4 харчові звички для покращення роботи щитоподібної залози

Чи знали ви, що для покращення роботи щитоподібної залози необхідно зменшити кількість магазинних напівфабрикатів у раціоні? Натомість краще вживати натуральні продукти, бажаного органічного походження. Саме такі корисні харчові звички допоможуть зміцнити щитоподібну залозу та підвищити її здатність виконувати свої функції.
4 харчові звички для покращення роботи щитоподібної залози

Останнє оновлення: 08 лютого, 2019

Ви хвилюєтеся через здоров’я щитоподібної залози? Тоді ви вже, мабуть, знаєте, що є певні харчові звички, які впливають на стан та роботу цього внутрішнього органу.

Утім, якщо ви досі невпевнені, які саме продукти варто вживати регулярно, а від яких краще відмовитися, уважно прочитайте цю статтю. У ній ми поділимося корисними порадами, які допоможуть вам налагодити свій щоденний раціон.

Чому так важливо завжди піклуватися про здоров’я щитоподібної залози?

Щитоподібна залоза розташовується у передній частині шиї біля трахеї. Головною функцією цього органу є вироблення гормонів.

При порушеннях у роботі щитоподібної залози відбувається розвиток таких захворювань, як гіпертиреоїдизм або гіпотиреоїдизм (залежно від дефіциту або надлишку гормонів щитоподібної залози).

Харчові звички для покращення роботи щитоподібної залози

раціон для покращення роботи залози

За умови дотримання здорового, різноманітного та збалансованого раціону підтримувати здоров’я щитоподібної залози нескладно. Основна проблема в тому, що нині дуже важко вживати винятково натуральні продукти. Через шалений темп життя та величезну кількість напівфабрикатів у продажу ми часто обираємо продукти, що можуть зашкодити нашому здоров’ю.

Насправді є ціла низка продуктів, які за умови регулярного вживання здатні покращити роботу щитоподібної залози.

1. Вживайте вітамінні добавки на основі йоду

Йод – це незамінний елемент для організму людини. Саме він відіграє неймовірно важливу роль у процесі вироблення гормонів.

Зверніть увагу, що дефіцит йоду в організмі жінки під час вагітності може призвести до розвитку розумових відхилень у новонародженої дитини.

Впродовж життя необхідно регулярно вживати харчові продукти з високим вмістом йоду, щоб забезпечити функціонування щитоподібної залози та інших важливих внутрішніх органів. Зазвичай при дефіциті йоду в організмі перш за все лікар призначає вітамінні добавки на основі йоду.

Якщо ви досі не вживаєте достатньо йоду, радимо переглянути свої харчові звички та неодмінно включити до раціону продукти та вітамінні добавки, які збагачені цим незамінним елементом.

2. Щотижня їжте журавлину

журавлина для покращення роботи щитоподібної залози

Журавлина є однією з найкорисніших ягід у природі. Вона характеризується низьким вмістом холестерину, натрію та жирів. До того ж, всього у 150 мл свіжого журавлинового соку міститься близько 400 мг йоду. Журавлина є неймовірно корисною для організму, адже до складу цієї ягоди входять такі незамінні речовини, як клітковина та антиоксиданти, а також вітаміни С та К.

Оскільки журавлиновий сік у натуральному вигляді є досить кислим та специфічним на смак, зберегти всі корисні властивості цього продукту та покращити його смак можна за допомогою смузі. Додавши журавлиновий сік до натуральних овочевих смузі, ви зможете вдало замаскувати смак овочів, які вам не дуже до вподоби, та зробити кислинку соку менш помітною.

Ми пропонуємо вашій увазі простий рецепт смачного смузі із журавлиною, яке позитивно вплине на роботу щитоподібної залози.

Інгредієнти:

  • 1 склянка молодого шпинату (60 г)
  • 1 склянка натурального журавлинового соку (250 мл)
  • 5 горішків
  • 1 кубик льоду

Спосіб приготування:

  • Ретельно збийте всі компоненти смузі у стаціонарному блендері до утворення однорідної консистенції.

3. Обов’язково вживайте страви з картоплею

Цей коренеплід вперше прибув до нас з Америки. В одній порції картоплі міститься 60 мг йоду. Утім, для того, щоб зберегти всі корисні властивості картоплі, необхідно правильно її готувати.

