У вас печія чи підвищена кислотність? Це не одне і те ж!

Симптоми печії та підвищеної кислотності схожі і через це ці дві проблеми із травленням часто плутають, але насправді вони мають зовсім іншу природу походження. Печія виникає через відсутність шлункової кислоти, а кислотність зумовлена надлишком цієї кислоти.

Багато людей страждають від однієї із цих проблем травлення. Як правило, це стається через незбалансоване харчування. У цій статті ми вам розповімо, чому виникають печія і підвищена кислотність і як їх відрізнити одну від одної. Це допоможе вам визначити причини появи порушень у травленні (якщо вони, звісно, у вас є) і знайти найкращі натуральні засоби, які підходять саме для вас і які допоможуть вам подолати всі хвороби.

Причини появи порушень травлення

До появи, як печії, так і підвищеної кислотності можуть призвести одні і ті ж неправильні звички харчування:

  • Комбінування різних видів харчових продуктів в одному прийомі їжі: наприклад, м’ясо і рибу, овочі і м’ясо, молочні продукти і м’ясо і т.д. Вам слід вживати просту їжу, яка не перевантажувала б шлунок.
  • Споживання дуже великої кількості їжі за один прийом: ні в якому разі не переїдайте, не можна перевантажувати шлунок, краще з’їсти кілька маленьких порцій протягом дня, і шлунку буде легше перетравити спожиту їжу.
  • Вживання десертів, які мають великий вміст жиру, цукру або вживання молочних десертів: все це важко перетравити і навіть може сприяти появі зайвих кілограмів. Краще їсти десерти через деякий час після сніданку чи обіду.
  • Вживання цитрусових на десерт: оскільки кислоти важко засвоюються після їжі.  Спробуйте їсти грушу чи яблуко, а цитрусові залиште на ранок.
  • Дуже швидке вживання їжі: вживання їжі без належного пережовування сприятиме виникненню проблем з травленням.
  • Пиття великої кількості води безпосередньо перед їжею або під час прийому їжі: набагато здоровіше буде випити трохи води за півгодини до обіду чи вечері або через деякий час після прийому їжі.
  • Прийом їжі у стані нервозності, занепокоєння або дратівливості: коли ви приступаєте до прийому їжі, намагайтеся завжди бути спокійними, бути у приємному оточенні людей, не займатися іншими справами і уникати компаній, які засмучують вас і змушують нервувати.
  • Прийом антацидів протягом тривалого часу: ці ліки можуть вплинути на природну кислотність вашого шлунка.

pechiya1

Печія

Люди, які страждають на печію відрізняються від інших тим, що у їхньому шлунку виробляються обмежена кількість шлункової кислоти, що і є причиною того, що у шлунку виникає бродіння і їжа погано засвоюється.

Основними симптомами є:

  • Відчуття печії після їжі.
  • Їжа похапцем.
  • Швидке відчуття наповнення шлунка.
  • Також можуть виникати запори, утворюватись гази і виникати запалення ясен.

Як позбутись печії

Боротися із цими симптомами допоможуть такі рекомендації:

  • Їжте невеликими порціями протягом дня.
  • Не їжте дуже гарячі або дуже холодні продукти.
  • Навіть якщо ви відчуваєте якесь занепокоєння під час їжі, намагайтеся добре пережовувати їжу і їсти повільно.
  • Приймайте натуральні природні добавки на основі травних ферментів, залежно від того, яку їжу ваш організм перетравлює  найважче (жир, білок, вуглеводи).

Підвищена кислотність

Підвищена кислотність шлунка – це зовсім інше, протилежне печії явище: шлунок виділяє занадто багато кислоти, в результаті чого їжа дуже швидко перетравлюється.

Підвищена кислотність шлунка – поширене нездужання, яким час від часу страждають майже всі люди. У більшості випадків цей стан нічим не загрожує здоров’ю, але іноді може призвести до розвитку гастриту і утворення виразки шлунка. Ви можете визначити підвищену кислотність за такими симптомами:

  • Ви відчуваєте кислотність у шлунку перед  їжею.
  • Це, як правило, відбувається, коли ви дуже голодні, а після прийому їжі ви відчуваєте покращення.
  • Бажання пити багато холодної води.
  • Також можливі запори і запалення ясен.

Засоби для зниження підвищеної кислотності

  • Хоча їжа в цьому випадку заспокоює подразнення шлунка, яке зв’язане із підвищеною кислотністю, спробуйте повільно і добре пережовувати їжу, намагайтеся вибирати здорові та свіжі продукти.
  • Уникайте таких кислих продуктів, як цитрусові, рафіноване борошно, цукор, смажені та молочні продукти, а також червоне м’ясо. Проте ви можете випити трохи лимонного соку перед їжею, ця кислота допоможе нейтралізувати кислоту в шлунку.

pechiya2

Природні антациди

Фармацевтика сьогодні пропонує багато засобів, здатних за лічені секунди впоратися з печією. Але коли ліки потрібно вживати терміново і немає часу бігати по аптеках, або прийом хімічних препаратів з тих чи інших причин для вас неприйнятний, можна скористатися народними засобами від печії, яких не так вже й мало. І ви з легкістю знайдете такий, який найкраще підійде саме вам.

Якщо вам потрібно прийняти антациди, щоб позбутися печії або знизити кислотність, вам слід спробувати один із цих природних засобів, щоб підлужити організм і не змінювати природний рівень кислотності вашого шлунка. Крім того, радимо вам  уникати медичних препаратів і навіть харчової соди, яка також може негативно впливати на здоров’я і мати довгострокові наслідки.

  • Японські сливи умебоші (умебосі) : це маленькі солоні мариновані сливи сірувато-коричневого або рожевого відтінку, засолені за допомогою морської солі або мариновані з листям червоного шисо (чісо, сісо). Умебоші зручно вживати як оцет, який є не справжнім оцтом, а розсолом рожевого кольору. Умебоші мають антибактеріальну дію, покращують травлення і добре допомагають в стані втоми. Вони ідеальні для приготування суші, соусів і салатних гарнірів. Просто покладіть японську сливу умебоші на середину язика, потримайте її там кілька секунд і проковтніть.

pechiya3

  • Біла глина (для перорального застосування): біла глина є надзвичайно корисним доповненням – вона може допомогти вам вивести токсичні речовини з вашого організму, а також нейтралізувати кислотність у вашому шлунку. Змішайте склянку води із чайною ложкою глини. Перемішайте за допомогою ложки, яка не має бути ні з пластику, ні з металу. Через десять хвилин можна випити цей засіб.
  • Засіб з картопляного соку: картопляний сік, незважаючи на дивну текстуру і смак, є природним антацидом, який завжди потрібно мати під рукою. Відмінні результати в боротьбі з печією дає вживання свіжого картопляного соку. Необхідно взяти пару великих картоплин, вимити і почистити їх, потім натерти на дрібній тертці. Масу, яка вийшла, необхідно віджати через марлю, складену в два шари. В результаті у вас повинно вийти 3/4 склянки картопляного соку. Свіжий картопляний сік приймають натщесерце вранці за півгодини до прийому їжі. Після того, півгодини лежать на спині. Тривалість лікування становить три тижні. Ви можете приготувати сік самостійно або ж купити готовий в магазині натуральних продуктів.

Крім описаних народних засобів назавжди забути печію може допомогти зміна способу життя. Відмова від гострої, жирної їжі, куріння та алкоголю сприятиме нормалізації травної системи та значно підвищить якість вашого життя.  Здоров’я вам!