Продукти, які посилюють мігрень
Напевно, ви вже знаєте, що мігрень та головний біль можуть бути викликані різними факторіми. Наприклад, перевантаження на роботі або нестача відпочинку. Однак чи знали ви, що є деякі продукти, які посилюють мігрень?
У цій статті ми розповімо про них, щоб ви могли уникнути або зменшити їх споживання.
Що викликає мігрень?
Деякі харчові продукти містять речовину, яка називається гістамін. Він викликає головний біль.Замість того, щоб приймати знеболювальні, ми рекомендуємо уникати продуктів, які погіршують симптоми.
Мігрені можуть з’явитися в будь-який момент дня і тривати кілька годин. Світло або шум збільшують симптоми. У важких випадках мігрені приходять з блювотою, нудотою або запамороченням.
Стрес, нестача сну, велика кількість роботи та щоденні проблеми можуть викликати сильний головний біль. Мігрень також можуть бути викликана запахами, шумами, змінами в погодних умовах або навіть гормональними змінами.
Проте мало хто знає, що продукти, які ви їсте, також можуть посилювати мігрень.
У деяких випадках це може бути навіть через непереносність їжі. Вашій імунній системі доводиться”боротися” з цими компонентами і вона виробляє речовини, які викликають головний біль.
Які продукти посилюють мігрень?
Варто звернути увагу на те, що ви їсте або що з’їли, перш ніж відчули напад мігрені.
Ось продукти, які можуть погіршити головний біль:
1. Боби
Всі різновиди бобів мають таніни. Це речовина, що викликає мігрені.
Щоб зменшити ваші симптоми, скоротіть споживання бобів до мінімуму. Або ви можете повністю від них відмовитися. Різниця буде одразу помітною.
2. Сіль
Насправді, сіль – не єдина проблема. Це стосується також консервованих продуктів, таких як:
- перець
- баклажани
- оливки
- морква
Спробуйте припинити споживати будь-яку їжу, яка виробляється за допомогою розсолу або оцту.
3. Прянощі
Якщо ви полюбляєте мексиканську кухню, на жаль, вам потрібно зменшити кількість гострих страв, які ви їсте.Капсаїцин в гострому перці може викликати головний біль або погіршити мігрень. Це особливо помітно, якщо ви їсте під час нападу мігрені.
4. Горіхи
Вони дуже смачні – сповнені білків і заспокоюють ваш голод. Проте вони не годяться, якщо ви страждаєте від постійної мігрені.
Наприклад, мигдаль, волоські горіхи та кеш’ю містять таку речовину, як сульфіт. Він викликає біль і дискомфорт.
Дізнайтесь, чому горіхи варто замочувати перед вживанням.
5. Авокадо та сливи
Ми об’єднали ці фрукти в одну категорію. Це пов’язано з тим, що вони обидва містять сполуку, що викликає мігрень – тірамін.
Якщо ви любите їсти авокадо або сливи на десерт, ви повинні зменшити їхнє споживання до одного разу на тиждень.
6. Банани та цитрусові
Поєднання тираміну та гістаміну у цих фруктах є однією з основних причин головного болю.
Це не означає, що ви повинні припинити їсти банани або цитрусові. Попри те, що вони дуже корисні для здоров’я. Ідея в тому, щоб зменшити кількість або уникати їх, коли ви страждаєте від мігрені.
7. Борошно
Цільнозернове борошно корисніше за рафіноване, проте обидва посилюють мігрені, тому що вони містять природну хімічну речовину кумарин. Його дія посилюється, коли він вступає в контакт з розпушувачем.Тому ми рекомендуємо зменшити кількість хліба, печива, піци та макаронів, які ви їсте.
8. Оброблене м’ясо
Ковбаси, шинка та бекон мають багато речовин, які можуть погіршити головний біль.
Ці продукти не просто містять тирамін. Вони також містять консерватори та інші хімічні речовини, які шкідливі, адже посилюють мігрені.
9. Сир
Зокрема йдеться про копчений або ферментований сир. Це сири, які визрівають упродовж багатьох років за допомогою різних методів, наприклад, копчення та соління. Їх ароматизатори інтенсивніші й посилюють мігрені.
Спробуйте вилучити з раціону пармезан, якщо у вас мігрені.