Спробуйте такі прості методи приготування страв із картоплі:

  • Низькокалорійна картопля: краще запікати картоплю, а не смажити її. Для того, щоб покращити смак продукту, можна додати трохи солі, проте не варто нею зловживати.
  • Картопля з овочами: приготувавши до картоплі корисний овочевий гарнір, ви не тільки надовго вгамуєте апетит, але й отримаєте необхідну добову норму клітковини.

Не зловживайте стравами з картоплі: оскільки цей коренеплід містить велику кількість вуглеводів, не варто споживати більше однієї картоплини на день, щоб не набрати зайву вагу.

До того ж, не варто часто замовляти страви з картоплі у фаст-фудах та інших закладах громадського харчування. Картопля фрі та інші напівфабрикати з картоплі містять велику кількість транс-жирів, солі та консервантів. Усі ці шкідливі речовини негативно впливають на роботу щитоподібної залози.

4. Обирайте максимально натуральні продукти

натуральні продукти для покращення роботи щитоподібної залози

Спробуйте відповісти відверто: скільки напівфабрикатів, заморожених та консервованих продуктів ви вживаєте щодня? Зазирніть у свій холодильник та кухонні шафки, і ви здивуєтеся, скільки там саме таких шкідливих для здоров’я продуктів.

Здоров’я та функціонування щитоподібної залози безпосередньо залежить від гормонів. Ось чому дуже важливо максимально рідко вживати продукти, які можуть вплинути на рівень гормонів в організмі. До таких небезпечних сполук належать усі хімічні добавки, штучні підсолоджувачі, консерванти тощо.

Найкраще вживати лише свіжі та натуральні продукти.

Ми пропонуємо вам взяти участь у невеликому експерименті, тривалістю у кілька місяців. Насправді це зовсім не так складно, як може здатися на перший погляд.

Харчові звички ми радимо взяти на озброєння:

  • Відмовтеся від магазинних готових мюслі на користь натуральних круп та злаків. Це не складно зробити, адже на полицях більшості супермаркетів можна знайти натуральну вівсянку, пшеницю, амарант (щирицю), кіноа та інші крупи. До того ж, вагові злаки є більш доступними та значно дешевшими за фасовані пластівці та мюслі.
  • Вживайте тільки сезонні фрукти та овочі. Оскільки вони є свіжими та готовими до вживання, у них міститься більше вітамінів та поживних речовин, ніж у заморожених та консервованих продуктах.
  • Якщо ви маєте присадибну ділянку, займіться створенням власного саду або городу. Це дозволить вам завжди мати свіжу зелень, овочі та фрукти.
  • Готуйте свої улюблені харчові продукти власноруч у домашніх умовах. Натуральний йогурт та освіжувальні напої можна легко приготувати самотужки на власній кухні. До того ж магазинні газовані напої можна замінити на чаї та лимонади, які можна самотужки приготувати з натуральних продуктів.
  • Власноруч готуйте корисні перекуси для втамування відчуття голоду між основними прийомами їжі. Повірте, усі смачні перекуси від натурального морозива до злакових батончиків можна виготовити у домашніх умовах. До того ж вам не доведеться хвилюватися через вміст у перекусах шкідливих речовин, що негативно впливають на рівень гормонів в організмі та роботу щитоподібної залози.

Чи готові ви змінити свої харчові звички та переглянути звичний спосіб життя? Якщо ви досі не надавали серйозного значення своєму раціону, настав час це змінити. Пам’ятайте, що для покращення роботи щитоподібної залози не потрібні дорогі процедури або небезпечні медикаменти.

Усе, що вам знадобиться – це збалансований та різноманітний раціон, що містить велику кількість поживних речовин та вітамінів.



  • Lopez Y., Franco C., Cepeda A., Vazquez B., Constant iodine intake through the diet could improve hypothyroidism treatment: a case report. J Physiol Biochem, 2018. 74 (1): 189-193.
  • Lee YM., Yoong Y., Yoon H., Park HM., et al., Dietary anthocyanins against obesity and inflammation. Nutrients, 2017.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.