Втрачайте вагу, вживаючи більше білка

Ми всі не раз чули про білкові дієти, які допомагають  швидко схуднути. Нам також відомо, що такі дієти можуть призвести до додаткового навантаження на ваші органи, і тому є шкідливими для здоров’я. Але правда полягає в тому, що білок є надзвичайно важливим компонентом для вашої дієти і цілком можливо, що багато людей не вживають його в достатній кількості, а тому, в результаті також мають проблеми з надмірною вагою.

Зараз ми пояснимо вам, як почати їсти більше білків в збалансований спосіб, не зловживаючи вживанням такого його виду як тваринний білок. Це допоможе вам позбутись зайвих кілограмів швидше і зменшити розмір талії. Також ми розповімо вам й про інші переваги вживання правильної кількості білка.

Чому так важливо їсти білок?

Вживання білка особливо важливе в періоди росту, вагітності та для людей, які не мають щоденних фізичних навантажень. Правда в тому, що білок повинен бути в достатній кількості у вашому повсякденному раціоні. Багато людей також зловживають вуглеводами (макаронами, хлібом, випічкою і т.д.) і забувають про білок. З іншого боку, багато людей вживають білок навіть більше ніж в достатній кількості, проте, це – завжди білок тваринного походження, тому вживання такого білка понад норму може викликати проблеми  нирок та печінки.

velyk1

Що дає вам білок?

  • Дає пружність і запобігає слабкості в м’язах і шкірі
  • Живить ваше волосся, шкіру та нігті
  • Має важливе значення для здоров’я ваших кісток
  • Запобігає затримці рідини (в ногах, повіках, щиколотках і т.д.)
  • Додає вам енергії, опору хворобам і життєздатності
  • Допомагає зміцнити ваш імунітет
  • Сприяє спалюванню жиру, особливо навколо вашої талії
  • Запобігає закрепам (особливо рослинний білок)

Збалансоване харчування

Збалансоване харчування протягом дня повинно містити:

  • Тваринний або рослинний білок
  • Сирі та варені овочі та фрукти
  • Вуглеводи, переважно з цілісного зерна (рис, овес, просо, пшениця тощо)
  • Здорові види жиру (рослинні олії, горіхи, авокадо тощо)

sechvitsa1

Пропорції можуть варіюватися в залежності від віку і способу життя кожної людини, але найкращою гарантією прийму збалансованої їжі є те, що ви почуваєте себе добре, маєте енергію, і підтримуєте належну вагу.

Джерела тваринного білка

Джерела білка тваринного походження такі:

  • М’ясо: червоне (яловичина, баранина, свинина) і біле (курка, індичка)
  • Риба: біла (хек, камбала, морський чорт) і блакитна (лосось, тунець, риба-меч)
  • Морепродукти: устриці, креветки, мідії
  • Яйця
  • Молоко та молочні продукти (сир, йогурт, вершкове масло, вершки): коров’яче, козяче, овече

syr_vydy

Намагайтеся не зловживати червоним м’ясом, ковбасою та молюсками, а також молочними продуктами, які мають високий вміст жиру. Замість цього, спробуйте вживати білок іншого походження. Яйця, наприклад, є одним з найздоровіших і багатих джерел білка, особливо яєчні білки.

Крім того, спробуйте обрати органічні продукти, тому що багато досліджень довели, що та кількість гормонів і ліків, які тварини отримують за життя, переходять безпосередньо у ваше тіло разом з такими продуктами харчування. На додаток, умови в яких тварини живуть також впливають на якість і смак їжі. Краще з’їсти менше тваринного білка, але більш високої якості.

При приготуванні білка, вибирайте здорові і легкі способи: на грилі, на пару, в духовці.

Джерела рослинного білка

Рослини насправді також є відмінним джерелом білка, який аж ніяк не меншої якості за тваринний. Багато людей навіть перетравлюють його краще. Хоча частка білка тут є нижчою, проте, правда в тому, що організм засвоює такий білок набагато краще. Рослини також містять клітковину, багато вітамінів і мінералів, тому вони так чи інакше є необхідністю у вашому раціоні. Зрозуміло, що краще поєднувати вживання білка, вітамінів, мінералів та клітковини у щотижневих прийомах їжі.

  • Бобові: квасоля, боби, горох, сочевиця
  • Горіхи: кедрові горішки, арахіс, мигдаль, фісташки, мигдаль
  • Їстівні гриби
  • Фрукти: хоча фрукти містять білок в дуже невеликих кількостях, ми хотіли б відзначити авокадо і банани – ці фрукти мають найбільшу кількість рослинного білка.
  • Зернові: зазвичай, не містять великої кількості білка, але пшеницю, манну крупу, ячмінь та жито можна відмітити як багаті на білок зернові. Поєднання зернових і зернобобових рослин відмінно підходить для забезпечення вашого організму необхідною кількістю рослинного білка.
  • Водорості, особливо спіруліни
  • Пивні дріжджі
  • Пшенична клейковина
  • Проросле насіння

Люди, які страждають від високого рівня холестерину або тригліцеридів повинні їсти більше рослинного білка ніж тваринного. Вони повинні харчуватися, вживаючи тваринний білок лише один раз на тиждень.

 

Зображення люб’язно надані ponte1112, joannova  та ulteriorepicure