5 продуктів, які виводять насичені жири та зменшують їх кількість

5 продуктів, які виводять насичені жири та зменшують їх кількість
5 продуктів, які виводять насичені жири та зменшують їх кількість

Останнє оновлення: 07 грудня, 2018

Насичені жири є серйозною загрозою для здоров’я, оскільки вони пришвидшують накопичення холестерину в артеріях, який може забивати їх або спричиняти затвердіння.

Сьогодні великим недоліком стилю життя більшості людей є те, що їхній раціон дуже багатий на продукти, які містять насичені або “транс” жири.

Молочні продукти, м’ясо, цукри та більшість продуктів швидкого приготування криють у собі приховану загрозу. Вони можуть скоротити життя на кілька років або підвищити ризик серцевого нападу чи інсульту тоді, коли ви зовсім цього не усвідомлюєте.

Однак ми хочемо роз’яснити ще один нюанс: ідеться не про те, щоб повністю вилучити ці продукти зі свого раціону або перестати їсти всі типи жирів.

Секрет успіху в балансі й дотриманні багатої здорової дієти, яка враховує кількість необхідної їжі та (мабуть, частково забуту) харчову піраміду, вивчену в школі.

Насправді, ми часто обираємо страви з високим вмістом насичених жирів через те, що вони дарують відчуття ситості. Така їжа зменшує тривожність, добре смакує й зазвичай проста в приготуванні.

З іншого боку – корисна їжа, яка вимагає часу, старання та практики.

Ось перелік п’яти продуктів, які можуть допомогти вивести насичений жир або принаймні зменшити його кількість, що накопичилася в організмі.

1. Кавун

Найчастіше джерелом насичених жирів є жирні кислоти, які містяться в смаженій їжі, магазинній випічці, оброблених продуктах і маргарині.

Саме їх потрібно споживати обмежено та намагатися знайти корисні для здоров’я альтернативи, які покращать самопочуття. Крім того, з часом ви неодмінно полюбите здорову їжу.

Один із варіантів, який вам неодмінно сподобається, – це кавун. Щойно настане літо, неодмінно скористайтеся поживними властивостями цього фрукта на повну. Додавайте кавун у салати, соки та їжте скибочками. Ось кілька причин, чому він такий корисний:

  • кавун на 90% складається з води, яка не лише дарує відчуття ситості, а й сприяє поступовому виведенню насичених жирів;
  • ще один цікавий факт: одна склянка кавуна (200 г) забезпечує організм майже 30% денної дози вітаміну C;
  • ви можете здивуватися, коли дізнаєтеся, що в цьому фрукті є значно більше ніж просто вода. Він також містить залізо, калій і вітамін B6;
  • крім того, в кавунах є лікопен, антиоксидант, який сприяє втраті ваги, зокрема виведенню насичених жирів.

2. Мигдаль

мигдаль

Багатьох із вас може здивувати мигдаль у цьому списку. Хіба він і справді виводить насичені жири та сприяє схудненню?

За результатами дослідження, опублікованого в журналі “International Journal of Obesity”, якщо додати мигдаль у багатий і збалансований раціон, це покращить здатність організму виводити насичені жири. А річ ось у чому:

  • мигдаль містить деякі сполуки, які обмежують здатність організму засвоювати жири;
  • якщо ви додасте ці горіхи до свого раціону, вони принесуть величезну користь. Можна їсти від восьми до 10 горіхів мигдалю з тостом і бананом, наприклад.

3. Огірки

Огірок із лимоном і яблучним соком, салат з огірком, огірково-м’ятний суп…

Варіантів безліч, як і корисних властивостей цього овоча. Ваше самопочуття та здоров’я покращаться, а в раціоні зменшиться кількість насичених жирів. Погляньте на кілька переваг, які роблять огірки такими чудовими.

  • Огірки містять вітаміни A, C та K, а також мінерали, такі як магній, кальцій, марганець, фосфор, мідь, залізо і цинк.
  • Вони багаті на воду та клітковину й містять дуже мало жирів.
  • Огірки допомагають підтримувати належний рівень рідини в організмі й дають змогу очистити його від токсинів завдяки своїй сечогінній дії.

Неодмінно додайте їх до свого щоденного раціону, і ви помітите різницю.

Дізнайтеся більше про лимонад з огірка, імбиру та м’яти

4. Зелені яблука виводять насичені жири

зелені яблука виводять насичені жири

А як щодо того, щоб з’їдати зелене яблуко кожного ранку відразу після сну? Це ідеальне поєднання солодкого та кислого смаків. Ось кілька фактів, які підтверджують користь яблук:

  • зелені яблука – це одне з найкращих джерел флавоноїдів, які, разом з епікатехіном, допомагають підтримувати тіло у формі;
  • вони сприяють схудненню завдяки тому, що впливають на стійкіші ліпіди, які накопичуються на животі;
  • у свою чергу, це покращує циркуляцію крові, допомагаючи вивести шкідливий холестерин, який утворюється із насичених жирів;
  • порція зелених яблук містить лише 80 калорій, однак дуже добре втамовує відчуття голоду й також допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.

5. Авокадо

Авокадо не лише дивовижні, а й дуже смачні. “Та хіба може цей фрукт із високим вмістом калорій сприяти втраті ваги?” – запитаєте ви.

Вони належать до продуктів, які здаються значно ситнішими, ніж містять калорій насправді. Якщо ви з’їдатимете половинку авокадо на день, то вже зовсім скоро помітите позитивні зміни.

Ненасичені жири, які містяться в авокадо, тамують бажання перекусити та піклуються про здоров’я серця й печінки.

Однак те, як ви їх їсте, також відіграє важливу роль. Радимо доповнити авокадо лише невеликою кількістю коричневого рису, лосося, волоських горіхів та приправити дрібочкою білого перцю.

Це смачно та дуже корисно!



  • Harbour R, Miller J. A new system for grading recommendations in evidence based guidelines. BMJ 2001; 323: 334-336.
  • . FAO. Fats and fatty acids in human nutrition Report of an expert consultation. FAO ISSN 1014-2916 FAO ISBN 978-92-5- 3067336I. 2010: 1-166.
  • Sánchez Pozo A, Gil Hernández A. Metabolismo lipídico tisular. En: Tratado de Nutrición. Bases Fisiológicas Y Bioquímicas de La Nutrición. 2nd ed. Madrid: Médica Panamericana; 2010:277-301.
  • Ethinger S. Macronutrients: carbohydrates, proteins and lipids. In: Mahan LK S-SS, ed. Krause’s Food Nutrition and Diet Therapy. USA, Saund.; 2000:37-74.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.