6 переваг броколі для здоров’я

6 переваг броколі для здоров’я
6 переваг броколі для здоров’я

Останнє оновлення: 15 січня, 2019

Не секрет, що наше життя залежить від виховання та освіти, яку нам дали батьки. Культура, звичаї, харчові уподобання прищеплюються у сім’ї. Саме тому багато людей зрілого віку не знають про користь броколі для здоров’я і не їдять її.

До чого тут усе це, імовірно, подумаєте ви?

А річ у тому, що цей овоч найбільше ненавидять діти. З часом вони  так і не зможуть полюбити смак броколі.

Однак інша група людей змінює свої погляди та харчові уподобання з віком або ж просто їм подобався цей овоч у дитинстві.

У будь-якому разі, броколі має безліч переваг для здоров’я людини. Саме тому дуже важливо додати цей овоч у свій раціон, адже його вважають справжньою “супер їжею”.

Сьогодні розглянемо корисні властивості броколі для здоров’я.

1. Броколі запобігає утворенню раку

броколі запобігає раку

Одна з найдивовижніших властивостей цього овоча в тому, що це антиканцерогенна їжа. Ця перевага зумовлена наявністю таких компонентів, як калій, цинк, вітаміни А, С і Е.

Саме тому броколі має бути у раціоні кожного, оскільки знижує ймовірність появи чи запобігає утворенню ракових клітин.

Броколі допомагає захистити організм від таких видів раку:

  • Матки
  • Простати
  • Нирок
  • Товстої кишки
  • Печінки
  • Грудей

Найбільші переваги здобуваємо від споживання цього овоча в сирому вигляді. Це найефективніший спосіб, щоб запобігти утворенню ракових клітин.

2. Броколі – прекрасний антиоксидант

Броколі  добре відомий як один з найкращих натуральних антиоксидантів. Тому регулярне споживання цього овоча допомагає у боротьбі проти вільних радикалів.

Ця їжа підтримує роботу усіх органів та запобігає передчасному старінню.

Антиоксиданти, що містяться в броколі, зосереджуються на синтезі кисню в організмі. Це відбувається завдяки лютеїну, вітаміну E, а також бета-каротину.

3. Броколі зміцнює серцево-судинну систему

броколі зміцнює серцево-судинну систему

Якщо певний продукт корисний для здоров’я серця та судин, надзвичайно важливо регулярно його споживати.

Клітковина – це один із основних компонентів для організму, а броколі містить велику кількість клітковини. Цей корисний елемент допомагає зміцнити серцево-судинну систему.

Якщо їсти броколі, приготовлену на пару, це допомагає уникнути прикріплення бляшок до внутрішніх стінок артерій.

Броколі наділена властивостями, що допомагають вивести весь “поганий” холестерин з організму.

Читайте також: Що руйнує імунітет?

4. Броколі для здоров’я зору

Крім переваг, про які ми вже згадували, броколі також має велику користь для підтримки гарного зору.

Вітамін A, бета-каротин, зеаксантин відповідають за здоровий зір.

Їхні основні функції:

  • Профілактика катаракти,
  • Захист від ультрафіолетового проміння,
  • Профілактика атрофії м’язів.

5. Броколі для здоров’я вагітних

броколі для здоров’я вагітних

Коли жінка виношує дитину, вона потребує спеціальної дієти.

Вагітні жінки відповідають за розвиток нового життя всередині них. Тому дуже важливо забезпечити їх здоровим харчуванням.

Броколі стане у нагоді. Вагітні жінки повинні регулярно його їсти.

Він забезпечує організм багатьма корисними елементами для розвитку плода, наприклад:

  • Вітаміни (фолієва кислота)
  • Мінерали (кальцій, фосфор)
  • Білок
  • Антиоксиданти

Дізнайтесь більше: 11 причин збагатити раціон магнієм

6. Броколі позбавляє від закрепів

Закрепи – одна з найгірших проблем. Біль, запалення, неможливість позбутися токсичних залишків – це все, що несе шкоду організму.

Закрепи трапляються тоді, коли найменше їх чекаєш. До того ж, вони впливають на здоров’я всього організму.

Споживання броколі вирішує проблему. Завдяки клітковині, вирішується проблема запалення та легко виводяться шкідливі речовини.

Спробуйте!



  • Latté, K. P., Appel, K. E., & Lampen, A. (2011). Health benefits and possible risks of broccoli – An overview. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2011.08.019
  • Li, Y., & Zhang, T. (2013). Targeting cancer stem cells with sulforaphane, a dietary component from broccoli and broccoli sprouts. Future Oncology. https://doi.org/10.2217/fon.13.108
  • Li, Y., Zhang, T., Korkaya, H., Liu, S., Lee, H. F., Newman, B., … Sun, D. (2010). Sulforaphane, a dietary component of broccoli/broccoli sprouts, inhibits breast cancer stem cells. Clinical Cancer Research. https://doi.org/10.1158/1078-0432.CCR-09-2937
  • Vasanthi, H., Mukherjee, S., & Das, D. (2009). Potential Health Benefits of Broccoli- A Chemico-Biological Overview. Mini-Reviews in Medicinal Chemistry. https://doi.org/10.2174/138955709788452685

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.