5 найкорисніших фруктів
Правильно харчуватися дуже важливо, щоб домогтися чудового здоров’я. Очевидно, корисні фрукти мають найбільше переваг для організму, головним чином завдяки вітамінам. Саме тому їх завжди рекомендують споживати. Щоб дізнатися трохи більше про них, нижче наведений перелік з 5 найкорисніших фруктів.
Краще їсти їх свіжими. Якщо немає такої нагоди, знайте, що багато фруктів зберігають свої властивості, навіть якщо вони висушені або заморожені. Крім того, пам’ятайте, що найкраще споживати фрукти в сезон, а також фрукти, які вирощують там, де ви живете. Ви можете їсти фрукти по-різному і навіть приготувати з них безліч різноманітних страв.
Корисні фрукти:
1. Чорниця
Чорниця в основному росте в холодних кліматичних умовах північної півкулі. Вона має низьку кількість калорій, а також кілька властивостей, які є чудовими для організму. Ми можемо згадати деякі з них, як-от високий вміст вітаміну С, калію, заліза і кальцію. Вона також має високу концентрацію природних пігментів, таких як антоціани і каротиноїди.
Саме тому чорниця – прекрасний природний антиоксидант, вона допомагає запобігти таким захворюванням, як рак або макулярна дегенерація. Крім того, вона є величезною підмогою в запобіганні інфекції сечових шляхів. Нарешті, вона є багатим джерелом клітковини, яка покращує кишкові процеси, а також поліпшує зуби, волосся і м’язи.
2. Апельсини
Апельсини є одними з найкорисніших фруктів. Як ви знаєте, вони є чудовим джерелом вітаміну С, який допомагає запобігти таким респіраторним захворюванням, як грип, застуда або катар. Цей фрукт також містить велику кількість калію, який корисний для м’язів. Він також містить гесперидин – компонент, який може значно знизити рівень холестерину в крові.
Запах апельсинів заспокоює нерви і знімає занепокоєння, саме тому він ідеально підходить для відпочинку. Ще одна властивість цього фрукта – це чудовий антиоксидантний і очисний засіб, який дезінфікує організм. Коли ви їсте апельсини, клітини також відчують переваги, тому що апельсини захищають їх.
3. Яблука
Дуже популярний і корисний фрукт – яблуко. Це природний і дуже ефективний антиоксидант, в основному завдяки флавоноїдам, які запобігають таким захворюванням, як рак, і затримують процес старіння, а також зміцнюють імунну систему в цілому. Стоматологи рекомендують споживати яблука, тому що вони знижують рівень бактерій в порожнині рота.
Шкірка яблук містить багато клітковини, яка допомагає знизити рівень холестерину в крові і, перш за все, сприяє належній роботі кишечника. Яблука також містять багато кальцію, заліза, магнію, фосфору і калію.
4. Ківі
Якщо мова йде про корисні фрукти, то не можна не згадати про ківі. Хоча ківі не є дуже популярними, вони мають багато невідомих властивостей. Це важливе джерело клітковини, що, як ми вже згадували, допомагає в нормалізації рівня холестерину і полегшує роботу кишечника. Неймовірно, але ківі містять в два рази більше вітаміну С, ніж апельсини.
Цей вітамін зміцнює імунну систему, запобігає респіраторним захворюванням і сприяє засвоєнню заліза. Ківі багаті на лютеїн – природний пігмент, який діє як фільтр для сонячного випромінювання. Цей фрукт також містить багато фолієвої кислоти для запобігання анемії та серцево-судинним проблемам.5. Полуниця
Полуниця не лише смачна, але й дуже корисна. Вона містить багато вітаміну С, лецитину і пектину, які зменшують рівень холестерину і запобігають такому захворюванню, як атеросклероз. Полуниця також допомагає контролювати діабет ІІ типу, серцеві і запальні проблеми. Вона містить омега-9, а також такі мінерали, як магній і мідь.
Читайте: 5 смачних смузі на сніданок.
Полуниця корисна для лікування діареї завдяки в’яжучим властивостям. Її також використовують як засіб для шкіри, в основному, від травм і прищів. Нарешті, слід зазначити, що полуниця – чудова природна зубна паста: вона зберігає рот в чистоті та захищає від карієсу і неприємного запаху з рота.
-
Adams, M. Dieta Reductora de Colesterol.
-
Apaza Condori, C., & Rosello Apaza, M. D. P. (2017). Efecto del extracto seco del pericarpio de naranja (Citrus sinensis) en hiperglucemia de Rattus norvegicus con diabetes mellitus tipo 2 inducida experimentalmente, Arequipa 2016.
- Apples, raw, with skin [Includes USDA commodity food A343] Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1809/2
-
Araujo, L., Buitrago, D., Marquina, M., Morales, N. O. R. A., Méndez, G., Pernía, T., & Sosa, M. (2002). Comparación de la actividad anti-inflamatoria de los polifenoles presentes en las frutas; Mora (Rubus fruticosus B.), Fresa (Fragaria vesca L.) y Grapefruit (Citrus paradasi M.). Revista de la Facultad de Farmacia, 44.
-
Coronado, M., Vega y León, S., Gutiérrez, R., Vázquez, M., & Radilla, C. (2015). Antioxidantes: perspectiva actual para la salud humana. Revista chilena de nutrición, 42(2), 206-212.
-
López-Sobaler, A. M., Aparicio Vizuete, A., Anta, O., & María, R. (2016). Beneficios nutricionales y sanitarios asociados al consumo de kiwi. Nutrición Hospitalaria, 33, 21-25.
- Paz, A. M., & Ibañez, A. J. (2011). Desarrollo y evaluación de dos prototipos de compotas de manzana y mango con azúcar y alto contenido de fibra (Bachelor’s thesis, Zamorano: Escuela Agrícola Panamericana 2012).
- Strawberries, raw Nutrition Facts & Calories. (2018). Retrieved from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/2064/2
- The 20 Healthiest Fruits on the Planet. (2018). Retrieved from https://www.healthline.com/nutrition/20-healthiest-fruits#section8