10 заповідей для боротьби зі стресом і втомою
Втома та стрес, як правило, мають тимчасовий характер і виникають в результаті фізичних зусиль, нервових перенапружень, нестачі сну і навіть поганого харчування. Однак у вас може розвинутися хронічна втома, яка швидко не зникає, а залишається протягом тривалішого періоду часу і може заважати жити нормальним життям.
Що викликає виснаження або хронічну втому? Вони можуть бути спричинені різними факторами, від хвороби до нестачі вітамінів або депресії. Проте в сьогоднішній статті ми хотіли б зосередитися на втомі, яка викликає стрес.
Цим щоденним тиском важко керувати, і він може бути досить виснажливим. Зміна звичок і бажання врегулювати стресову ситуацію, безумовно, допоможуть. Проте контроль харчування і дотримання нижче наведених порад також дозволять прискорити процес одужання. Спробуйте ці поради з боротьби зі стресом і втомою на практиці вже сьогодні!
1. Почніть день зі склянки теплої води з лимоном
Це ідеальний спосіб підлужнити організм, вивести токсини та зміцнити імунну систему. Лимонний сік є скарбницею вітамінів і мінералів, які допомагають боротися з виснаженням і втомою. Почніть пити його щодня протягом 5 днів. Зробіть перерву на вихідні, а потім пийте знову. Ви помітите різницю!
2. Вівсянка чудова їжа, яка допоможе побороти стрес та втому
Вівсянка – це супер їжа, багата на вітаміни, мінерали й поживні речовини. Більше того, вона також корисна для нервової системи. Вона містить алкалоїд під назвою “авенін”, який діє як м’який заспокійливий засіб. Це допоможе вам почати день більш розслабленими та сповненими потрібними поживними речовинами, щоб уникнути класичної ранкової втоми.
3. Тільки одна чашка кави на день і жодних газованих напоїв
Кава є природним стимулятором, і з огляду на її енергетичні властивості та високий вміст антиоксидантів, непогано випивати ранкову чашку кави за сніданком. Вона допоможе розбудити вас і поліпшить настрій.Проте дуже важливо не перевищувати цю добову дозу і не пити каву після полудня. Оскільки нервова система вже змінена від стресу, а кофеїн, що міститься в каві, може погіршити нервозність.
Слід також зазначити, що багато людей, які страждають на стрес або виснаження, часто вдаються до споживання газованих напоїв, не усвідомлюючи ризики, які вони становлять для здоров’я.
Високий рівень цукру (навіть в “легких” напоях) сприятиме подальшому погіршенню втоми. Зверніться натомість до натуральних фруктових соків або випийте склянку води з лимоном.
4. Робіть помірні фізичні вправи щодня
Попри відчуття втоми, необхідно спробувати згадати, що причиною цього типу виснаження є стрес. Один з дійсно ефективних способів боротьби з ним – фізичні вправи, як от прогулянки, плавання, їзда на велосипеді або навіть танці. Це підніме рівень ендорфінів і поліпшить здоров’я серця.
5. Спіть 8 годин на добу і дрімайте протягом 20 хвилин у другій половині дня
Навіть якщо ви не можете спати, заплющте очі та намагайтеся відпочити. Ваші тіло і розум потребують цього. Не забувайте дотримуватися певного графіку: їсти та лягати спати в той же час кожного дня. Це допоможе вам насолоджуватися кращою якістю сну, а також побороти стрес і втому.6. Дихайте чистим киснем в природному середовищі
Знайдіть трохи часу протягом дня, щоб насолоджуватися природою. Проведіть півгодини на свіжому повітрі, де є дерева. Відчуйте свіжий вітер, сонце на обличчі, глибоко вдихніть і вимкніть розум. Не думайте і просто дозвольте собі бути огорнутими в спокій природи. Це дійсно лікує.
7. Натуральний йогурт без цукру
Натуральний йогурт дуже добре підходить для сніданку або полудня. Він допомагає відновити кишкову флору і сприяє секреції серотоніну – гормону, який регулює і покращує настрій.Він також чудово підходить для зниження стресу і регулювання температури тіла для кращого сну вночі.
8. Темний шоколад без цукру
Природним джерелом антиоксидантів, кальцію і магнію є темний шоколад. Він чудово підходить для зниження втоми та наслідків стресу. Ми його полюбляємо! Тож, тримайте під рукою плитку темного шоколаду. Щоденна кількість, яку необхідно споживати, становить 30-60 г.
9. Риба, а не червоне м’ясо
Червона риба багата на білки та здорові жирні кислоти. Вона є основним харчовим продуктом, який необхідно включити в раціон, щоб боротися з втомою і стресом.
Лосось, форель і сардини допоможуть знизити рівень кортизолу в крові. Вони можуть навіть допомогти уникнути головного болю і болю в суглобах, які часто пов’язані зі стресом. Риба дійсно корисна, тож не забувайте про неї!
10. Келих червоного вина щодня
Келих червоного вина щодня корисний для серця, регулює кров’яний тиск, знижує рівень холестерину і допомагає боротися з тривогою і стресом. Не забувайте завжди пити вино в помірних кількостях.- Perry, S. E., & Santhouse, A. M. (2016). Chronic fatigue syndrome. Medicine (United Kingdom). https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2016.09.015
- Mohanapriya, M., Ramaswamy, L., & Rajendran, R. (2013). Health and Medicinal Properties of Lemon (Citrus Limonum). International Journal Of Ayurvedic And Herbal Medicine.
- Katz, D. L. (2001). A Scientific Review of the Health Benefits of Oats. Public Health.
- de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003
- Vartanian, L. R., Schwartz, M. B., & Brownell, K. D. (2007). Effects of soft drink consumption on nutrition and health: A systematic review and meta-analysis. American Journal of Public Health. https://doi.org/10.2105/AJPH.2005.083782
- Warburton, D. E. R., Nicol, C. W., & Bredin, S. S. D. (2006). Health benefits of physical activity: The evidence. CMAJ. https://doi.org/10.1503/cmaj.051351
- Parvez, S., Malik, K. A., Ah Kang, S., & Kim, H. Y. (2006). Probiotics and their fermented food products are beneficial for health. Journal of Applied Microbiology. https://doi.org/10.1111/j.1365-2672.2006.02963.x
- Fernández-Murga, L., Tarín, J. J., García-Perez, M. A., & Cano, A. (2011). The impact of chocolate on cardiovascular health. Maturitas. https://doi.org/10.1016/j.maturitas.2011.05.011
- Health, S. (2016). Seafood Health Facts : Making Smart choices Balancing the Benefits and Risks of Seafood Consumption. National Integrated Food Safety Initiative of National Institute of Food and Agriculture.
- Guilford, J. M., & Pezzuto, J. M. (2011). Wine and health: A review. American Journal of Enology and Viticulture. https://doi.org/10.5344/ajev.2011.11013