8 продуктів, яких варто уникати, якщо у вас гіпертонія

Артеріальна гіпертонія є одним з найпоширеніших розладів серцево-судинної системи. Вона розвивається тоді, коли серце втрачає спроможність качати кров та доправляти її до інших внутрішніх органів.

Причиною розвитку гіпертонії є закупорення або звуження артерій. У результаті цього погіршується кровообіг та збільшується навантаження на серце.

На жаль, уже не одне десятиліття гіпертонію вважають “повільною вбивцею організму”, адже її асимптоматичний характер часто призводить до розвитку більш серйозних проблем зі здоров’ям.

Зверніть увагу, що гіпертонія не лише погано впливає на самопочуття людини, але й заважає внутрішнім органам виконувати їхні функції належним чином. У результаті суттєво знижується якість життя людини.

Саме з цих міркувань ми радимо вам регулярно проходити медогляд у кваліфікованих спеціалістів, особливо якщо у вашій родині є хворі на гіпертонію або ви маєте схильність до розвитку цього захворювання.

Коли лікарі діагностують гіпертонію, вони зазвичай обмежують споживання деяких страв, адже певні продукти можуть призвести до серйозніших розладів серцево-судинної системи.

Ми підібрали перелік з восьми продуктів, яких варто уникати під час гіпертонії та замінювати на корисніші варіанти.

Дізнайтеся більше з цієї статті!

1. Хліб призводить до підвищення кров’яного тиску

Хліб та інша випічка містять велику кількість натрію та насичених жирів, які після потрапляння в організм призводять до підвищення артеріального кров’яного тиску.

Зверніть увагу, що в одному шматочку хліба міститься 230 мг натрію, а це становить аж 15% від добової норми цього елементу.

Ще більшу загрозу для організму становить рафіноване пшеничне борошно, яке нині часто використовують для випічки хлібних виробів. Надмірне споживання очищеного борошна призводить до появи зайвих кілограмів, розвитку діабету та стрибків кров’яного тиску.

2. Напої з високим вмістом кофеїну

Надмірне споживання кави та солодкої газованої води також призводить до перепадів кров’яного тиску. Особливу загрозу вони становлять для тих, хто вже страждає на гіпертонію.

Крім того, усі напої та продукти з високим вмістом кофеїну мають стимулювальну дію на організм, у результаті чого кров’яний тиск стрімко зростає. 

3. Соуси та салатні заправки

Магазинні салатні заправки містять велику кількість натрію, що, як ми вже згадували раніше, серйозно підриває здоров’я людини.

До складу майонезу, кетчупу та інших схожих соусів входить велика кількість хімікатів, які не лише підсилюють смак цих продуктів та викликають звикання, але й призводять до порушення метаболічних процесів в організмі. Будьте обачними, адже обмін речовин дуже важко налагодити після тривалого вживання таких шкідливих продуктів.

4. Масло та маргарин

Масло та його штучний замінник, маргарин, містять велику кількість натрію та жирів, які за регулярного споживання негативно впливають на стан артерій та кров’яний тиск.

Часте вживання цих жирних продуктів призводить до підвищення рівня поганого холестерину в організмі та утворення кров’яних бляшок, які осідають на стінках артерій та перешкоджають нормальному кровотоку.

Крім того, масло та маргарин сповільнюють обмін речовин та сприяють появі зайвих кілограмів.

5. Сир

Більшість традиційних сирів містить велику кількість солі та насичених жирів, які також призводять до підвищення кров’яного тиску.

Натрій спричиняє затримку рідини, а також провокує розвиток гіпертонії та запальних процесів в організмі.

Насичені жири роблять артерії менш еластичними, призводячи тим самим до погіршення кровообігу.

Саме тому ми рекомендуємо хворим на гіпертонію відмовитись від звичних сирів та замінити їх у своєму раціоні на їхні аналоги рослинного походження.

6. Копчене м’ясо та ковбаси

Ті види м’яса, які не потребують термічної обробки та чудово підходять для приготування бутербродів, користуються шаленою популярністю. Особливого попиту вони набули серед зайнятих людей, у яких немає часу на тривале перебування над плитою. Утім, насправді користі від такого продукту значно менше, аніж шкоди.

Нещодавні дослідження довели, що переробленими м’ясопродуктами не варто зловживати, адже вони містять велику кількість насичених жирів та інших хімічних сполук, які негативно впливають на здоров’я людини.

Високий вміст солі, велика кількість калорій та консервантів – усе це призводить до розвитку запального процесу у тканинах внутрішніх органів та перешкоджає нормальному руху крові по артеріях.

Регулярне споживання магазинного копченого м’яса та ковбас може призвести до погіршення обміну речовин, а також розвитку ожиріння та діабету.

7. Солодощі

підвищення кров'яного тиску

Солодощі та рафінований цукор не лише викликають звикання, але й здатні суттєво підірвати здоров’я людини.

Якщо вам діагностували гіпертонію, наполегливо радимо відмовитися від вживання солодощів. Вони не лише призводять до підвищення кров’яного тиску та його стрибків, але й сприяють появі зайвих кілограмів та розвитку діабету.

Утім, час від часу можна дозволити собі з’їсти шматочок чорного шоколаду, але обирайте той, де міститься не менше 60% какао. Чорний шоколад не лише є менш калорійним за молочний (адже у нього додають значно менше цукру), але й містить багато корисних для організму антиоксидантів.

8. Мариновані огірки

Магазинні закрутки, зокрема мариновані огірки, містять велику кількість солі, що збільшує ризик розвитку артеріальної гіпертонії.

Сіль, що міститься у маринованих огірках, призводить до затримки рідини в організмі. Тому якщо ви регулярно вживаєте цей продукт, то збільшуєте навантаження на нирки та серцево-судинну систему.

А ви досі вживаєте усі ці продукти? Тоді радимо негайно замінити їх на корисніші аналоги, які допоможуть відрегулювати кров’яний тиск.

Хворим на гіпертонію варто додати до свого раціону якомога більше різноманітних свіжих овочів та фруктів, і тоді вони швидко забудуть про стрибки кров’яного тиску.

Вас також можуть зацікавити