4 супи для виведення токсинів

· Травень 25, 2016
Хоча зазвичай ми їмо салат-латук сирим у салатах, варто зазначити, що він значно легше перетравлюється, якщо готовувати його так само, як і інші овочі.

Печінка та нирки – органи, які допомагають виводити токсини, що накопичилися в організмі. І в довго-, і в короткостроковій перспективі накопичення токсинів може погіршити якість життя людини, а також призвести до гострих і хронічних проблем зі здоров’ям.

Тому щоб допомогти цим органам добре функціонувати, важливо досить часто їсти натуральні продукти, які володіють очисними властивостями.

У цій статті ми розповімо про декілька простих і смачних способів стимулювати детоксикацію завдяки чотирьом типам супів, які виводять токсини з організму.

Звідки беруться токсини?

Попри те, що нирки безперервно виводять токсини, вони накопичуються в організмі кожної людини.

Утім різні чинники можуть перешкоджати цьому процесу, а коли їх стає занадто багато, органам, які здійснюють детоксикацію, стає важко виконувати свою щоденну очисну роботу.

Ось причини затримки токсинів:

  • Продукти, які погано перетравлюються
  • Шкідливі їжа з високим вмістом жирів
  • Надмірне вживання білків тваринного походження
  • Харчові добавки: консерванти, барвники, штучні ароматизатори тощо
  • Алкоголь
  • Тютюн та всі інші типи токсичних звичок
  • Звичайні продукти для догляду за тілом (мило, лосьйон, зубна паста)
  • Забруднення довкілля (пестициди, гази тощо)
  • Лікарські препарати
  • Негативні емоції

Щоб створити рецепти цих супів, ми обрали продукти, відомі своїми властивостями детоксикації, аби полегшити природні функції печінки та нирок.

Для того, щоб покращити їх смак, можна використовувати свіжий сік лимона, яблучний оцет, оливкову олію або дрібку каєннського перцю чи морської солі.

Їжте супи на обід протягом двох тижнів як першу страву та доповнюйте легкими білками (риба, яйця), а також яблуком або іншим фруктом.

Решту дня намагайтеся дотримуватися якомога більш збалансованої дієти. Пийте більше води між прийманнями їжі. Намагайтеся зменшити вплив негативних чинників, про які ми вже згадували раніше, щоб ефект від споживання супів був максимальним.

Суп із кропиви та селери

Кропива – це дика рослина, яка очищує кров. Її можна збирати в полі, на незабруднених територіях, для цього використовують пластикові рукавички. Також кропиву продають в аптеках або спеціалізованих магазинах із травами. Вона відома такими властивостями:

  • антисептична
  • протизапальна
  • в’яжуча
  • детоксикуюча
  • протиревматична
  • гіпоглікемічна

Селера – це також чудовий засіб детоксикації, адже вона не лише покращує роботу печінки та жовчного міхура, а й позитивно впливає на здоров’я нирок. Саме тому ми додали її в наш рецепт.

sup-iz-selery

Суп з кульбаби та латуку

У кульбабі містяться вітаміни A, B та C, фолієва кислота, калій, кремній, залізо і дубильні речовини. Вона діє і на нирки, і на печінку як засіб детоксикації. Також кульбаба володіє сечогінними, травними та незначними проносними властивостями.

Її споживають свіжою або сушеною.

Ми звикли їсти латук у салатах. Утім його також можна приготувати як і будь-який інший овоч, щоб значно легше перетравлювати.

Латук має чудові сечогінні властивості та допомагає відрегулювати роботу нервової системи. Тому він добре сприяє сну після вечері.

Суп із кмину та вівсянки

Вівсянка не лише надає супу кращої текстури, а й містить клітковину та рослинні білки, що допомагають вивести токсичні сполуки з організму.

До того ж, ця злакова культура чудово сприяє кишковому транзиту, саме тому вівсянка є хорошим способом зробити загальну чистку організму.

Кмин – це дуже важлива спеція в щоденному раціоні харчування. Він володіє потужними протираковими та протизапальними властивостями, що виводять жовч і розвантажують печінку.

kmyn

Суп із цибулі та артишоків

Цибулевий суп є класичним рецептом, який і корисний, і ситний. Цибуля містить багато таких мінералів, як кальцій, магній, залізо, фосфор, сірка тощо. Також у ній є вдосталь вітаміну A, B, C й E. Незалежно від того, їсте ви цибулю сирою, чи готуєте, вона дуже позитивно впливає на роботу нирок.

Артишок – це один із овочів, що відомий здатністю захищати печінку. Можна їсти його окремо або споживати у вигляді чаю.

Не забувайте, що артишок може додавати супу гіркоти, особливо, якщо використовувати його листя.