Як знизити рівень холестерину: 6 кулінарних стратегій

Щоб знизити рівень холестерину, використовуйте інші методи приготування їжі окрім смаження. Наприклад, спробуйте запікати страви або пекти їх на грилі. Це чудовий спосіб уникнути зайвого жиру
як знизити рівень холестерину
Холестерин – це ліпід, необхідний організму для належної роботи, оскільки він бере участь у виробленні певних гормонів, травних кислот та інших сполук.

Печінка людини виробляє холестерин усередині організму, утім він також засвоюється, коли ви їсте продукти з його вмістом.

Хоча ця сполука дуже важлива для здоров’я, вона може стати небезпечним ворогом, якщо ситуація вийде з-під контролю.

Занадто високий рівень холестерину підвищує ризик проблем із серцево-судинною системою, печінкою та нирками. 

Утім найбільше занепокоєння викликає те, що багато людей не усвідомлюють, що мають високий холестерин, адже спершу він не проявляє помітних ознак, як і багато інших розладів.

Тому лікарі рекомендують регулярно проходити медогляд та дотримуватися збалансованого раціону з розумним вмістом жиру та калорій.

Дізнайтеся, як знизити рівень холестерину ефективно: ми поділимося з вами 6 цікавими стратегіями, які можна використовувати на кухні.

1. Замініть маргарин

Маргарин містить багато холестерину та насичених жирів.

Якщо їсти його регулярно, це може сприяти дисбалансу рівня ліпідів у крові та підвищувати ризик розвитку таких захворювань, як атеросклероз.

Щоб їсти менше маргарину або відмовитися від нього повністю, радимо замінити його рослинними оліями, наприклад:

  • соняшниковою;
  • оливковою;
  • каноловою (ріпаковою);
  • сафлоровою;
  • авокадо.

Хочете дізнатися більше? Читайте: 5 способів зробити авокадо стиглим за кілька хвилин

2. Забудьте про соуси та заправки

Соуси та заправки, які ми використовуємо, щоб додати стравам особливого смаку, містять море калорій і насичених жирів.

Якщо їсти їх забагато, підвищується рівень шкідливого холестерину, а з часом це суттєво впливає на розвиток розладів метаболізму.

Тому бажано замінити такі продукти здоровішими альтернативами, як-от:

  • сметана;
  • гірчиця з низьким вмістом жиру;
  • грецький йогурт;
  • натуральна томатна паста;
  • трави та спеції.

3. Споживайте молочні продукти з низьким вмістом жиру

поради про те, як знизити рівень холестерину

Продукти тваринного походження є багатим джерелом холестерину, тому з часом вони підвищують вміст цієї сполуки в крові.

У молоці, йогурті та сирі високий рівень насичених жирів, а вони можуть негативно впливати на здоров’я.

Саме тому рекомендовано вибирати знежирені продукти, варіанти з низьким вмістом жиру або зовсім без нього, щоб контролювати споживання холестерину.

Але зауважте, що така їжа може містити багато калорій, що б там не писали на етикетках, тому варто знати міру.

4. Використовуйте оливкову олію “екстра” класу

Оливкова олія екстра класу належить до “здорових жирів”, які заслуговують на своє особливе місце у вашому щоденному раціоні.

Це натуральне джерело важливих жирних кислот, яке не лише запобігає накопиченню холестерину в крові, а й сприяє його виведенню.

Оливкова олія місить багато антиоксидантів, які зупиняють пошкодження клітин і знижують ризик затвердіння артерій.

Крім того, вона чудово смакує та добре підходить до різних типів продуктів.

5. Змініть способи приготування

Якщо ви шукаєте спосіб, як знизити рівень холестерину, почніть на кухні. Багато людей можуть не усвідомлювати цього, утім метод приготування дуже суттєво впливає на кількість ліпідів у крові.

Якщо ви готуєте страви, використовуючи купу олії, і рівень холестерину, і рівень тригліцеридів можуть зрости.

Любителі смажити їжу замість того, щоб готувати її на грилі або запікати, рано чи пізно відчують негативний вплив такої звички на своє здоров’я.

Також варто запам’ятати, що високі температури зменшують або нищать поживну цінність продуктів.

Обов’язково перегляньте цю статтю: 5 продуктів, які виводять насичені жири та зменшують їх кількість

6. Їжте більше овочів

Овочі чудово знижують рівень холестерину та допомагають вирішити пов’язані з цим проблеми.

Вони містять дуже мало калорій та надзвичайно багаті на поживні речовини, які очищують артерії та покращують їх еластичність.

Деякі дієтологи стверджують, що овочі мають складати половину порції, яку ви з’їдаєте.

Завдяки цьому ви швидше почуватиметеся ситими, а організм отримуватиме неймовірну кількість важливих поживних речовин.

Зауважте, що овочі краще їсти сирими, якщо ви хочете на 100% скористатися їх перевагами.

Як ви щойно дізналися, важливо прийняти лише кілька простих кулінарних рішень, знати, як знизити рівень холестерину, і слідкувати за своїм харчування.

Спробуйте застосувати наші поради на кухні, і насолоджуйтеся здоровим життям!

Основне зображення люб’язно надане wikiHow.com