5 смачних супів для детоксикації організму
Чи доводилось вам раніше чути про смачні та корисні супи для детоксикації організму?
Насправді натуральні овочеві бульйони та крем-супи неодмінно повинні бути присутні у раціоні кожного, хто піклується про власне здоров’я та прагне очистити організм від токсинів. Зверніть увагу, що до складу цих корисних перших страв мають входити тільки корисні продукти, щоб забезпечити процес детоксикації організму та прискорити обмін речовин.
Супи для детоксикації організму мають незліченну кількість переваг, адже вони поповнюють запаси поживних речовин, містять багато незамінної клітковини та чудово втамовують апетит.
Овочеві детокс-супи неодмінно стануть вам у пригоді, якщо ви хочете покращити процес травлення, прискорити метаболізм та скинути кілька зайвих кілограмів. У цій статті ми зібрали 5 простих рецептів смачних та корисних супів для очищення організму. Переконайтеся в їхній ефективності на власному досвіді!
Читайте статтю: 7 причин їсти більше горіхів
Натуральні овочеві супи для детоксикації організму
1. Овочевий крем-суп
Зелені овочі володіють чисельними корисними властивостями, які роблять їх незамінними для зміцнення імунної системи та очищення організму від токсинів. До того ж, вони містять багато вітамінів, мінералів, клітковини, фолієвої кислоти та магнію.
Інгредієнти:
- 45 г свіжого листя шпинату
- 1 стебло селери
- 2 суцвіття броколі
- 5 зубків часнику (25 г)
- 1 склянка води (250 мл)
- 1 столова ложка оливкової олії (15 г)
Спосіб приготування:
- Перш за все налийте воду у невелику каструлю та доведіть її до кипіння.
- Додайте листя шпинату, попередньо ретельно промивши його від піску та бруду. Не забудьте позрізати стебла, адже вони вам не знадобляться.
- Дрібно наріжте селеру та додайте її у каструлю.
- Подрібніть часник та вкиньте його до решти овочів.
- Перемішайте овочевий бульйон та додайте до нього оливкову олію.
- Перед подачею перетворіть суп у пюре за допомогою ручного блендера. Додайте спеції за смаком.
2. Гаспачо
Гаспачо – це неймовірно популярна страва іспанської кухні. Оскільки цей суп готують на основі свіжих томатів, він характеризується високим вмістом вітамінів А, Е та С.
Цей смачний овочевий суп сприяє зміцненню імунної системи, а ще він робить організм людини менш вразливим до різноманітних вірусів та інфекцій.
До того ж, завдяки натуральним та корисним компонентам у своєму складі гаспачо є неймовірно поживною і водночас низькокалорійною стравою. До складу гаспачо входить клітковина, завдяки чому ця страва не лише прискорює метаболізм, але й сприяє очищенню організму від накопичених токсинів та шкідливих відходів.
Дізнатись більше: Кефір – натуральний спосіб зміцнити імунітет!
Інгредієнти:
- 1 невелика цибулина
- 1 кг свіжих томатів
- 1 зубчик часнику (5 г)
- 1/2 огірка
- 1 столова ложка оливкової олії (15 г)
- 1/2 зеленого перцю
- 1 літр води
- 1 столова ложка морської солі (15 г)
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно помийте томати та очистіть їх від зернят та шкірки. Після цього прокип’ятіть шматочки томатів у літрі води впродовж кількох хвилин.
- Помийте та подрібніть зелений перець, цибулю, огірок та часник.
- Перемістіть всі овочі, включно з томатами, у стаціонарний блендер.
- Збийте до утворення однорідної консистенції. Для цього може знадобитися кілька хвилин. Якщо отримана суміш вийде надто густою, додайте ще трохи води.
- Перед подачею приправте гаспачо морською сіллю та оливковою олією.
3. Буряковий крем-суп
До складу буряка входить корисна сполука бетаїн, яка допомагає зміцнювати клітини та захищати їх від пошкоджень. Вірте чи ні, але серед основних переваг буряка є його здатність зменшувати ознаки запального процесу, покращувати кровообіг та стимулювати роботу внутрішніх органів. До того ж, завдяки корисним пігментам буряк сприяє очищенню крові та печінки від токсинів.
Інгредієнти:
- 250 г буряка
- 750 мл води
- 1 невелика картоплина
- 1 цибулина
- 1 зубок часнику
- 1 лавровий лист
- 1 столова ложка оливкової олії (15 г)
- сіль та перець за смаком
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно помийте та очистіть від шкірки всі овочі – буряк, цибулю, картоплю та часник.
