Чаї та настої: міні-довідник

Квітень 1, 2016
Через те, що у зеленому чаї міститься мало кофеїну, його найкраще запарювати гарячою водою (проте в жодному разі не кип'ятком), щоб напій не став гірким. Регулярне вживання зеленого чаю допоможе сповільнити процес старіння організму. 

Ви можете пити чай щодня, проте вам точно невідомо про всі види цього напою та його чисельні корисні властивості. У цій статті ми зібрали детальну інформацію про всі види чаїв та настоїв, які можна знайти у продажу на сьогодні, а ще про переваги та способи застосування кожного з них. Запевняємо, що після прочитання цього міні-довідника про корисні чаї та настої, ви вже не зможете від них відмовитись!

Чаї та настої: види і властивості

Зелений чай

Цей напій відомий у всьому світі як чудовий лікарський засіб, а ще його вважають одним з найбільш корисних та безпечних для організму. Навіть після заварювання та настоювання всі властивості, що містяться у цій рослині, зберігаються повною мірою.

Серед багатьох корисних для організму особливостей зеленого чаю можна виокремити його здатність попереджувати передчасне старіння та антиоксидантну дію. Зелений чай допомагає виводити з організму токсини та зайву рідину, а ще цей напій покращує травлення та сприяє здоровому схудненню.

У цьому продукті містяться вітаміни А, В та С, фтор, натрій та інші мінерали. Зелений чай зміцнює імунну систему та захищає організм від різноманітних інфекцій та вірусів.

Через низький вміст кофеїну у ньому, зелений чай радять заварювати гарячою водою, проте в жодному разі не кип’ятком, інакше ви просто зварите листя та отримаєте гіркий напій. Цей чудовий продукт походить з Китаю, проте на сьогоднішній день найбільше його вживають у Японії. Представники цих двох культур навіть готують напій по-різному.

chainyk

Чорний чай

Найбільшу популярність цей напій здобув на Заході, саме там його у великих кількостях продають як на вагу, так і в пакетиках. Завдяки своєму приємному смаку та корисним властивостям, чорний чай є чудовим напоєм. У ньому міститься багато антиоксидантів; він має здатність покращувати травлення; цей чай є ситним і водночас низькокалорійним продуктом.

Ви здивуєтесь, проте чорний чай не завжди був лише напоєм. Раніше цей продукт використовували у бартерній торгівлі замість грошей, адже він має здатність зберігати свій натуральний смак протягом великого періоду часу.

Листя чаю проходять процес окислення і змінюють свій колір з зеленого на чорний. Кофеїн, що міститься у чаї, має збуджувальний ефект на організм людини. Правильним способом готувати чорний чай є запарювання листя при 100°С. Міцність напою залежить від тривалості настоювання.

Білий чай

Цей вид чаю ще називають “еліксиром молодості”, і недарма! Він вважається одним з найбільш витончених та екзотичних сортів чаю. Для приготування білого чаю використовують не листя, а молоді тонкі пагони рослини. Кажуть, що людина, котра п’є білий чай, всотує у себе його живильну енергію і стає такою ж молодою, як і пагони рослини.

Через те, що листя чаю під час збору врожаю має білий колір, сам напій також набуває такого відтінку. Білий чай вирощують високо у горах провінції Фуцзянь, Китай. Він має чудовий смак та витончений аромат. У білому чаї містяться вітаміни С, Е та антиоксиданти, а ще він має сечогінну дію. Заварювати його слід при 70°С.

bilyy-chai

Червоний чай

Цей сорт знають ще під назвою “пуер”, а ще він дуже популярний серед тих, хто хоче схуднути, адже має здатність спалювати жир. Червоний чай називають “напоєм імператорів”, тому що простим людям чи представникам нижчого соціального статусу його пити не дозволяли.

У нього сильний, яскраво виражений смак та насичений брунатний відтінок. Процес достигання чаю триває декілька років. Якщо ви будете випивати по три склянки чаю щодня, то знизите рівень холестерину у своєму організмі та спалите зайвий жир. Заварювати чай потрібно при температурі 100°С.

Бірюзовий чай

Цей чай відомий під назвою “улун”, і він є напівферментованим. Його відтінок є проміжним між зеленим та чорним. Процес ферментації штучно переривають, а листя чаю скручують та піддають окисленню. Вирощують його у двох регіонах: провінції Фуцзянь у Китаї та Формозі у Таїланді.

За смаком бірюзовий чай нагадує зелений овоч, а колір його може мати різний відтінок залежно від процесу обробки листя. Він є потужним антиоксидантом. Бірюзовий чай зміцнює імунну систему, регулює рівень холестерину та знижує кров’яний тиск. Улун містить велику кількість вітамінів та мінералів. Найкраще заварювати його при 90°С, проте допускається подача напою прохолодженим або з льодом.

chai-ulun

Види чаїв та їх властивості

Окрім того, що ми вже розповіли вам про основні сорти чаю, ми хочемо познайомити вас ще з деякими рослинами та травами, з яких можна готувати різні чаї та настої.

Ромашка

Ромашку часто використовують для лікування проблем травної системи, зокрема розладів травлення, спазмів, діареї та гастритів. Вона може зменшити подразнення ока та полегшити запальний процес, а ще ромашка чудово допомагає при таких проблемах дихальної системи, як астма, кашель та застуда. Настій із ромашки використовують для лікування акне та інших поверхневих ран.

М’ята

Ця рослина має антисептичні та протиспазматичні властивості, а ще вона стимулює роботу травної системи. М’ята усуває надмірне газоутворення, відштовхує комах та покращує подих. Часто м’яту використовують при застуді та кашлі.

myatnyi-chai

Липовий цвіт

Найбільше корисних речовин міститься саме у цвіті цього дерева. Чай з липи використовують для заспокоєння нервової системи. Також вона покращує травлення та якість сну. Липовий чай допоможе вам усунути проблеми з артеріями, зняти спазми та зменшити менструальний біль.

Корінь валеріани

Ця рослина за своїми властивостями схожа до липи, адже вона теж має заспокійливу дію на організм. Не радимо вам зловживати цим чаєм, адже він може загальмувати роботу нервової системи, сильно знизити кров’яний тиск та сповільнити циркуляцію крові.

Зелений аніс

Жування листя цієї рослини допоможе вам освіжити подих, а настій анісу можна використовувати як тонік для шлунка, відхаркувальний засіб, а також для регулювання менструального циклу, покращення травлення та виведення зайвих газів.

Розмарин

Розмарин допомагає відновити нервову систему, покращити циркуляцію крові та стимулювати мозкову діяльність.

rozmaryn

Вас також можуть зацікавити