобігає їх появі, тому в період вагітності кавун також украй корисний. Пам’ятайте, що це також дуже легко зробити сік із кавуна – смачний, свіжий та корисний для здоров’я напій.

4. Попереджає появу судом

Кавуни є величезною підмогою для людей, які займаються спортом. Тому що вони містять велику кількість вітаміну В6 і калію. Ця ягода є великим  помічником для запобігання цих дратівливих судом, які впливають на ваші м’язи при виконанні фізичних вправ. Компоненти, які містяться у кавуні, допомагають організму краще засвоювати білок, тим самим запобігти виникненню судом. У цьому разі, краще з’їсти трохи цього плоду за кілька хвилин до тренування. Ви також можете з’їсти його після тренування, адже, як ми вже говорили, кавун дуже освіжає через високий вміст води.

5. Корисний для вашого серця

sertse

Деякі недавні дослідження, проведені в США, показали, що кавун дуже корисний для серця. Якщо щодня з’їдати по шматочку кавуна, можна запобігти розвитку хвороб серця, викликаних відкладенням холестерину. Регулярне вживання кавунів дозволяє знизити кров’яний тиск. Компоненти, що містяться в ягодах, впливають на м’язи, від яких залежить діаметр артерій. Завдяки цьому кровоносні судини розширюються, внаслідок чого знижується тиск.

Ви ще не купили кавуна? Сходіть на найближчий ринок і зробіть це. А ще краще робіть це регулярно, і ви відчуєте всі його корисні властивості дуже скоро.