Розмарин для покращення циркуляції

Змішайте розмарин або інші трави із невеликою кількістю олії та отримайте чудову заправку до хліба та салатів.
Розмарин для покращення циркуляції

Останнє оновлення: 05 січня, 2019

У цій статті ми розповімо більше про переваги розмарину, а також поділимося рецептами його приготування та споживання. Чаї, ефірні олії, розмариновий мед або просто у вигляді спеції – ось лише кілька варіантів.

Властивості розмарину

Розмарин (Rosmarinus officinalis) володіє такими корисними для здоров’я властивостями.

  • Покращує циркуляцію крові
  • Є потужним антиоксидантом
  • Покращує травлення та бореться зі здуттям, газами та надмірною кислотністю шлунку
  • Знімає менструальні судоми, а також інші симптоми (мігрені, застій рідини тощо)
  • Полегшує роботу печінки та жовчного міхура, саме тому є чудовим засобом від жовтяниці (пожовтіння шкіри)
  • Завдяки високому вмісту заліза лікує анемію
  • Допомагає знизити рівень холестерину 
  • Може сповільнити розвиток дегенеративних захворювань
  • Чудово допомагає при отруєнні
квіти розмарину

Розмариновий чай

Чай із листочків розмарину – це один із найпростіших економних способів використати дивовижні властивості цієї рослини.

Найкраще пити розмариновий чай після їжі, адже він покращує травлення.

Як його приготувати? 

  • Доведіть до кипіння склянку води (200 мл). Додайте чайну ложку сушеного листя розмарину і дайте йому настоятися протягом трьох хвилин.
  • Вимкніть газ, накрийте каструлю та зачекайте ще п’ять хвилин.
  • Зцідіть рідину і можете її пити.

Настоянка розмарину

Настоянка розмарину – це стародавній засіб, який можна використовувати для приємного освіжального масажу або для зняття запалення, яке викликає судоми та заціпеніння. Також він у цілому покращує циркуляцію крові (варикоз, важкість, целюліт тощо).

Як її приготувати? 

  • Вам знадобиться скляна ємність, яка добре закривається.
  • Насипте туди стебла розмарину, найкраще свіжі. В ідеалі їх потрібно зрізати в період цвітіння рослини.
  • Налийте в ємність медичний спирт (його можна придбати в аптеках).
  • Закрийте кришку і дайте суміші настоятися в прохолодному темному місці протягом 15 днів.
  • Легенько струшуйте ємність раз на день.
  • Через 15 днів зцідіть рідину і зберігайте її щільно закритою в темному скляному контейнері в прохолодному тінистому місці.
розмаринова олія

Ефірна олія розмарину для краси волосся

Ефірна олія – це недорогий спосіб завжди мати розмарин під рукою.

Олія розмарину дуже корисна для волосся, адже вона покращує притік крові до шкіри голови та запобігає випадінню волосся.

Для її використання просто додайте декілька крапель олії в звичайний шампунь і мийте волосся як зазвичай.

Якщо хочете, можете змішати трохи кокосової олії з декількома краплями ефірної олії розмарину і використовувати для масажу шкіри голови. Залиште засіб на 30 хвилин, а потім змийте волосся як і завжди.

Розмариновий мед

Розмариновий мед виробляється, коли бджоли запилюють квіти цієї трави.

Сирий, необроблений мед найкраще підходить для споживання. Він повинен бути густим і мати ясний колір без домішок.

У розмариновому меді поєднані лікувальні властивості обох продуктів, тому він дуже ефективно:

  • виводить мокротиння
  • сприяє травленню
  • у цілому відновлює організм
  • полегшує ревматоїдний артрит
  • регулює нервову систему
  • бореться з респіраторними захворюваннями
  • підвищує натуральний зхист організму
  • розслабляє думки
розмариновий мед

Розмарин у кулінарії

Розмарин досить часто використовують у середземноморській кухні. Він стане чудовим доповненням до італійських рецептів і також його можна додавати як приправу до хлібів, фокаччі тощо.

Чудовий спосіб завжди мати розмарин під рукою – змішати його свіжі стебла з оливковою олією. Якщо хочете, можна також додати часник та інші трави. Зберігайте суміш у герметичному контейнері і з часом ви помітите, як вона набуває все нових відтінків смаку.

Розмаринова олія має досить сильний смак, тому завжди краще використовувати її в невеликих кількостях.



    • Ghozlan, Safaa & El-Far, Ali & Sadek, Kadry & Abourawash, Abdelrahman & Abdel-Latif, Mervat. (2017). Effect of Rosemary (Rosmarinus Officinalis) Dietary Supplementation in Broiler Chickens Concerning immunity, Antioxidant Status, and Performance. Alexandria Journal of Veterinary Sciences. 55. 152. 10.5455/ajvs.275350.
    • Abdul-Rahim Al-Jamal y Taha Alqadi. Effects of Rosemary (Rosmarinus officinalis) on Lipid Profile of Diabetic Rats. Jordan Journal of Biological Sciences. 4, (4): 199 – 204. [Online] Avaiable at: https://pdfs.semanticscholar.org/bb12/ce239eb7472934a36fc9e35600d76547263a.pdf
    • Abdulrahim Al Jamal. (2014). Effect of rosemary (Rosmarinus officinalis) on lipid profiles and blood glucose in human diabetic patients (type-2). African Journal of Biochemistry Research. 8, (8): 147-150. [Online] Avaiable at: https://academicjournals.org/article/article1414772985_Abdulrahim.pdf


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.