8 дивовижних лікувальних властивостей кориці

Березень 27, 2016

Кориця вам, звісно ж, уже добре відома як спеція до кави та десертів. Утім її використовують не лише в кулінарії, вона також володіє численними корисними властивостями для здоров’я. У цій статті ви довідаєтеся про давно перевірені переваги кориці, щоб знати, як використовувати її просто зараз.

Дивовижно багата кориця

Протягом тисячоліть корицю використовувати для різних засобів домашнього приготування. Сучасна наука після численних експериментів та досліджень підтвердила її корисні властивості.

Цю спецію видобувають, знімаючи її з внутрішньої сторони кори дерева кориці (cinnamomum), яке росте як у таких країнах, як Єгипет. Принаймні саме туди ведуть перші згадки про неї. У давні часи кориця була дуже цінною, рідкісною та дорогою. Її використовували лише королі як предмет розкоші.

Для виготовлення продукту спочатку стовбури дерев розрізаються, знімається та висушується кора. Потім із неї формують смужки в формі паличок. Також корицю можна подрібнити і використовувати меленою.

Palychky-korytsi

На щастя, сьогодні корицю дуже легко можна знайти на полицях магазинів або супермаркетів. Вона володіє особливим характерним ароматом завдяки вмісту коричного альдегіду, який і є джерелом усіх її властивостей та дивовижної користі для метаболізму та здоров’я в цілому.

Існує два види кориці:

  • Цейлонська кориця, відома як справжня кориця
  • Касія (китайська кориця), яка зараз є найпоширенішим видом кориці

Корисні властивості кориці

На додачу до смаку, який неможливо ні з чим сплутати, і кулінарних рецептів, кориця володіє деякими науково доведеними корисними властивостями.

Джерело антиоксидантів

Ці сполуки захищають ваш організм від окислювальних пошкоджень, причиною яких є “вільні радикали”. Науково доведено, що у кориці містяться високоякісні поліфеноли. У дослідженні порівнювали антиоксидантні властивості 26 спецій, і кориця перемогла у порівнянні також з такими продуктами, як орегано та часник.

Протизапальне

Кориця допомагає зменшити набряк у різних частинах тіла, а також бореться з інфекціями, відновлює пошкоджені тканини та покращує стан пацієнтів з артритом або подагрою.

korytsia5

Зменшує ризик виникнення кардіологічних захворювань

Якщо у вашій родині багато випадків серцево-судинних захворювань або ви перебуваєте у зоні ризику (ожиріння, високий холестерин, підвищений кров’яний тиск), неодмінно їжте більше кориці. Ця спеція володіє здатністю зменшувати ризик виникнення проблем із серцем, які можуть призводити навіть до летальних випадків. Грам кориці на день має дуже хороший влив на здоров’я людей, які хворіють на діабет другого типу.

Також ця спеція допомагає знизити рівень “шкідливого” холестерину та тригліцеридів. За результатами деяких досліджень, кориця збільшує кількість “корисного холестерину”, а це знімає гіпертонію. Усі ці корисні властивості допоможуть вам мати здоровіше серце.

Покращує чутливість до інсуліну

Це ще одна корисна властивість кориці для діабетиків, адже вона підвищує чутливість до інсуліну. Він є одним із головним регуляторів метаболізму та енергії в організмі. Також інсулін транспортує цукор у крові, особливо в кровотоці та до клітин. Пацієнти з резинтентністю до інсуліну, окрім діабету, можуть страждати від інших серйозних розладів.

korytsia4

Засіб проти діабету

Як ми вже говорили раніше, кориця знижує рівень цукру в крові, саме тому її рекомендовано їсти хворим на діабет. Доведено, що вона зменшує кількість глюкози, яка потрапляє у крові після перетравлення їжі, впливає та роботу травних ферментів і клітини, які транспортують інсулін, а також зменшує деградацію вуглеводів у травному тракті.

Ми рекомендуємо споживати її у десертах без цукру або з кавою після обіду чи вечері. Дослідження, проведені на пацієнтах хворих на діабет, виявили, що кориця може знизити рівень цукру аж до 30%. Рекомендована денна доза – не більше 6 грам.

Сповільнює дегенеративні захворювання

Нейродегенеративні проблеми характеризують поступовим погіршенням роботи або структури клітин мозку. Найчастіше розвиваються такі захворювання, як хвороба Альцгеймера та хвороба Паркінсона. Певні сполуки, які виявили у кориці, мають здатність перешкоджати накопиченню білка у мозку, яке призводить до Альцгеймера, а також захищати нейрони, покращувати моторику та нормалізувати  рівні нейромедіаторів у пацієнтів із хворобою Паркінсона.

Захищає від раку

Рак спричиняється неконтрольованим ростом злоякісних клітин. Протягом років досліджувався взаємозв’язок між споживанням кориці та зниженням кількості пацієнтів із цим захворюванням, а також вплив спеції на процес лікування. Саме тому різноманітні дослідження стверджують, що кориця може бути домашнім засобом від раку.

Кориця знижує утворення кровоносних судин у пухлинах, які призводять до відмирання здорових клітин. Також вона допомагає зменшити вплив вільних радикалів і таким чином запобігає розвитку раку товстої кишки, який зараз є дуже поширеним.

Бореться з грибковими та бактеріальними інфекціями

korytsia4

Основний активний інгредієнт кориці (коричний альдегід) бореться з деякими видами інфекцій, наприклад, інфекцій дихальних шляхів, які виникають через вплив грибка, пригнічує ріст бактерій, таких як сальмонела, запобігає карієсу зубів і неприємному запаху з рота.

Вас також можуть зацікавити