10. Молочні продукти
Вершки та (незбиране) молоко – це найжирніші молочні продукти, тому варто їх уникати, якщо у вас дуже болить голова.
Вони також містять казеїн і холін. Це дві сполуки, пов’язані з дискомфортом та непереносністюїжі.
Крім того, масло, йогурт або знежирені молочні продукти можуть погіршити симптоми, проте меншою мірою.
11. Алкогольні напої
Вони не тільки погано впливають на ваше здоров’я, якщо ви їх випиваєте у надлишку. Вони також містять тирамін, який викликає мігрені, запаморочення та дезорієнтацію.
З іншого боку, не рекомендуємо пити червоне вино, адже, крім тираміну, воно містить сульфіти та дубильні речовини, які підвищують симптоми хвороби.
Проте наслідки не такі вже й погані, якщо ви вип’єте маленький келих за обідом.
Не варто пити алкоголь, якщо у вас головний біль, натомість краще пити воду або соки.
12. Шоколад та кава
Обидва містять кофеїн, дубильні речовини та інші сполуки, які викликають напад головного болю. Кава без кофеїну може також спричинити мігрені, особливо якщо ви додаєте вершки.
- Maintz, L., and Novak, N. (2007). Histamina e intolerancia histamínica. Am J Clin Nutr 85, 1185–961185.
- del Rocío Meza-Velázquez, M., Carlos López-Márquez, F., Gerardo Rosales-González, M., Gutiérrez-Díaz, N., Rivera-Guillen, M., Espinosa-Padilla, S., Palacio, G., de Medicina, F., Torreón, U., and Nacional de Pediatría, I. (2014). Presentación de enfermedad alérgica y migraña: ¿puede deberse a un défi cit en la degradación de histamina? Alergia, Asma E Inmunología Pediátricas 23, 43–47.
- Zaninovic’, V. (2001). Migrañas: Fisiopatología y tratamiento. Colombia Medica 32, 86–88.
- MedlinePlus. Migraña. https://medlineplus.gov/spanish/migraine.html
- J Headache Pain. 2019 Mar 25;20(1):30. Histamine and Migraine Revisited: Mechanisms and Possible Drug Targets. doi: 10.1186/s10194-019-0984-1.
- Instituto Nacional de Pediatría de México. Presentación de enfermedad alérgica y migraña: ¿puede deberse a un déficit en la degradación de histamina? http://repositorio.pediatria.gob.mx:8180/handle/20.500.12103/2717
- Food Chem Toxicol. 1989 May;27(5):283-7. The Histamine Content of Oriental Foods. doi: 10.1016/0278-6915(89)90129-4.
- Int J Clin Pract. 2010 Mar;64(4):457-9. Capsaicin Jelly Against Migraine Pain. doi: 10.1111/j.1742-1241.2009.02294.x.
- KRANION 2003;3:16-27. Tratamientos alternativos en migrañay otras cefaleas. http://www.kranion.es/images/2003_03_02_016-027.pdf
- Ann Allergy Asthma Immunol. 2003 Sep;91(3):233-40; quiz 241-2, 296. Intolerance to Dietary Biogenic Amines: A Review. doi: 10.1016/S1081-1206(10)63523-5.
- Preventing Headaches & Migraines. Foods that cause migraine. https://books.google.com.ar/books?id=IKdsCQAAQBAJ&pg=PA41&lpg=PA41&dq=I+study+flour+and+migraine&source=bl&ots=OQ_wmGAzT2&sig=ACfU3U27igeWrxGZAoBZ52JhOolkp8nWhw&hl=es-419&sa=X&ved=2ahUKEwiZzce5j8_pAhWD-qQKHcbUD1kQ6AEwC3oECAoQAQ#v=onepage&q=I%20study%20flour%20and%20migraine&f=false
- 9ª Reunión de la red temática BAL. (2015). ¿Qué bacterias son responsables de la acumulación de histamina en queso? http://digital.csic.es/handle/10261/141666
Endocrinología y Nutrición. Volume 56, Issue 5, May 2009, Pages 241-250. Intolerancia alimentaria. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S157509220971407X - Alcohol Alcohol. Mar-Apr 1999;34(2):141-7. Alcohol-histamine Interactions. doi: 10.1093/alcalc/34.2.141.