Зменшуємо вживання зернових і втрачаємо вагу

Сніданок, обід і вечеря. У будь-який час дня ми вживаємо продукти харчування, які містять зерно у певному вигляді, такому як хліб, кондитерські або макаронні вироби, оскільки такі продукти дозволяють нам приготувати щось швидко і ситно. Тим не менш, таке надмірне вживання зернових є не тільки нездоровим, воно також сприяє збільшенню ваги, що в принципі одне і теж.

У цій статті ми обговоримо те, як можна легко схуднути і отримати користь для загального стану здоров’я, якщо ми скоротимо продукти харчування із зерна у нашому раціоні.

Ми їмо занадто багато продуктів із зерна

Збалансоване харчування вимагає пропорційної кількості білків, вуглеводів і жирів. Вуглеводи містяться у фруктах, овочах, крохмалі та крупах. Проблема в тому, що ми якраз зловживаємо крупами, зокрема, харчами з пшениці, та ми вживаємо дуже мало овочів. Протягом дня, ми в основному їмо хліб, піцу, макарони, всілякі тістечка тощо.hlub

Чому продукти із зерна додають нам зайвої ваги?

Нашому організму дійсно потрібні крупи, оскільки вони забезпечують енергію на більш тривалий час, особливо, якщо це цільне зерно. Проблема виникає тоді, коли ми вживаємо зерно в надлишку або у вечірній час, тоді ця енергія не використовується і накопичується у вигляді жирових відкладень.

Непереносимість глютену

Більшість продуктів із зерна – це злаки з глютеном, такі як пшениця, овес, жито, пшоно і т.д., хоча не всі вони містять однакову його кількість. З іншого боку, інші зернові, такі як рис та кукурудза не містять глютену.

kukuruzyane-boroshno

В даний час багато людей страждає на непереносимість глютену в тій чи іншій мірі, але це не те ж саме, що алергія на глютен або целіакія. Людина, яка страждає на целіакію відчуває алергічну реакцію негайно, в той час хтось, хто має непереносимість глютену не відчуває симптомів відразу, а з плином часу страждає від проблем, які зазвичай не пов’язані із цією хворобою.

Целіакія — це автоімунне захворювання тонкого кишечника, що виникає у людей різного віку, переважно у дітей внаслідок генетичної схильності. Комплекс симптом порушень при целіакії включає біль та дискомфорт у ділянці живота, хронічні закрепи або діарею.

Люди з діагнозом целіакії не переносять білок глютен, який є в пшениці, житі, ячмені та у вівсі. Коли хворі целіакією вживають продукти, що містять глютен, їх імунна система відповідає на це ушкодженням тонкого кишківника. На внутрішній його поверхні відмирають крихітні пальцеподібні ворсинки, так звані «віллє», які виконують в кишківнику важливу роль: через них поживні речовини з їжі всмоктуються в кров. Без цих ворсинок організм виснажується незалежно від кількості вживаної їжі. Поверхня кишківника ушкоджується місцями.

У випадку непереносимості глютену ніяких негайних ушкоджень не відбувається, а їжа не засвоюється належним чином, що може призвести до проблем, таких як, наприклад, зайва вага. Якщо люди, які мають непереносимість глютену усунуть продукти з вмістом зернових зі своєї дієти, вони швидко помітять зміни і легко врегулюють свою вагу.

Деякі симптоми непереносимості глютену:

  • Періодичні закрепи та діарея
  • Погане травлення
  • Шкірні проблеми, такі як кератоз
  • Менструальні проблеми
  • Безпліддя
  • Ожиріння або втрата ваги

Якщо ви підозрюєте, що ви страждаєте на непереносимість глютену, вам слід проконсультуватися з лікарем, який, швидше за все, порекомендує необхідні тести, щоб переконатися в цьому та запропонує правильну дієту.

Ідеї ​​для зменшення вживання зернових

  • Існує кухонна техніка, яка дозволяє вам зробити овочеві спагетті з інгредієнтів, таких як, наприклад, кабачки цукіні. З допомогою таких приладів, ви можете перетворити звичайну тарілку овочів у несправжню, але смачну пасту, яку теж  можна приправити томатним соусом, сиром чи орегано.

pasta

  • Це дивовижно, як багато існує варіантів печива з овочів. Чи ви, взагалі, знали, що можна зробити смачне овочеве печиво з шоколадом? Ви можете зробити це шляхом заміни зернового борошна на овочеве або з варених та подрібнених овочів. Результат здивує всю вашу родину.
  • Люди з непереносимістю глютену також зауважать величезні корисні зміни, якщо вони повністю виключать глютен з раціону і замінять його іншими видами борошна без глютену, такими як, рисове або кукурудзяне борошно. Таке борошно можна використовувати в той же ж спосіб що і звичайне, готуючи, як хліб та печиво так і піцу, млинці і т.д.
  • Найважче замінити хліб, тому що він є основою дієт у багатьох культурах. Ви можете почати із зменшення його кількості, і потроху замінити його іншими схожими продуктами з меншим вмістом борошна, такими як паляниці із рису або кукурудзи. Можна також навчитися робити грінки на основі зерна шавлії, льону чи соняшника. Необхідно змолоти насіння, наприклад, кавомолкою, замісити його в невеликій кількості води, щоб утворилась паста та випікати в посудині при 120 градусах протягом пів години аж поки пиріг не набуде хрусткої текстури.

Зображення люб’язно надані tzejen, xavi talleda та [email protected]