5 причин надлишку сечової кислоти в організмі

5 причин надлишку сечової кислоти в організмі
5 причин надлишку сечової кислоти в організмі

Останнє оновлення: 23 січня, 2019

У медицині високий рівень сечової кислоти у крові відомий за терміном “гіперурикемія”. Для того, щоб підтримувати баланс сечової кислоти в організмі необхідно знати основні причини надлишку сечової кислоти та відмовитися від певних продуктів, зокрема від їжі, яка збагачена пуринами.

Надлишок сечової кислоти виводиться через сечу або фекалії. Утім, при порушеннях у роботі кишківника та нирок сечова кислота кристалізується та осідає у суглобах.

У здорової людини середній рівень сечової кислоти в організмі має становити від 2,4 до 6 мг/дл для жінок та від 3,4 до 7 мг/дл для чоловіків.

Підвищення рівня сечової кислоти дуже шкодить здоров’ю. Дуже важливо щодня піклуватися про підтримання цього показника на належному рівні, а при першому його підвищенні одразу звертатися до лікаря за допомогою та займатися лікуванням.

Основні причини надлишку сечової кислоти в організмі

Третина всієї сечової кислоти, яка міститься в організмі людини, потрапляє до нього разом з їжею та напоями, що містять пурини. Інші 2/3 сечової кислоти організм виробляє самотужки. Саме тому дуже важливо мати повноцінне уявлення про можливі причини надлишку сечової кислоти в організмі, щоб вчасно вирішити проблему та покращити самопочуття.

1. Неправильне харчування

причини надлишку сечової кислоти - неправильне харчування

Звісно, незбалансований раціон є не єдиною причиною підвищення рівня сечової кислоти в організмі, проте раціон є одним з ключових факторів у питанні контролю цього важливого показника.

Є ціла низка збагачених пуринами харчових продуктів, які призводять до накопичення сечової кислоти у крові, а саме: м’ясо, риба, сосиски та бургери. Не варто зловживати й сіллю, адже вона не тільки підвищує рівень сечової кислоти, але й шкодить здоров’ю у цілому.

2. Рафінований цукор

Якщо ви хочете підтримати баланс сечової кислоти в організмі, рекомендуємо відмовитися від продуктів та страв з високим вмістом цукру. Не варто зловживати солодощами, рафінованим цукром, випічкою, газованими солодкими напоями, пакетованими фруктовими соками та шоколадними цукерками.

Продукти, які містять велику кількість сахарози та фруктози, також підвищують рівень сечової кислоти у крові. Краще взагалі відмовитися від них на користь свіжих фруктів та овочів.

3. Зловживання алкогольними напоями

алкогольні напої підвищують рівень сечової кислоти

Регулярне вживання алкоголю погіршує процес засвоєння сечової кислоти печінкою. Це призводить до надлишку сечової кислоти та накопичення алкогольних речовин в організмі. У результаті кількість корисних бактерій значно зменшується, а кишкова флора погіршується.

4. Сечогінні медикаменти

Препарати із сечогінними властивостями стимулюють вироблення сечі з метою регулювання кров’яного тиску. Під час вживання сечогінних препаратів нирки працюють значно інтенсивніше. При цьому зайва рідина виводиться з організму, проте ризик накопичення надлишку сечової кислоти суттєво зростає.

5. Ожиріння та зайва вага

ожиріння призводить до надлишку сечової кислоти

Вага має безпосередній вплив на ризик розвитку подагри – захворювання, яке виникає через накопичення сечової кислоти у суглобах та її подальшої кристалізації.

Ожиріння, високий кров’яний тиск та діабет не тільки призводять до підвищення рівня сечової кислоти у крові, але й сповільнюють процес її виведення з організму.

Харчові звички для зменшення рівня сечової кислоти в організмі

Якщо вам діагностували високий рівень сечової кислоти у крові, перш за все необхідно переглянути щоденний раціон та внести до нього деякі зміни.

Зменшити рівень сечової кислоти можна за допомогою продуктів з високим вмістом клітковини, адже вони не тільки стимулюють процес виведення цієї речовини з організму, але й покращують роботу кишківника.

Перелік продуктів з високим вмістом клітковини:

  • Вівсянка
  • Шпинат
  • Броколі
  • Продукти, збагачені антиоксидантами: ягоди, томати, виноград, мангольд (листовий буряк)
  • Вироби з цільного зерна.

Краще відмовитися від продуктів з високим вмістом вуглеводів, зокрема від рафінованого цукру, солодощів та пшеничного хліба. Натомість включіть до свого раціону цільнозернову випічку, адже вона є значно поживнішою та кориснішою для організму.

Продукти, від яких краще відмовитися:

цукор
  • Трансжири
  • Цукор
  • Жири, адже вони підвищують кількість тригліцеридів, які накопичуються в артеріях та з часом можуть призвести до серцевого нападу.
  • Випічка, бо у ній також міститься велика кількість насичених жирів, які є дуже шкідливими для організму.
  • Алкоголь не варто вживати взагалі, адже він погіршує процес виведення сечової кислоти з організму людини.
  • Варто зменшити кількість м’яса, риби та курятини у раціоні, адже джерела тваринного білка також підвищують рівень сечової кислоти у крові.

Інші корисні поради, які допоможуть усунути причини надлишку сечової кислоти

Не забувайте про підтримання водного балансу. Дуже важливо щодня випивати велику кількість звичайної води, адже вона не тільки є незамінною для правильного функціонування внутрішніх органів, але й слугує помічником у процесі виведення сечової кислоти через сечу. Ми рекомендуємо випивати від 2 до 3 літрів води на день.

  • Зменшіть кількість солі у раціоні, адже вона призводить до затримки рідини.
  • Дотримуйтеся збалансованого раціону з великою кількістю свіжих фруктів та овочів.
  • Не зловживайте жирним червоним м’ясом та м’ясними напівфабрикатами (зокрема ковбасами та сосисками).
  • Відмовтеся від алкогольних напоїв.
  • Регулярно займайтеся спортом, адже фізичне навантаження позитивно впливає на самопочуття та зміцнює суглоби.
  • Намагайтеся завжди підтримувати здорову вагу та не переїдайте.
  • Включіть до раціону продукти з високим вмістом вітаміну С. Рекомендована добова норма цієї корисної речовини становить 500 мг. Саме така кількість вітаміну С є достатньою для підтримання балансу сечової кислоти в організмі.
  • Пийте трав’яні чаї та настої. Радимо включити до свого щоденного меню натуральні напої на основі кропиви та хвоща, адже саме ці рослини стимулюють роботу печінки та зменшують рівень сечової кислоти в організмі.
  • Не забувайте завжди дотримуватися принципів правильного харчування та вести активний спосіб життя.


  • Harris, M. D., Siegel, L. B., & Alloway, J. A. (1999). Gout and hyperuricemia. American Family Physician. http://doi.org/10.1177/089719009901200406
  • Villegas, R., Xiang, Y. B., Elasy, T., Xu, W. H., Cai, H., Cai, Q., … Shu, X. O. (2012). Purine-rich foods, protein intake, and the prevalence of hyperuricemia: The Shanghai Men’s Health Study. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. http://doi.org/10.1016/j.numecd.2010.07.012
  • Bomback, A. S., Derebail, V. K., Shoham, D. A., Anderson, C. A., Steffen, L. M., Rosamond, W. D., & Kshirsagar, A. V. (2010). Sugar-sweetened soda consumption, hyperuricemia, and kidney disease. Kidney International. http://doi.org/10.1038/ki.2009.500

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.