Лікувальні властивості петрушки
Люди використовують петрушку з давніх-давен. Її застосовують не лише як приправу під час приготування їжі. Дуже цінними є також лікувальні властивості петрушки. Серед основних характеристик цієї рослини є те, що вона допомагає освіжити дихання і пробудити апетит. Проте, це далеко не все.
Властивості петрушки
Петрушка містить вітаміни і мінерали, які дуже важливі і корисні, у профілактиці й боротьбі з багатьма видами захворювань. Подекуди лікувальні властивості петрушки навіть дозволяють справитись з проблемою без аптечних ліків. Найчастіше петрушка застосовується для боротьби з такими проблемами:
- Петрушка – трава, яка здатна захищати печінку і кишечник від різних видів раку. Завдяки міристицину, речовині, яку містить петушка, ця рослина чудово справляється з профілактикою раку. Крім того, петрушка захищає мозок та запобігає утворенню пухлин, які можуть з’явитися в будь-який момент.
- Петрушка наділена важливими властивостями, які стимулюють травлення, вона запобігає здуттю. Вона також позбавляє від надлишків газу, що усуває відчуття тяжкості.
- Окрім того петрушка допомагає організму виводити токсини, які накопичилися, і зокрема допомагає захистити нирки, запобігаючи утворенню та зростанню каменів.
- Вона містить потужні антиоксиданти, які захищають наші клітини від старіння. У той же час, ця рослина підтримує здоров’я шкіри, оскільки вона наділена антибактеріальними й протизапальними властивостями.
- Вона дуже корисна для людей, які мають прищі, плями на шкірі або інші проблеми. Щоденне споживання петрушки допоможе очистити вашу шкіру.
- Це також чудовий харчовий продукт, адже разом із вживанням петрушки наш організм насичується необхідними мінералами, такими як фосфор, кальцій, залізо й сірка.
- Вона також містить велику кількість вітаміну С і бета-каротину, які відіграють дуже важливу роль, зміцнюючи нашу імунну систему та покращуючи наше самопочуття в цілому.
Споживання петрушка допомагає запобігти хворобам!
- Вона запобігає анемії.
- Вона запобігає і полегшує інфекції сечового міхура.
- Вона допомагає травній системі.
- Вона зберігає наші нирки здоровими.
- Вона запобігає неприємному запаху з рота.
- Вона допомагає у лікуванні артриту.
- Вона очищає кров.
- Вона є природним сечогінним засобом.
- Вона зменшує вироблення газів.
- Вона здатна полегшити розлад шлунку.
- Вона захищає і стимулює імунну систему.
Як слід використовувати петрушку?
Один з відповідних способів використання петрушки – споживання її в свіжому вигляді, адже, коли петрушка заморожена або сушена, вона може втратити багато корисних і поживних властивостей.
Ви зможете отримати всі поживні речовини лише від безпосереднього споживання петрушки. Якщо ви її використовуєте для лікування проблем з травленням або для запобігання неприємному запаху з рота, кількох листочків рослини має вистачити.
Чай з петрушки
Дві столові ложки петрушки змішують з двома склянками окропу. Цю суміш залишають на деякий час настоятися і проціджують перед вживанням. Цей чай можна пити двічі на день.
Читайте: Як позбутися неприємного запаху з рота.
Ви готуєте смузі?
Якщо ви п’єте смузі, це ідеальний інгредієнт, яким можна насолоджуватися в будь-який час дня. Крім того, ви можете додати петрушку в усі страви, які їсте кожен день.
- Ahmed Abd Rabou M, Ahmed Eid F. Possible Protective Role of Parsley Extract on the Diabetic Pregnant Rats and Their Fetuses. Pak J Biol Sci. 2017;20(11):552-562.
- Akıncı A, Eşrefoğlu M, Taşlıdere E, Ateş B. Petroselinum Crispum is Effective in Reducing Stress-Induced Gastric Oxidative Damage. Balkan Med J. 2017 Jan;34(1):53-59.
- Al-Yousofy F, Gumaih H, Ibrahim H, Alasbahy A. Parsley! Mechanism as antiurolithiasis remedy. Am J Clin Exp Urol. 2017 Nov 9;5(3):55-62.
- Aissani N, Albouchi F, Sebai H. Anticancer Effect in Human Glioblastoma and Antioxidant Activity of Petroselinum crispum L. Methanol Extract. Nutr Cancer. 2021;73(11-12):2605-2613.
- El Rabey HA, Al-Seeni MN, Al-Ghamdi HB. Comparison between the Hypolipidemic Activity of Parsley and Carob in Hypercholesterolemic Male Rats. Biomed Res Int. 2017;2017:3098745.
- Es-Safi I, Mechchate H, Amaghnouje A, Kamaly OMA, Jawhari FZ, Imtara H, Grafov A, Bousta D. The Potential of Parsley Polyphenols and Their Antioxidant Capacity to Help in the Treatment of Depression and Anxiety: An In Vivo Subacute Study. Molecules. 2021 Apr 1;26(7):2009.
- Haidari F, Keshavarz SA, Mohammad Shahi M, Mahboob SA, Rashidi MR. Effects of Parsley (Petroselinum crispum) and its Flavonol Constituents, Kaempferol and Quercetin, on Serum Uric Acid Levels, Biomarkers of Oxidative Stress and Liver Xanthine Oxidoreductase Aactivity inOxonate-Induced Hyperuricemic Rats. Iran J Pharm Res. 2011 Fall;10(4):811-9.
- Li, Y., & Ding, Y. Minireview: Therapeutic potential of myricetin in diabetes mellitus. Food Science and Human Wellness. 2012; 1(1): 19-25.
- Linde GA, Gazim ZC, Cardoso BK, Jorge LF, Tešević V, Glamoćlija J, Soković M, Colauto NB. Antifungal and antibacterial activities of Petroselinum crispum essential oil. Genet Mol Res. 2016 Jul 29;15(3).
- Kreydiyyeh SI, Usta J. Diuretic effect and mechanism of action of parsley. J Ethnopharmacol. 2002 Mar;79(3):353-7.
- Khosravan S, Alami A, Mohammadzadeh-Moghadam H, Ramezani V. The Effect of Topical Use of Petroselinum Crispum (Parsley) Versus That of Hydroquinone Cream on Reduction of Epidermal Melasma: A Randomized Clinical Trial. Holist Nurs Pract. 2017 Jan/Feb;31(1):16-20.
- Riel G, Boulaaba A, Popp J, Klein G. Effects of parsley extract powder as an alternative for the direct addition of sodium nitrite in the production of mortadella-type sausages – Impact on microbiological, physicochemical and sensory aspects. Meat Sci. 2017 Sep;131:166-175.
- Soliman HA, El-Desouky MA, Hozayen WG, Ahmed RR, Khaliefa AK. Hepatoprotective effects of parsley, basil, and chicory aqueous extracts against dexamethasone-induced in experimental rats. J Intercult Ethnopharmacol. 2016 Jan 27;5(1):65-71.
- Tang EL, Rajarajeswaran J, Fung S, Kanthimathi MS. Petroselinum crispum has antioxidant properties, protects against DNA damage and inhibits proliferation and migration of cancer cells. J Sci Food Agric. 2015 Oct;95(13):2763-71.
- Yanardağ R, Bolkent S, Tabakoğlu-Oğuz A, Ozsoy-Saçan O. Effects of Petroselinum crispum extract on pancreatic B cells and blood glucose of streptozotocin-induced diabetic rats. Biol Pharm Bull. 2003 Aug;26(8):1206-10.