Як приготувати здорову та легку картоплю фрі

А Ви знали, що існують різні способи приготування картоплі фрі?
Як приготувати здорову та легку картоплю фрі

Останнє оновлення: 22 грудня, 2018

Хто не любить картоплю фрі? Проте через спосіб, у який її готують, вона може бути дуже шкідлива для здоров’я. На жаль, якщо ми купуємо готову картоплю фрі у ресторанах швидкої їжі чи кафе, вона, як правило, смажиться на олії низької якості, яку, на жаль, використовують повторно багато разів, та й, до того ж, готування відбувається завжди при високих температурах.

Тим не менше, ви не мусите повністю відмовлятись від її вживання. У цій статті ми розповімо вам, як можна приготувати картоплю фрі вдома трьома різними способами, так, щоб вона була здоровішою та легшою, ніж зазвичай, з менш шкідливим впливом на ваше здоров’я, ніж вона, як правило, має.

Картопля фрі, яку продають нам в ресторанах та кафе

Для того щоб картопля фрі була здоровішою, перший крок, який необхідно зробити – приготувати її вдома самостійно, тому що це єдиний спосіб, який гарантуватиме її якість. Це дозволить вам їсти її часто з іншими стравами. Тому намагайтеся уникати її якомога частіше, коли харчуєтесь не вдома.

Картоплю фрі зазвичай продають в ресторанах або мережах швидкого харчування. І саме така картопля фрі – шкідлива з таких причин:

  • Вона смажиться в олії низької якості (у такій, яку називають кулінарними жирами, яка має у своєму складі трансгенну сою та іншого походження рослинні жири), яка перетворюється в транс-жири при готуванні за високих температур, та які можуть бути токсичними для вашого організму. Таку олію також, як правило, використовують багато разів.
  • Картопля фрі в ресторанах має дуже високий вміст жиру, тому що її смажать у великій кількості олії.
  • Така картопля насправді – це суміш картопляного пюре та інших нездорових інгредієнтів.
  • Містить багато рафінованої солі.

Всі перелічені нижче  характерні особливості сприяють погіршенню стану здоров’я:

  • Відбувається сприяння розвитку ожиріння і целюліту
  • Спричиняється підвищення кислотності, яка є причиною захворювань
Картопля фрі

Основні кроки для приготування хорошої картоплі фрі

Для того щоб приготувати смачну та здорову картоплю фрі, вам слід дотримуватись цих правил:

  • Придбайте картоплю високої якості, краще органічну, якщо це можливо
  • Використовуйте оливкову олію
  • Приправляєте морською сіллю, але не надто сильно
  • Використовуйте не тефлоновий посуд для смаження, наприклад, керамічний, скляний, з нержавіючої сталі, чавуну і т.д.

1. Картопля фрі без кислоти

Кулінарний трюк, який походить зі східних країн, полягає в додаванні кількох слив умебоші до олії для нейтралізації великої кількості кислоти, яку продукти вбирають, коли смажаться. Це винятковий лікарський продукт з великою кількістю корисних властивостей. Ці сливи поглинають певну частину токсичних речовин без зміни смаку смаженої страви. Вам не слід їсти сливи, які були смажені, хоча свіжі сливи ви можете з’їсти після будь-якого прийому їжі, щоб ще більше протидіяти шкідливому впливу смаженої їжі.

Сушені сливи

2. Печена картопля фрі

Наріжте картоплю смужками, так само, як ви це робите, коли збираєтесь смажити її та покладіть її на деко для випічки. Перед випічкою, обов’язково залийте її вдосталь оливковою олією, як результат вони будуть хрусткими. У такий спосіб, ви отримаєте печену картоплю фрі, яка буде ідентичною на вигляд смаженій у сковорідці, але з набагато меншим вмістом олії.

3. Варена та підсмажена картопля

Ще один спосіб приготувати картоплю, яка б не поглинала багато олії полягає у попередньому її варінні у воді протягом десяти хвилин. Наріжте картоплю смужками, як для смаження, але перед тим проваріть її, щоб вона втратила свою твердість. Після того, нехай добре стече, щоб  вода не попала в гарячу олію та обсмажте її аж поки картопля не набуде звичайного для смаженої картоплі вигляду.

Як правильно вживати картоплю фрі

Картопля містить велику кількість крохмалю, ось чому ми рекомендуємо завжди поєднувати її з овочами (салатами, фруктами) і білком (м’ясом, рибою, яйцями, бобами) для поліпшення травлення. Крім того, якщо ви поєднаєте перелічені продукти, наслідки їх споживання будуть набагато кориснішими для вашого організму. Проте ми не рекомендуємо поєднувати картоплю фрі з іншими продуктами, які містять крохмаль чи борошно, наприклад з бутербродами, піцою, пастою і т.д., тому що це ускладнить травлення, перевтомить ваш організм та зробить свій внесок у створення небажаних жирових відкладень.

як готувати картоплю фрі

Чи знаєте ви про смажені яблука?

Ну і нарешті, ми зробимо вам ще здоровішу пропозицію, яка здивує вас та всю вашу сім’ю. Наріжте яблуко смужками, так як ви це робите з картоплею для смаження, та обсмажте їх в олії, додаючи трохи солі. Солодкий смак та освіжальна текстура яблука перетворить цей продукт у закуску з дуже оригінальним смаком.

Зображення люб’язно надані avlxyz, stevebott, mismisimos та Leszek.keszcysnki



  • Kostik, V., Memeti, S., & Bauer, B. (2013). FATTY ACID COMPOSITION OF EDIBLE OILS AND FATS. Hygienic Engineering and Design Original.
  • Bhardwaj, S., Passi, S. J., & Misra, A. (2011). Overview of trans fatty acids: Biochemistry and health effects. Diabetes and Metabolic Syndrome: Clinical Research and Reviews. https://doi.org/10.1016/j.dsx.2012.03.002
  • Micha, R., & Mozaffarian, D. (2008). Trans fatty acids: Effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukotrienes and Essential Fatty Acids. https://doi.org/10.1016/j.plefa.2008.09.008
  • Ginter, E., & Simko, V. (2016). New data on harmful effects of trans-fatty acids. Bratislava Medical Journal. https://doi.org/10.4149/BLL_2016_048

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.