Яка їжа сприяє набору зайвої ваги?

Набір зайвої ваги - це точно не ваша ціль на найближчий рік. Дізнайтесь, які продукти додають нам зайвих кілограмів та шкодять нашому організму.
Яка їжа сприяє набору зайвої ваги?

Останнє оновлення: 23 листопада, 2018

Ви не повірите, проте було проведено вже немало досліджень на тему: “Найгірша їжа на планеті Земля“. Насправді є їжа, від якої немає жодної користі, а лише набір зайвої ваги.

Якщо ви хочете скинути зайві кілограми, знизити рівень холестерину та відчувати енергію протягом усього дня, вам слід виключити таку їжу зі свого раціону.

Їжа, яка викликає набір зайвої ваги

Вчені із Гарвардського університету виділили 12 страв, які найчастіше спричиняють набір зайвої ваги. Пропонуємо вам переглянути цей список:

Картопля фрі

Ця страва продається абсолютно в кожному закладі швидкого харчування, проте її доступність не зменшує її негативний вплив на наш організм. Картопля фрі є надзвичайно смачною, а тому легко викликає залежність.

Людина, яка часто вживає картоплю фрі, може лише за рік значно постаріти та погладшати. Навіть якщо ви приготуєте цю страву вдома, вам не вдасться значно зменшити її шкідливий вплив на організм.

картопля фрі шкідлива
Картопляні чіпси

Чіпси є чудовою закускою, яка надзвичайно добре смакує під час зустрічей із друзями або перекусів перед обідом. Вони містять багато солі та жирів, які сприяють набору ваги. Окрім цього, вони не втамовують голод, а тому люди часто їдять їх у дуже великих кількостях.

Напої із підсолоджувачами

Споживання однієї чи двох пляшок газованого солодкого напою на день не лише сприяє набору зайвої ваги, але й підвищує рівень цукру у крові до критичного рівня. І немає жодного значення, дієтичними є ці напої чи ні, вони все одно є дуже шкідливими для здоров’я.

Жирне м’ясо

Вживання свинини та яловичини у великих кількостях може спричинити не лише набір зайвої ваги, але й підвищення рівня холестерину через великий вміст жиру у цих видах м’яса.

Жирне м'ясо шкідливе

М’ясні напівфабрикати

Наприклад, у таких напівфабрикатах, як сосиски, міститься багато насичених жирів, калорій, натрію та барвників. Вони не є корисними ні для дітей, ні для дорослих, а тому вживати їх не рекомендовано.

Транс-жири

Сотні продуктів, які ви щодня можете бачити на полицях супермаркетів, містять транс-жири, які є дуже шкідливими для здоров’я. Транс-жири також містяться у заморожених продуктах, напівфабрикатах, а також у всіх стравах, які називають “готовими для вживання”.

Картопля

Незважаючи на те, що у різних місцевостях картоплю готують по-різному, одна картоплина на день може спричинити проблеми в організмі (наприклад, відчуття важкості у шлунку або оманливе та недовготривале відчуття ситості).

Випічка та солодощі

Печиво, торти та інша випічка є дуже шкідливими для здоров’я, адже вони містять велику кількість цукру та жирів. Краще замінити такий десерт простими фруктами.

Очищені злаки

Наприклад, рис, який є найбільш популярним злаком в усьому світі через свою низьку ціну та простоту приготування. Насправді, не самі злакові культури є шкідливими, такими їх робить очищення, так зване “відбілювання”. Жоден штучно освітлений продукт не є цілком корисним, адже через такий процес очищення злаки втрачають свою природну користь. Краще споживайте цільнозернові злаки або бурий рис.

Смажена їжа

Окрім вищезгаданої картоплі, інша жирна та смажена їжа, а також їжа, смажена у фритюрі, є дуже шкідливою, особливо та, що придбана у ресторанах або кіосках швидкого харчування. Такі страви краще готувати вдома. Сюди також можна зарахувати такі страви, як овочі та м’ясо, обсмажені у панірувальних сухарях.

Готові фруктові соки

Навіть ті соки, які виробник називає стовідсотково натуральними, не є такими, адже вони містять занадто багато цукру, щоб по-справжньому називатися корисними для здоров’я. У більшості випадків їхні барвники та консерванти є надзвичайно шкідливими для здоров’я.

