Чому пшеничний хліб шкодить здоров'ю?

Ні для кого не таємниця, що пшеничний хліб шкодить здоров'ю за умови споживання у великих кількостях, адже до його складу входить велика кількість цукру. Якщо ви не в змозі повністю відмовитися від білого хліба з рафінованого борошна, радимо замінити його кориснішою випічкою.
Чому пшеничний хліб шкодить здоров'ю?

Останнє оновлення: 11 січня, 2019

За останні кілька років значно зросла кількість теорій та вірувань, що хліб шкодить здоров’ю, якщо його регулярно споживати у великих кількостях. Попри те, що хліб був невіддільною частиною раціону багатьох людей ще з древніх часів, нині вчені та дієтологи сходяться на думці, що цього продукту краще уникати.

Основу традиційного рецепта хліба складають всього три продукти: рафіноване пшеничне борошно, вода та сіль. Окрім цих компонентів, на промислових пекарнях до хлібу дуже часто додають різноманітні шкідливі домішки та консерванти.

Саме через наявність у складі хлібу рафінованого борошна та інших додатків його важко назвати корисним продуктом з високою поживною цінністю.

Хліб містить велику кількість вуглеводів, тож його не варто споживати у великих кількостях, особливо якщо ви намагаєтеся схуднути. У результаті щоденного вживання хлібобулочних виробів можна не тільки зіпсувати фігуру та набрати вагу, але й погіршити швидкість метаболізму та спровокувати розлади травлення.

Чи відомо вам про існування інших підстав зменшити кількість хліба у раціоні? Насправді причин відмовитися від випічки з рафінованого борошна чимало. Звісно, якщо ви іноді споживатимете хліб невеликими порціями, це не зашкодить вашому здоров’ю. Втім, надмірна кількість хлібобулочних виробів у раціоні може негативно вплинути на самопочуття та погіршити роботу багатьох внутрішніх органів.

У цій статті ми розповімо, чому хліб шкодить організму, та чим можна його замінити.

Хліб та його низька поживна цінність

хліб шкодить фігурі

Хліб, особливо той, що виготовлений у промислових умовах із пшеничного борошна, не є поживним продуктом. Оскільки рафіноване борошно проходить складний процес очищення, кінцевий продукт втрачає всі свої корисні властивості. Зверніть увагу, що під час рафінації усі пшеничні зародки та висівки йдуть у відходи.

На виході ми отримуємо продукт з низьким вмістом клітковини, вітамінів та мінералів. До того ж пшеничний хліб містить велику кількість крохмалю, який погіршує метаболізм та часто стає причиною розладів травлення.

Звісно, не варто повністю виключати вуглеводи зі свого раціону, проте хліб та інші борошняні вироби є джерелом так званих “порожніх” вуглеводів, а вони тільки шкодять фігурі та здоров’ю.

Хліб шкодить здоров’ю через високий вміст натрію

Надмірне споживання натрію може призвести до серйозних внутрішніх розладів та погіршення самопочуття. Тільки уявіть, що близько 77% натрію потрапляє в організм разом з продуктами промислового походження, у тому числі й у складі хлібобулочних виробів.

Не забувайте, що на виробництві дуже часто використовують фосфати та бікарбонат натрію. У великих кількостях ці речовини можуть призвести до затримки рідини та артеріальної гіпертонії.

  • У магазинному пшеничному хлібі на 1 кілограм готового продукту припадає аж 19 г солі. Це означає, що один 250-грамовий буханець хліба містить приблизно 4,7 грама солі.
  • Зверніть увагу, що згідно з даними досліджень Всесвітньої організації охорони здоров’я рекомендована добова норма солі становить 5 грамів.

Хліб має високий глікемічний індекс

Пшеничний хліб є неймовірно калорійним продуктом з високим глікемічним індексом. Через цей високий показник хліб важко назвати джерелом корисної енергії. Саме тому за умови регулярного вживання хлібобулочних виробів ви провокуєте підвищення рівня цукру у крові та зменшуєте кількість інсуліну в організмі.

