Дізнайтеся, як насолоджуватися смачною та корисною картоплею

Завдяки високому вмісту вуглеводів, необхідно споживати картоплю на обід, але відмовлятися від неї на вечерю, оскільки вона може зашкодити сну і призвести до набору зайвої ваги

Смажена, запечена, варена… Як найкраще і найкорисніше готувати картоплю і не втратити її смакові якості?

У цій статті розповімо про прості, але оригінальні рецепти, які допоможуть зберегти усі властивості картоплі.

Картопля

Картопля походить з Перу та Болівії з родини пасльонових, подібно до помідорів, перцю та баклажанів.

На сьогоднішній час – це найпоширеніша їжа у світі. Є величезна кількість рецептів з картоплі: пюре, супи, омлети, випічка, закуски та алкогольні напої.

Картопля складається з води та крохмалю, іншими її компонентами є білки, мінерали (калій, кальцій, фосфати, магній), вітаміни (B та C) та клітковина.

Поради щодо корисного та дієтичного споживання картоплі  

1. Картопля зі шкіркою

рецепт картоплі зі шкіркою

Рекомендовано готувати картоплю зі шкіркою, варити, запікати або тушкувати.

Проте треба використовувати органічну картоплю, щоб запобігти шкідливому впливу пестицидів, гербіцидів чи інших хімічних елементів, що можуть бути в ґрунті.

  • Шкірка картоплі дуже поживна та збагачена вітаміном C. У ній також міститься вітамін B, а також такі мінерали, як калій, магній, цинк та залізо.
  • Завдяки різноманіттю поживних речовин, шкірка дуже поживна, регулює рівень цукру в крові, знижує стрес та захищає від серцевих хвороб.

Не потрібно їсти тільки зеленкувату або пророслу шкірку, оскільки там міститься соланін, що є токсичним елементом.

Хочете дізнатися більше? Читайте: 8 дивовижних властивостей, які має сік сирої картоплі

 2. Запечена картопля-фрі

Якщо ви любите картоплю-фрі, наріжте її довгими, тоненькими шматками, змочіть в олії та запікайте при високій температурі.

Приготована за таким рецептом картопля є кориснішою, хрумкішою та смачнішою.

3. Напівсмажена картопля

корисна смажена картопля

Інший рецепт для любителів картоплі-фрі такий: відваріть картоплю, а потім обсмажте на сковорідці.

У такий спосіб вміст жиру буде значно нижчим, ніж тоді, коли картоплю повністю смажити.

4. Найкращі сорти картоплі

Є так багато різних сортів картоплі, що найкраще обирати сорт, притаманний вашому регіону та сезону (якщо можливо, обирайте органічні сорти).

Якщо надавати перевагу сортам, поширеним у вашому регіоні та в певний сезон, можна бути впевненими, що ви обираєте картоплю найкращої якості та за найкращою ціною.

Говорячи про загальні характеристики, можемо класифікувати картоплю за такими видами:

  • Жовта: краще смакує смаженою та запеченою.
  • Червона: підходить для тушкування, салатів, а також смакує вареною.
  • Біла: ідеальна для приготування салатів.
  • Фіолетова: придатна для тушкування та для страв на грилі.

5. Смажена картопля зі сливами умебосі

картопля з японськими сливами

Щоб нормалізувати рівень кислотності, картоплю можна готувати з японськими сливами умебосі.

Ці японські сливки збалансовують рівень кислотності завдяки своїм лужним властивостям.

6. Найкраща олія

Коли треба обсмажити картоплю, обирайте олію високої якості, що не розпадається при високій температурі. Це дуже важливо. Є два види олії, які відповідають стандарту: оливкова олія першого віджиму та кокосова олія.

Інший варіант – це готувати з використання пряженого масла, що є очищеним вершковим маслом, корисним для здоров’я через низький вміст жиру та лактози.

Пряжене масло поширене в Індії, його можна знайти в магазинах або ж приготувати вдома.

Прочитайте статтю: Кокосова олія як натуральний косметичний засіб

7. Краще їсти картоплю на обід

картоплю краще їсти на обід

Картопля – це бульба, що збагачує організм енергією завдяки високому вмісту вуглеводів. Саме тому найкраще споживати її вранці на сніданок або ж на обід.

Натомість, якщо їсти картоплю вночі, можна втратити сон або набрати зайву вагу.

8. Їжте картоплю з овочами

Люди, які намагаються скинути вагу або побороти розлади травлення, повинні знати, що картоплю не варто споживати з продуктами, які містять білки (м’ясом, бобами, яйцями чи горіхами).

До того ж не можна відразу після картоплі їсти фрукти чи іншу їжу, що містить крохмаль. Набагато корисніше їсти фрукти за півгодини до обіду чи вранці.

У будь-якому разі найкраще та найкорисніше споживати картоплю з сирими чи вареними овочами.

Вас також можуть зацікавити