Масло

Жири, які використовують для виготовлення масла, роблять його шкідливим для нашого організму та шкіри. Дослідження довели, що надмірне споживання масла та майонезу спричинює появу акне та робить шкіру надто жирною. Окрім цього, зловживання цим продуктом призводить до підвищення рівня холестерину.

масло шкодить фігурі
Інша “погана” їжа

Окрім 12 страв, про які ми згадували вище, ми склали список інших продуктів, якими не радять зловживати:

  • Паста: особливо та, яку роблять із пшеничного борошна. Якщо ви пообідаєте невеликою порцією пасти раз на тиждень, це не сильно вам зашкодить. Проблеми можуть виникнути, якщо ви споживатемете пасту щодня, приправляючи її різними соусами та підливами, а також сирами та жирними приправами. Вся їжа, що містить велику кількість калорій та вуглеводів, призводить до набору зайвої ваги.
  • шкідлива їжа
    Заправки до салатів та м’яса: до цієї групи продуктів належать майонез, кетчуп, гірчиця, соєвий соус, заправка до салату “Цезар” та багато інших соусів. Усі вони містять велику кількість солі та жирів, що призводить до сильного зростання рівнів тригліцеридів.
  • Шоколад: Тут, власне, існують певні нюанси. Для прикладу, чорний гіркий шоколад, в якому високий відсоток вмісту какао, не є шкідливим для здоров’я (звичайно, якщо вживати його в міру). Але якщо ви купуєте більш розрекламовані та дешевші види шоколаду, у яких точно міститься багато штучних добавок, консервантів та підсолоджувачів, не чекайте від них користі. У будь-якому випадку, радимо вам відмовитися від білого шоколаду, тому що у ньому міститься велика кількість хімікатів, жирів та цукру.

Їжа, яка зменшує ризик появи зайвої ваги

На щастя, окрім шкідливої їжі, існує багато продуктів, які є корисними для нашого організму, не викликають набір зайвої ваги та які ми можемо спокійно споживати де і коли завгодно:

  • Біла або жирна риба: срібний карась, мерланг, золотистий окунь, хек, тріска, тощо, є корисними для організму, тому що вони не містять ні жирів, ні вуглеводів, зате багаті на вміст Омега-3 кислот та фосфору.
  • Нежирне (пісне) м’ясо: наприклад, курятина чи індичатина, які не призводять до набору ваги. Окрім цього, вони містять багато білків та забезпечують відчуття ситості.
  • Молюски та ракоподібні: сюди належать креветки, лобстери, устриці, кальмари, морські павуки, тощо. Вони майже не містять жиру, зате багаті на вміст цинку та йоду. У морепродуктах міститься багато корисних для організму білків, зате майже нема вуглеводів.
  • Овочі: шпинат, броколі, морква, помідори, цибуля, листя салату, капуста, листовий буряк, цибуля-порей, спаржа та ще багато інших овочів є дуже корисними для організму. Вони забезпечують організм майже усіма необхідними вітамінами та мінералами, при цьому майже не містячи жирів. Окрім цього, овочі забезпечують організм водою.

овочі зменшують ризик появи зайвої ваги

  • Бобові: сочевиця, нут, соя, зелений горошок та інші бобові забезпечують організм такими мінералами, як цинк, фосфор, залізо, магній, а також містять багато вітамінів. Окрім цього, у бобових багато білків.
  • Фрукти: корисними є майже всі фрукти, за винятком хіба бананів, винограду, кокосу та айви, тому що у них міститься багато цукру. Усі інші фрукти містять багато води та є чудовими антиоксидантами. Забудьте про набір зайвої ваги!

Фото люб’язні надані Harsha K R, Stu_Spivack, grendelkhan, Jessica Merz, Sean McEntee, John Loo та Christopher.



  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.
  • Zubeldia Lauzurica L., Fayos JG., Acrylamide in potato crisps and snack foods produced in the autonomous community of valencia. Gaceta Sanitaria, 2007.
  • Srour B, Fezeu LK, Kesse-Guyot E, Allès B, Méjean C, Andrianasolo RM, Chazelas E, Deschasaux M, Hercberg S, Galan P, Monteiro CA, Julia C, Touvier M. Ultra-processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study (NutriNet-Santé). BMJ. 2019 May 29;365:l1451. doi: 10.1136/bmj.l1451. PMID: 31142457; PMCID: PMC6538975.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.