7 причин їсти більше баклажанів

7 причин їсти більше баклажанів
7 причин їсти більше баклажанів

Останнє оновлення: 04 листопада, 2018

Баклажан – це рослина, відома в усьому світі не тільки завдяки універсальному застосуванні на кухні, але й тому, що вона має високу концентрацію поживних речовин, а тому користь баклажанів для здоров’я – дуже відчутна.

У минулому вважали, що цей продукт токсичний та непридатний для споживання людиною через його характерний колір.

Однак з плином часу він ввійшов у раціон різних народів, і його лікувальні властивості також були доведені.

Сьогодні баклажан рекомендують для всіх типів дієт, а завдяки високому вмісту антиоксидантів він пов’язаний зі зменшенням симптомів раку, зниженням ваги тіла та користю проти старіння.

Попри це, багато людей досі не знають про користь баклажанів, про те, як їх регулярне споживання може сприяти покращенню здоров’я.

Ось чому ми хочемо розповісти про сім цікавих причин, чому ви повинні їсти більше баклажанів.

Не пропустіть!

1. Він захищає здоров’я серця

користь баклажанів для серця

Цей овоч містить багато клітковини, калію, вітаміну С та В, вплив яких на організм покращує здоров’я серця.

Високий вміст флавоноїдів пов’язаний зі зменшенням ризику розвитку хронічних серцево-судинних захворювань.

2. Завдяки антиоксидантам баклажанів, цей продукт тримає холестерин під контролем

Окрім вищезазначених переваг, важливо зазначити, що баклажан є одним із найкращих продуктів, які ви можете обрати, коли йдеться про контроль за рівнем холестерину.

Він містить таку сполуку, як хлорогенова кислота – один з найпотужніших антиоксидантів у рослинах.

Було доведено, що ця природна кислота знижує надлишок ліпідів у артеріях, а також бореться з раковими клітинами та надає антивірусні та антимікробні властивості.

Його вітаміни та мінерали так само покращують кровообіг та запобігають збереженню жиру в артеріях.

3. Знижує ризик когнітивних захворювань

споживання баклажанів покращує роботу мозку

Регулярне споживання баклажанів має цікаві переваги як для мозку, так і для нервової системи.

Його антиоксиданти ефективно борються з вільними радикалами в навколишньому середовищі, водночас покращуючи пам’ять і пізнавальну функцію.

Шкірка баклажана містить корисні речовини, антиоксидантні властивості яких сприяють транспортуванню поживних речовин до клітин головного мозку.

Це також збільшує приплив крові до мозку, запобігаючи психічним розладам, пов’язаним з віком.

4. Він бореться з утриманням рідини

Сечогінні властивості баклажанів корисні пацієнтам, які мають проблеми з утриманням рідини та запаленням.

Баклажанова вода стала одним із найкращих способів полегшення симптомів, пов’язаних з цими недугами.

5. Усуває надлишок черевного жиру

надлишковий жир в ділянці живота

Хоча це може здатися неймовірним, баклажани є одним із найкращих продуктів для боротьби з зайвим жиром, що накопичується в черевній порожнині.

Хоча це не чудо-ліки, споживання баклажанів чудово допомагає людям, які намагаються схуднути.

Така користь може бути пояснена тим, що це потужний сечогінний засіб, який допомагає очистити організм, виводячи шлаки, що накопичуються з часом.

Він також стимулює роботу печінки, що є ключем до нормального метаболізму жирів.

Окрім цього, натуральна клітковина покращує травлення та продовжує почуття ситості, щоб обмежити надмірне споживання калорій.

6. Він бореться із передчасним старінням

Антиоксиданти в баклажанах безпосередньо впливають на захист клітин вашого організму.

Регулярне споживання знижує ризик виникнення кількох видів раку та хронічних проблем старіння.

До того ж, він уповільнює ранню втрату колагену та еластину, зберігаючи шкіру молодою і здоровою.

7. Він зміцнює кістки та суглоби

біль в колінному суглобі

Порції цього продукту можуть допомогти зменшити ризик розвитку захворювань, які впливають на кістки та суглоби.

Баклажан є джерелом вітамінів А, В, С і Е, а також мінералів, таких як кальцій, магній і залізо.

Коли ви додасте фолієву кислоту до цих поживних речовин, ви захистите здоров’я кіток і контролюватимете запальні процеси, що призводять до розвитку таких проблем, як артрит.

Як бачите, баклажан – це ситний продукт, який надає багаторазові переваги як у середньостроковій, так і в довгостроковій перспективі.

Споживайте їх регулярно у складі напоїв або смачних страв і відчуйте на собі всю користь баклажанів!



  • Yang, X., Cheng, Y. F., Deng, C., Ma, Y., Wang, Z. W., Chen, X. H., & Xue, L. B. (2014). Comparative transcriptome analysis of eggplant (Solanum melongena L.) and turkey berry (Solanum torvum Sw.): Phylogenomics and disease resistance analysis. BMC Genomics. https://doi.org/10.1186/1471-2164-15-412
  • Todaro, A., Cimino, F., Rapisarda, P., Catalano, A. E., Barbagallo, R. N., & Spagna, G. (2009). Recovery of anthocyanins from eggplant peel. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2008.09.102
  • Sadilova, E., Stintzing, F. C., & Carle, R. (2006). Anthocyanins, colour and antioxidant properties of eggplant (Solanum melongena L.) and violet pepper (Capsicum annuum L.) peel extracts. Zeitschrift Fur Naturforschung – Section C Journal of Biosciences. https://doi.org/10.1515/znc-2006-7-810
  • Oboh, G., Ekperigin, M. M., & Kazeem, M. I. (2005). Nutritional and haemolytic properties of eggplants (Solanum macrocarpon) leaves. Journal of Food Composition and Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jfca.2003.12.013

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.