Проблеми з кістками: як їм запобігти

Ваш організм відчайдушно намагається використовувати кальцій, що міститься у молоці для своїх потреб. Існують ще деякі продукти, які дуже багаті кальцієм, тому ви можете споживати їх та більше ніколи не хвилюватись через денну норму кальцію. 

Кісткові захворювання часто виникають через генетичні фактори, інфекції, слабкий розвиток кісткової тканини або через погане харчування. Найбільш частим проявом кісткових захворювань є остеопороз. Ми чудово розуміємо, що уникнути перших випадків неможливо, але ми можемо хоча б подбати про своє здоров’я, щоб запобігти проблемам з кістками у майбутньому.

У цій статті ми хочемо розказати, як потрібно включати до раціону деякі доповнення, щоб у майбутньому ваші кістки завжди були міцними. А також про те, чого слід уникати та у чому потрібно себе обмежувати, щоб найкраще запобігти проблемам з кістками.

Незважаючи на важливість кальцію для здоров’я кісток, є й інші суттєві поживні речовини, які так само є вагомими для організму. Насправді, вам необхідні збалансовані дози усіх мінералів для тіла, щоб мати сильні та здорові кістки.

Ремінералізуючі продукти

  • Незважаючи на те, що молоко та його похідні багаті кальцієм, деякі дослідження показали, що у дорослому організмі воно погано перетравлюється. З цієї причини, ми рекомендуємо інші продукти, багаті кальцієм. Наприклад, кунжутне насіння, яке містить більше кальцію, ніж молоко та легше перетравлюється.
  • Водорості: водорості є одним з найбагатших корисних джерел серед продуктів (спіруліна, комба, морські спагеті, норі, вакаме, агар-агар та ін.). Їх можна додавати до рагу, рису, супу, пасти, до овочів та до будь-якої страви, яку потрібно готувати.
  • Варена морква: містить найбільшу кількість кальцію, коли її вживають сирою.
  • Перуанський женьшень: він містить багато кальцію та заліза. Також є чудовим регулятором гормону. Ідеально підходить для тих, хто страждає на неконтрольовані напади гіпертонії або на гіперактивну імунну систему. Слід подбати про те, щоб він з’явився у вашому раціоні.
  • Хвощ: багатий кремнієм. Це мінерал, який підтримує структуру кісткової тканини. Пийте дві або три чашки настою із хвощу на день .
  • Морська вода: це природне та збалансоване доповнення, яке ви можете знайти в магазинах здорового харчування. Ми рекомендуємо вживати столову ложку морської води перед кожним прийомом їжі. Ви можете використовувати її для вживання з сезонними продуктами або замість морської чи кухонної солі.

Morkva

Дієта збагачена білком

Білок потрібен для здоров’я кісток, але ви повинні не просто отримувати його з м’яса, риби чи яєць. Насправді, надлишок тваринного білка може навіть погіршити або прискорити прояви остеопорозу. Ми рекомендуємо деякі рослинні джерела білка, що легко засвоюються в організмі:

  • Бобові
  • Паростки люцерни
  • Авокадо
  • Висушені, сирі фрукти
  • Спіруліна

Lucerna

Важливість вітаміну D

Вітамін D необхідний для засвоєння кальцію та магнію у кістках. Тіло виробляє його природним чином, коли піддається впливу сонячних променів. Саме тому ми рекомендуємо вам знаходитись на сонці щодня вранці або ввечері (застосовуючи, звичайно, сонцезахисний крем). Якщо ви живете в регіоні, який не дуже сонячний, то на заміну сонячним ваннам, ви можете їсти щодня яйця та жирну рибу (сардини, оселедець, лосось, тунець). Також рекомендується додатково вживати вітамін, який можна купити в аптеках та магазинах здорової їжі. Ми завжди наголошуємо, що перш ніж почати приймати навіть натуральні добавки необхідно проконсультуватись з лікарем.

Продукти демінералізації

Також ми повинні їсти продукти, які додають нам мінерали. Нам потрібно обмежувати себе або уникати тих продуктів, які видаляють поживні речовини з кісток. Ось вони:

  • Алкоголь
  • Тютюн
  • Білий цукор
  • Кава
  • Газовані та солодкі напої
  • Оброблені харчові продукти
  • Попередньо приготовлені продукти
  • Смажені продукти
  • Солоні продукти
  • Висівки. Вони знижують швидкість всмоктування кальцію. Найкраще їсти продукти з цілісного зерна, та уникати продуктів до яких додані волокна (крекери, хліб) або вживати їх окремо від продуктів, що багаті кальцієм.
  • Овочі з оксалату (шпинат, буряк). Ви також, можете їсти їх окремо від продуктів, що містять кальцій.

Зображення люб’язно надане ccharmon та I Believe I Can Fry