Спробуйте цей неймовірний часниковий суп

Ця страва родом з Італії, де є традиційною та навіть дещо старомодною. Проте ми рекомендуємо вам власноруч приготувати часниковий суп, щоб переконатися, наскільки він смачний.
Спробуйте цей неймовірний часниковий суп

Останнє оновлення: 28 лютого, 2019

Часниковий суп, також відомий як кастильський суп, є одним з традиційних, перевірених роками “бабусиних рецептів”. У цій статті ви знайдете корисні рекомендації, за допомогою яких зможете приготувати цей недорогий, проте неймовірно вишуканий часниковий суп на власній кухні.

Цей поживний та вишуканий часниковий суп користується неймовірною популярністю в Іспанії, а саме на своїй історичній батьківщині – у Кастилії і Леоні (регіоні на північному заході країни).

Корисні властивості часнику

Свіжий часник характеризується не тільки сильним запахом та виразним смаком, але й високою поживною цінністю. Сьогодні ми детальніше розповімо про те, яким чином корисні властивості часнику впливають на самопочуття та здоров’я людини. Тож не зволікайте і неодмінно приготуйте цей смачний та неймовірно корисний часниковий суп!

Часник є низькокалорійним та поживним

часник

Окрім високого вмісту поживних речовин та вітамінів, часник має здатність позитивно впливати на процес схуднення. Цей продукт є низькокалорійним, проте водночас до його складу входять незамінні для організму сполуки, які прискорюють метаболізм та запускають обмінні процеси.

На 28 г свіжого часнику припадає всього 40 калорій та близько 10 г вуглеводів. Водночас часник містить вітаміни С та В6, а також марганець, селен та невелику кількість протеїнів. Відомо, що до складу свіжого часнику входять такі мінерали, як кальцій, калій, залізо та фосфор, а також вітамін В1 у невеликій кількості.

Аліцин – секретний складник часнику

Ще у давні часи часник використовували з метою лікування розладів травлення та зменшення дискомфортних відчуттів. При цьому люди навіть не здогадувалися про його неймовірний склад. Нині вченим відомо, що своїми корисними властивостями часник завдячує високому вмісту сірчаної сполуки під назвою “аліцин”.

Часник є потужним антиоксидантом

У сучасному світі збагачені антиоксидантами продукти дуже високо цінуються та користуються шаленою популярністю. Втім, не всі здогадуються, що один неймовірно потужний та водночас недорогий антиоксидант вже знаходиться на їхній кухні, і це часник.

Свіжий часник характеризується високим вмістом вітаміну С та флавоноїдів, які знешкоджують згубний вплив вільних радикалів та усувають ознаки передчасного старіння. Лікарі рекомендують регулярно вживати часник хворим на гіпертонію, адже цей корисний продукт покращує роботу органів серцево-судинної системи та регулює кров’яний тиск.

До того ж завдяки своїм антиоксидантним властивостям часник сповільнює процес розвитку деменції та знижує ризик розвитку синдрому Альцгеймера.

Свіжий часник для зміцнення імунної системи

Мабуть, ви вже знаєте, що часниковий настій є ефективним натуральним засобом від застуди. Вірте чи ні, але щоденне вживання вітамінних добавок на основі часнику може знизити шанси підхопити застуду аж на 60%.

Часниковий суп: смачна, проста та недорога страва

Інгредієнти (на 6 порцій):

  • 10 зубків часнику (50 г)
  • 6 яєць (250 г)
  • 12 скибок черствого хліба (72 г)
  • 1 шматок шинки (бажано хамон серрано) (150 г)
  • 4 столові ложки оливкової олії першого віджиму (50 мл)
  • сіль, перець та солодка паприка за смаком
  • 2 1/2 літри м’ясного бульйону (можна замінити овочевим відваром)
часниковий суп - простий рецепт

Починаємо готувати

Перший крок, який потрібно зробити для приготування супу – це почистити та нарізати головний компонент цієї страви – зубчики часнику. Їх потрібно нашаткувати дрібно, проте не надто тонко.

Покладіть на плиту велику каструлю та налийте всередину оливкову олію. Щойно олія добре розігріється, додайте до неї нарізаний часник та підсмажте його до золотавої скоринки. Зверніть увагу, що часник смажиться дуже швидко, тож слідкуйте за процесом приготування, щоб не спалити його.

Наріжте хамон невеликими шматочками та додайте його до часнику. Постійно перемішуйте хамон з часником, щоб продукти не прилипли до дна сковорідки та не пересмажилися.

Опісля додайте у каструлю 6 шматочків черствого хліба та підсмажте їх разом з часником та хамоном.

Коли хліб добре просмажиться, зніміть каструлю з вогню та додайте всередину солодку паприку. Ретельно перемішайте страву. Кількість паприки можна регулювати відповідно до власних вподобань.

Щойно всі компоненти супу об’єднаються між собою та всотають приємний аромат і колір паприки, поверніть каструлю на плиту. Тушкуйте хліб з хамоном та часником на малому вогні, щоб часник та паприка не підгоріли.

Коли засмажка до супу знову нагріється, поступово влийте до неї теплий бульйон. Звісно, за відсутності бульйону можна готувати часниковий суп на воді, проте саме м’ясний бульйон дає страві насиченого смаку та аромату.

Скільки варити?

Варити часниковий суп потрібно на малому вогні впродовж 20-25 хвилин. Краще не перемішувати страву під час приготування та не кип’ятити її на сильному вогні.

Поки суп вариться, решту 6 шматочків хліба підсмажте на невеликій кількості оливкової олії.

Через 25 хвилин додайте готові грінки до супу та зачекайте, доки вони розм’якнуть. Опісля приправте готовий часниковий суп сіллю та чорним перцем. Перед подачею ще раз ретельно перемішайте страву. Смачного!



  • Baptista-González, H. A. (2005). ¿ Posee propiedades médicas el ajo?. Médica Sur12(4), 224-225.
  • Chaupis-Meza, D., Rojas, J., Gasco, M., & Gonzales, G. F. (2014). Efecto hipotensor del extracto de ajo (Allium sativum) macerado por 18 semanas en un modelo experimental in vivo. Revista Peruana de Medicina Experimental y Salud Pública31, 461-466.
  • Dominguez, E. M. S., Pérez, S. R., & Batista, N. N. A. (2016). Investigaciones actuales del empleo de Allium sativum en medicina. Revista Electrónica Dr. Zoilo E. Marinello Vidaurreta41(3).
  • San Miguel Borges, Janis, & Martín Aviague, Neorbis. (2005). Tintura de ajo en el tratamiento de la hipertensión y la cefalea. Revista Cubana de Enfermería21(3), 1. Recuperado en 28 de enero de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03192005000300004&lng=es&tlng=es.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.