6 дивовижних переваг кокосової олії

Кокосова олія - це універсальний продукт. Її можна використовувати як косметичний засіб, споживати в їжу або навіть застосовувати в лікуванні. Дізнайтеся про 7 дивовижних переваг цієї олії.
6 дивовижних переваг кокосової олії

Останнє оновлення: 09 лютого, 2019

Вам, мабуть, уже добре відомий неймовірний смак та аромат кокоса, якщо їсти його сирим або приготованим. Однак ви, можливо, не знали про багато корисних переваг кокосової олії для здоров’я та краси.

Насправді, у традиційній аюрведичній медицині саме цю олію вважають ключовим елементом здоров’я та хорошого самопочуття.

Кажуть, що це найкорисніша олія з усіх, і можна навіть стверджувати, що її переваги безкінечні.

Наукове обґрунтування

властивості кокосової олії

У 1950-х роках кокосову олію називали “аптекою в  пляшечці“. Після того, як ви її спожили, олія одразу поглинається печінкою та кишківником.

Там вона перетворюється на кетони (сполуки), які організм використовує як пальне для вироблення енергії.

Це призводить до пришвидшення метаболізму й зменшує кількість жиру, яка циркулює в крові, як наслідок, він повільніше накопичується організмі.

Властивості кокосової олії

Список корисних властивостей кокосової олії можна продовжувати безкінечно, однак для початку ми розповімо лише про кілька з них.

1. Кокосова олія – це натуральний антибіотик та антиоксидант

Лауринова кислота, яка міститься в цій олії, діє як протимікробний засіб і допомагає боротися з:

  • стафілококами, які спричиняють різноманітні інфекції шкіри та крові;
  • різними типами грибка;
  • вірусними захворюваннями;
  • наслідками впливу звичайних дріжджів.

Кілька досліджень, проведених в університеті штату Керала (Індія) у 2013 році, також виявили, що раціон з високим вмістом кокосової олії першого віджиму допомагає зменшити оксидативний стрес.

Саме оксидативний стрес є причиною пошкодження клітин і низки інших захворювань, від хвороби Альцгеймера і до раку.

2. Вона бореться із захворюваннями мозку

робота мозку

Кокосова олія сприяє лікуванню захворювань мозку, як-от хвороби Альцгеймера. Завдяки своєму складу вона одразу покращує стан пацієнтів, які мають слабку форму цього дегенеративного захворювання.

Наразі проводять активні дослідження про те, як властивості жирних кислот (які містяться в кокосовій олії) сповільнюють зниження когнітивних здібностей.

3. Вона позитивно впливає на стан хворих з епілепсією

Характерною ознакою кетогенної дієти є раціон із високим вмістом жиру, помірною кількістю білка та низьким споживанням вуглеводів. Таке харчування може зменшити кількість приступів у дітей з епілепсією на 75%.

Тригліцериди середнього ланцюга, які містяться в кокосовій олії, підвищують концентрацію кетонів, а це допомагає зменшити симптоми епілепсії.

4. Кокосова олія сприяє втраті ваги та зменшує метаболічний синдром

Якщо ви хочете покращити свою форму, саме час скористатися позитивним впливом кокосової олії на метаболізм.

Тригліцериди середнього ланцюга в кокосовій олії можуть збільшити щоденні витрати енергії на 5%. Це означає, що за день ви спалюватимете приблизно на 120 калорій більше.

З іншого боку, ця олія зменшує метаболічний синдром. Якщо ви не знаєте, що це таке, ось коротка інформація: метаболічний синдром – це низка факторів ризику, які підвищують шанси виникнення хвороби серця, а також інших проблем зі здоров’ям, як-от діабет чи серцевий напад.

5. Її можна використовувати як натуральний зволожувальний засіб

Можливо, раніше ви вже зауважували, що кокосова олія міститься в багатьох натуральних косметичних засобах, адже вона має безліч корисних властивостей.

Кокосова олія може зробити шкіру м’якою, осяйною та здоровою. Вона також легко проникає в шкіру й дарує їй чудовий запах.

Однак вона не лише чудово зволожує, а й чудово сприяє лікуванню екземи та псоріазу.

6. Вона натуральним способом пом’якшує волосся

властивості кокосової олії для волосся

Як ми вже казали, кокосова олія володіє чудовими зволожувальними властивостями. Якщо використовувати її як кондиціонер, волосся буде шовковистим на дотик і матиме здоровий блиск.

Лауринова кислота, яка міститься в цій олії має високу спорідненість із білком у волосині. Саме тому волосся легко її засвоює.

За результатами дослідження, проведеного в 2003 році, ще одна перевага кокосової олії в тому, що вона зменшує втрату білка, який міститься у волоссі.

Неважливо, коли ви її використовуєте – до, під час, чи після миття волосся, – позитивний вплив буде однаковий, завдяки складу та низькій молекулярній масі цієї олії.

Перш ніж наносити кокосову олію на волосся, нагрійте її. Візьміть трохи теплої рідкої олії та намастіть нею волосся від коренів до кінців за допомогою пучок пальців. Легенько вмасажуйте її та залиште на ніч, щоб засіб устиг подіяти.

Наступного дня помийте волосся як зазвичай. Уже після першого застосування ви помітите зміни: шкіра голови стане значно зволоженішою, а волосся буде як ніколи красивим.

Ми розповіли лише про кілька неймовірних корисних властивостей кокосової олії. Як бачите, це не тільки чудовий вибір для приготування страв, а й неймовірний засіб для догляду за собою.

Знайти цей продукт досить просто, адже в будь-якій аптеці чи магазині з натуральними засобами вам запропонують безліч варіантів.

Звісно, не забувайте, що недостатньо просто додати кокосову олію до свого раціону і використовувати для косметичних процедур, варто також дотримуватися здорового способу життя в цілому.



  • Arunina, S., and Rjamohan, T. (2013). “Effect of virgin coconut oil enriched diet on the antioxidant status and paraoxonase 1 activity in ameliorating the exidative stress in rats –a compartive study”, Food Funct., 4 (9): 1402-09.
  • Meyers, D.; Maloley, P., and Weeks, D. (1996). “Safety of antioxidant vitamins”, Arch Intern Med, 156 (9): 925-35.
  • Rele A. S., and Mohile R. B. (2003). “Effect of mineral oil, sunflower oil, and coconut oil on prevention of hair damage”, J Cosmet Sci, 54 (2): 175-192.
  • Salunkhe, D. K. (1992). World oilseeds : chemistry, technology, and utilization. New York: Van Nostrand Reinhold.
  • Valko, M.; Morris, H., and Cronin, M. (2005). “Metals, toxicity and oxidative stress”, Curr Med Chem, 12 (10): 1161-208.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.