- У невелику каструлю налийте воду та додайте до неї лавровий лист.
- Додайте решту компонентів страви.
- Накрийте каструлю кришкою та варіть суп на малому вогні, поки всі овочі повністю не приготуються та не стануть м’якими.
- Перед завершенням приготування приправте страву сіллю та перцем за смаком.
- Перед подачею перетворіть буряковий бульйон на суп-пюре за допомогою ручного блендера. Смачного!
4. Морквяний суп-пюре
Морква містить велику кількість бета-каротину – рослинного пігменту, до складу якого входить вітамін А. До того ж, цей смачний овоч володіє потужними антиоксидантними властивостями, завдяки яким він стимулює ріст та розвиток клітин, зміцнює кістки та покращує зір. За умови регулярного вживання страв на основі моркви можна покращити стан шкіри та прискорити процес відновлення пошкоджених тканин дерми, тому якщо ви вже вирішили готувати супи для детоксикації організму, радимо скуштувати цей суп із моркви:
Інгредієнти:
- 500 г моркви
- 1/2 головки фенхелю (125 г)
- 1 цибулина
- 1 зубок часнику (5 г)
- 2 неповні склянки води (400 мл)
- 1 столова ложка оливкової олії (15 г)
Спосіб приготування:
- Для початку наріжте фенхель невеликими шматочками.
- Налийте оливкову олію у каструлю з товстим дном та додайте туди фенхель. Тушкуйте, допоки овоч не стане м’яким.
- Ретельно помийте та очистіть від шкірки моркву та цибулю. Подрібніть овочі та додайте їх у каструлю з водою.
- Додайте подрібнений часник та тушкований фенхель.
- Варіть суп на середньому вогні впродовж 30 хвилин.
- Процідіть страву та збийте її до утворення однорідної консистенції. Перед подачею приправте крем-суп сіллю, перцем та іншими спеціями за смаком.
5. Суп з артишоком
Коли мова йде про корисні супи для детоксикації організму, неможливо не згадати про суп на основі артишока. До складу артишоків входять такі корисні сполуки, як цинарин, фітостероли та клітковина. Вони не тільки стимулюють травлення, але й прискорюють процес виведення зайвих жирів з організму. До того ж, артишок має здатність усувати здуття живота, запобігати розвитку закрепів та знімати симптоми печії.
Інгредієнти:
- 1 кг артишоків
- 2 цибулини
- 2 склянки води (500 мл)
- 10 мл лимонного соку
- 1 столова ложка оливкової олії (15 г)
- сіль та перець за смаком
Спосіб приготування:
- Перш за все ретельно помийте артишок та витягніть з нього серцевину.
- Розріжте овоч навпіл та збризніть його лимонним соком, щоб зберегти колір.
- Почистіть та подрібніть цибулю. Протушкуйте цибулю в оливковій олії до м’якості.
- Додайте нарізаний невеликими шматочками артишок, сіль та перець.
- Залийте овочі водою та варіть страву впродовж 10 хвилин.
- Коли овочі стануть м’якими та повністю приготуються, збийте суп до однорідної консистенції за допомогою ручного блендера.
- Перед подачею процідіть суп через сито, що позбутися грудочок. Смачного!
Корисні поради для детоксикації організму
- Не вживайте газованих напоїв, адже вони викликають дискомфорт та призводять до здуття шлунка.
- Спробуйте відмовитися від кухонної солі на користь інших ароматних спецій та приправ.
- Їжте невеликими порціями 5 разів на день. Запам’ятайте: коли людина відчуває голод, їй важче засвоювати протеїн, який є природним джерелом енергії. Саме тому голодна людина відчуває втому та слабкість у тілі.
- Щодня виділяйте щонайменше півгодини на заняття спортом.
- Не забувайте випивати по 2 літри звичайної очищеної води на день.
Чи готові ви позбутися шкідливих речовин та відходів? Тоді неодмінно візьміть на озброєння наші корисні супи для детоксикації організму та перевірте їхню ефективність власноруч!
- del Caño, G; Ojeda, P; Robles, B. Guía de los bulos en alimentación. Instituto #SaludsinBulos. [Documento disponible en línea].
- Klein, Alice & Kiat, Hosen. (2014). Detox diets for toxin elimination and weight management: A critical review of the evidence. Journal of human nutrition and dietetics : the official journal of the British Dietetic Association. 28. 10.1111/jhn.12286.