Вплив пшеничного хліба на організм людини є дуже подібним на дію рафінованого цукру. Він підвищує рівень глюкози у крові, погіршує роботу підшлункової залози та збільшує ризики розвитку метаболічних розладів (зокрема цукрового діабету). До того ж за умови регулярного вживання хлібобулочних виробів на основі рафінованого борошна можна набрати кілька зайвих кілограмів та втратити привабливі форми.

Пшеничний хліб містить велику кількість глютену

хліб шкодить здоров'ю через високий вміст глютену

Пшеничне борошно, яке часто використовують при випіканні хліба, містить велику кількість глютену. Ця комбінація протеїнів прискорює процес бродіння продуктів, водночас роблячи їхню текстуру еластичною, пористою та апетитною.

Основна проблема полягає у тому, що чимало людей мають надто чутливу травну систему, через що вони не можуть засвоювати глютен належним чином.

  • Непереносимість глютену, або целіакія, може спричинити сильний біль у черевній порожнині, діарею, гастроезофагеальну рефлюксну хворобу та інші запальні процеси в організмі людини.

Як зменшити кількість хліба у раціоні?

Звісно, людям, які щодня вживають хліб у великих кількостях, дуже важко одразу відмовитися від цього продукту. Утім, ми рекомендуємо врахувати всі ризики для здоров’я та почати поступово зменшувати кількість хлібобулочних виробів у щоденному раціоні.

Хліб шкодить здоров’ю, тому ми радимо замінити його на більш поживні продукти

Навіть корисний хліб, який продають у супермаркетах зі здоровою їжею, може стати джерелом порожніх калорій, якщо регулярно споживати його у великих кількостях. Саме тому ми рекомендуємо ніколи не забувати, що пшеничний хліб шкодить здоров’ю, тож його краще замінити на інші, більш корисні та поживні джерела вуглеводів.

  • Насправді є велика кількість простих способів приготувати випічку без рафінованого борошна. Наприклад, ви можете замінити сендвічі та гамбургери на корисні овочеві роли, а піцу випікати з тіста на основі цвітної капусти, а не борошна.

Замініть пшеничний хліб на вироби з цільного зерна

цільнозерновий хліб

Цільнозерновий хліб містить значно більше вітамінів та поживних речовин, ніж хлібобулочні вироби з рафінованого пшеничного борошна.

Звісно, випічка з цільного зерна коштує більше ніж пшеничний хліб, проте якщо ви намагаєтеся дотримуватися принципів правильного харчування та прагнете зробити свій раціон різноманітним та збалансованим, ми рекомендуємо не заощаджувати на власному здоров’ї.

  • Будьте уважні: не всі види цільнозернової випічки на всі 100% складаються з цільного зерна. При купівлі неодмінно звертайте увагу на склад продукту. Етикетка допоможе вам зрозуміти, чи справді хліб було зроблено виключно із цільного зерна, чи під час його приготування використовували ще й пшеничне борошно.

Ніколи не спокушайтеся на хлібний кошик

У багатьох ресторанах до основних страв дуже часто безкоштовно пропонують хлібний кошик. Якщо ви намагаєтеся зменшити кількість хлібобулочних виробів у раціоні або повністю відмовитися від хліба, краще одразу попросити офіціанта прибрати зі столу хліб. Таким чином ви зможете уникнути спокуси.

Замисліться, як часто ви споживаєте хліб? Які саме види випічки вам найбільше до вподоби? Оскільки тепер вам відомо, що пшеничний хліб шкодить здоров’ю, радимо якомога швидше замінити його на більш корисну та поживну альтернативу.



  • Chmielewski J., Carmody JB., Dietary sodium, dietary potassium, and systolic blood pressure in US adolesecents. J Clin Hypertens, 2017. 19 (9): 904-909.
  • Softic S., Gupta MK., Wang GX., Fujisaka S., et al., Divergent effects of glucose and fructose on hepatic lipogenesis and insulin signaling. J Clin Invest, 2017. 127 (11): 4059-4079.
  • Schumann M., Lebenheim L., Celiac disease. Dtsch Med Wochennschr, 2016. 141 (20): 1474-1477.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.