5 сніданків, які підживлюють мозок

Якщо ви включите яйце в сніданок, ви забезпечите організм білками, які допоможуть підживити мозок і подовжать відчуття ситості.
5 сніданків, які підживлюють мозок

Останнє оновлення: 06 січня, 2019

Ми чули це мільйон разів: сніданок – найважливіший прийом їжі. Це дійсно так. У зв’язку з тим, що він підвищує метаболізм, люди, які їдять снідають, як правило, мають здоровий організм. Чи знаєте ви, що сніданок може також підживити ваш мозок?

Звичайно, йдеться про збалансований прийом їжі, а не про повну миску солодких зернових і непотрібних калорій. Якщо ви з’їсте збалансовану  страву, ви будете почувати себе протягом дня більш активними, енергійними і кмітливими.

Секрет полягає у здоровому сніданку, багатому на білок і цільні зерна. Отже, погляньмо на деякі з найкращих продуктів, щоб розпочати день. Зокрема, тут представлені п’ять повних сніданків, які живлять мозок.

Вівсянка

Коли ми спимо, ми фактично постимо. Звідси походить англійське слово “breakfast” – порушення посту. Коли ви прокидаєтеся, ваш мозок потребує постачання в кров свіжого цукру або глюкози.

Незважаючи на те, що солодкий сніданок швидко збільшує рівень цукру, він також призводить до зниження глюкози кілька годин пізніше.

Цільнозернова вівсянка (так само, як і всі цільні зерна), повільно всмоктується організмом. Замість раптового сплеску рівня цукру, вона створює повільне і неухильне зростання рівня цукру в крові.

Дослідження показали, що діти, які їдять вівсянку на сніданок, отримали в тестах на 20% вищі бали, ніж діти, які їдять солодкі каші. Це підтримує теорію, що рівень цукру в крові впливає на пам’ять і концентрацію.

Яйця

яєшня

Яйця – традиційний вибір на сніданок, але це також найкращий вибір. Вони багаті на білок, необхідний організму, щоб перетравити їжу і відчувати ситість довше. Це означає, що вони не просто допомагають контролювати вагу, але й допомагають підтримувати рівень цукру в крові і рівень розумової активності.

Яєчний білок навколо жовтка містить найчистішу форму білка. Цей високоякісний білок з яйця допомагає організму його легше засвоювати. Крім того, яйця також багаті вітамінами і мінералами, які необхідні, щоб тіло і розум співпрацювали.

Арахісове масло на цільзерновому тості

Цей сніданок не лише смачний, але й надає енергії. Арахісове масло поставляє білок (який допомагає вам відчувати себе більш ситими, ніж коли ви щойно з’їли шматок торта). Цільнозерновий тост дає найкращі зерна, щоб зберегти рівень цукру в крові регулярним протягом ранку.

Якщо ви наріжете банан і покладете його зверху, ви додасте ще більше корисних вітамінів, які допоможуть збагатити мозок киснем і тримати стрес під контролем.

Грецький йогурт

йогурт з чорницею та малиною

У вживанні йогурту на сніданок немає нічого нового, але останнім часом грецький йогурт стає все більш популярним. Цей тип йогурту не просто містить в два рази більше білка, ніж звичайний йогурт, але й також більш вершковий і насичений, ніж традиційний йогурт. Білок дає вам відчуття ситості і задоволення протягом дня.

Крім того, у грецькому йогурті мало вуглеводів. Вуглеводи в пончиках або будь-якому солодкому хлібі спричиняють зниження цукру наприкінці дня. Такі зниження викликають свого роду розумову нечіткість. Додайте трохи фруктів або мигдаль до грецького йогурту і ви додасте корисні жири до вашого раціону і отримаєте більше енергії, а також інші переваги.

Обід на сніданок

Чому б не змінити стан речей і не пообідати на сніданок? Авжеж немає жодних правил, де було б сказано, що цього робити не можна. Якщо вам набридло їсти ту саму їжу щоранку, поруште монотонність обідом на сніданок.
Звичайно, ми не говоримо про заморожену піцу або розігріті курячі крильця. Подумайте про печену картоплю з грецьким йогуртом і цибулею або овочевий суп з цільними зернами і грінками. Творчість дійсно не має меж, і ви можете створювати різноманітні поживні страви, які допоможуть вам почувати себе краще протягом дня.



  • Олексієнко Я. І., Шахматов В. А., Верещагіна О. П. (2014). Харчування та його вплив на здоров’я людини.
  • О. В. Кузьмінська, М. С. Червона. (2004). Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді.  Державний інститут проблем сім’ї та молоді.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.