Чи корисна кава? Скільки можна її пити?

Серед любителів кави та тих, хто її не вживає, досить часто виникають суперечки на скільки цей напій є корисним та скільки чашок кави в день можна випити. Постараємося поставити крапку в цій суперечці.
Чи корисна кава? Скільки можна її пити?

Останнє оновлення: 07 листопада, 2018

Для багатьох із нас кава є еліксиром задоволення, який  ми п’ємо щоранку. Її запах п’янить і надихає. Ну хто ж не любить хорошу каву за сніданком або після тяжкої їжі? Ми вживаємо її, але ставимо також багато запитань про те, чи насправді корисна кава і скільки разів на день її потрібно пити.

Отже, сьогодні ми дамо відповідь на головне запитання: “Чи корисна кава?” Читайте далі, щоб дізнатися!

Чи корисна кава, 5 причин чому так:

корисна кава
  1. Кава багата на антиоксиданти.

Кава є скарбницею антиоксидантів, а також вона багата на калій, магній, манган, хром, пробіотики, вітаміни і токофероли. Справді, один із результатів дослідження, проведеного в США кілька років тому, було те, що ми отримуємо більше антиоксидантів з кави, ніж з фруктів та овочів. Крім того, ми споживаємо набагато більше кави, ніж фруктів.

  1. Кава може допомогти зменшити стрес.

Можливо, ми надамо замало інформації, для того, щоб привернути вашу увагу. Але за даними дослідження Сеульського національного університету, кава змінює білкові структури в мозку, щоб зменшити стрес. Однак остерігайтеся: це працює тільки якщо пити одне чи два горнятка на день. Вживання більшої кількості стає причиною протилежного ефекту.

  1. Кава зменшує симптоми хвороби Паркінсона.

Ви, напевно, вже чули про дослідження, яке було опубліковане в 2012 році в журналі «Наука щодня». Вчені з’ясували, що люди, які регулярно п’ють кофеїн, менш схильні до розвитку хвороби Паркінсона. Крім того, він допомагає контролювати тремор у тих, хто вже страждає на це захворювання.

  1. Кава корисна для печінки.

Кава є опорою для нормального функціонування печінки. Наприклад, вона допомагає уникнути жирової хвороби печінки і навіть цирозу. Так відбувається, оскільки суміші різного хімікалію, алкалоїдів та інших біологічно активних компонентів, як-от кофеїн, ді-терпенів, і хлорводневої кислоти, сприяють роботі печінки.

  1. Кава підвищує настрій .

Ні, це не жарт. Цей темний смачний напій діє як антидепресант, збільшуючи виробництво нейротрансмітерів (серотонін, дофамін та норадреналін) природним шляхом. Немає кращого способу для початку дня.

Скільки гоняток ви можете випити за день?

корисна кава

Найголовніше – щоб ви зрозуміли, що кава впливає на кожну людину по-різному. У декого вона зменшує сонливість, тоді як іншим не заважає спати взагалі. Її споживання може також призвести до вироблення кислоти у деяких людей. Ось чому кількість вживання кави  повинна бути збалансованою.

Ми маємо з’ясувати для себе, як вона впливає на наше самопочуття. Однак, як правило, не варто пити більше, ніж три горнятка за день.

Різні експерти, медичні фахівці та дієтологи стверджують, що  максимальна добова доза кофеїну на день не повинна перевищувати 500 мг. Потрібно уникати надто великих доз вживання кави. Для того, щоб ви були ознаймлені з кількістю кофеїну, пропонуємо кілька правил:

Кава без кофеїну, розчинна кава: 1 мг кофеїну

Розчинна кава: 40 мг

Крапельна кава: 30-40 мг

Еспрессо: 200-250 мг кофеїну

Не соромтеся, насолоджуйтеся щодня горнятком кави. А також пам’ятайте, що для схуднення природним способом можна скуштувати смачний екстракт із зеленої кави в зернах.

Ми сподіваємося, що вам сподобалося читати нашу статтю.



  • Antioxidants (Basel). 2013 Dec; 2(4): 230–245. Published online 2013 Oct 15. Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee. doi: 10.3390/antiox2040230
    Fundación Española de la Nutrición. El café y sus beneficios. http://www.fen.org.es/blog/el-cafe-y-sus-beneficios/

  • Chen, S., Teoh, N. C., Chitturi, S., & Farrell, G. C. (2014). Coffee and non-alcoholic fatty liver disease: Brewing evidence for hepatoprotection?: Coffee and fatty liver. Journal of Gastroenterology and Hepatology, 29(3), 435-441. doi:10.1111/jgh.12422
    Nieber K. The Impact of Coffee on Health. Planta Med. 2017 Jul 4. doi:
    1055/s-0043-115007. [Epub ahead of print] PubMed PMID: 28675917.
    Tetens, I. (2015). EFSA NDA Panel (EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies), 2015. Scientific Opinion on the safety of caffeine. Europen Food Safety Authority.
    Parkinson’s Foundation. Coffee and Parkinson’s: Protection in the Making? https://www.parkinson.org/blog/science-news/coffee-and-parkinsons-protection-in-the-making
    Leitzmann MF, Willett WC, Rimm EB, et al. A prospective study of coffee consumption and the risk of symptomatic gallstone disease in men. JAMA. 1999;281:2106-12.
    Leitzmann MF, Stampfer MJ, Willett WC, Spiegelman D, Colditz GA, Giovannucci EL. Coffee intake is associated with lower risk of symptomatic gallstone disease in women. Gastroenterology. 2002;123:1823-30. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0016508502004547
    Front Psychol. 2016; 7: 1764. Published online 2016 Nov 14. Caffeine Enhances Memory Performance in Young Adults during Their Non-optimal Time of Day. doi: 10.3389/fpsyg.2016.01764
    FDA. Al grano: ¿cuánta cafeína es demasiada? https://www.fda.gov/consumers/articulos-en-espanol/al-grano-cuanta-cafeina-es-demasiada


Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.