Користь від яблучного пюре

Шкірка яблук багата на пектин та сприяє травленню, тому намагайтеся їсти і готувати цей фрукт неочищеним. Читайте більше про користь яблучного пюре.
Користь від яблучного пюре

Останнє оновлення: 19 грудня, 2018

Коли ви в дитинстві мали проблеми з травленням чи кишечником, мама чи бабуся, можливо, змушували їсти яблучне пюре. Це звичний народний засіб у таких випадках. Яка користь користь яблучного пюре?

Імовірно, що ви уже давненько не їли цієї страви, але у неї є багато корисних властивостей, про які вам варто знати. 

У цій статті ми розкажемо принаймні про деякі з них, тож приготуйтеся записувати.

Що ж таке це яблучне пюре?

Яблука – одні з найкорисніших фруктів у світі, тому в цілому їх варто їсти. Їх можна споживати сирими (зі шкіркою чи без, це вже залежить від ваших вподобань), печеними або у вигляді яблучного пюре. Мабуть, в кожній родині поколіннями передається якийсь смачний рецепт цієї страви.

Готувати цю традиційну для дитячого харчування їжу легко, а ще важливішим є те, що вона зберігає всі поживні речовини та корисні властивості яблука. У ньому багато антиоксидантів, флавоноїдів і вітамінів.

Користь яблучного пюре у тому, що воно допомагає знизити ризик серцево-судинних захворювань, раку та деяких хронічних недуг. Тож дорослим теж варто полюбити цю страву.

пюре яблучне
  • Дослідження довело, що фруктоза цього смачного фрукта сприяє виведенню токсинів.
  • Якщо додати до пюре кориці і меду, то це не лише покращить смакові якості, а ще й додасть корисних властивостей.
  • Ця страва дійсно смачна і корисна для здоров’я.

Ще одна цікава стаття: 9 дивовижних властивостей яблук 

Користь яблучного пюре

Цей фрукт – одне з основних природних джерел поживних речовин. Розглянемо користь яблучного пюре.

Зниження клітинного старіння

У цих фруктах велика кількість вітаміну C, який сприяє кращій роботі імунної системи. Якщо з’їдати одне яблуко на день, то це уже 11% добової норми необхідних речовин для того, щоб залишатися здоровими і сильними.

Також доведено, що яблука знижують негативний вплив вільних радикалів на наші клітини та організм. А з цією проблемою стикається багато людей літнього віку.

Сприяння травленню

  • Яблучне пюре містить велику кількість нерозчинних волокон, але для цього під час приготування потрібно залишати шкірку.
  • Воно допомагає покращити кишковий транзит і сприяє здоровому руху кишечника. 
  • Для оптимального травлення і функціонування кишечника чоловікам у віці 19-50 років потрібно 38 г клітковини в день, жінкам – 25 г.
кориця та яблучне пюре

Ця страва також ідеально підходить людям, які страждають від закрепів, але для кращого ефекту потрібно також пити багато води.

Покращення апетиту

Багато хто знає, що яблучне пюре допомагає відновити апетит після хвороби. Також його часто дають літнім людям, які не можуть добре жувати чи ковтати їжу.

А ще це хороше харчування для тих, хто страждає на харчові розлади, зокрема на булімію чи анорексією.

Утамування голоду

З іншого боку, якщо ви хочете втратити вагу, яблучне пюре і в цій ситуації стане у пригоді.

Одна склянка цієї не підсолодженої страви містить лише 100 калорій. Для багатьох людей цієї порції достатньо, щоб втамувати голод на декілька годин і замінити якісь шкідливі перекуси.

Якщо ж додати столову ложку мигдалю чи родзинок, то матимете багатий на корисні жири, білки і вуглеводи десерт. Та й насолоду від такої страви отримаєте неймовірну!

тарілка яблучного пюре

Як приготувати яблучне пюре?

Оскільки тепер ви знаєте, наскільки корисною є ця смачна страва, то варто поговорити і про те, як її приготувати вдома. Поділимося з вами рецептом, як це зробити легко і швидко!

Поповніть запас поживними речовинами, пригостивши свою сім’ю після обіду чи вечері яблучним пюре.

Інгредієнти

  • 3 червоних яблука
  • 1 чайна ложечка змеленої кориці (5 г)
  • 2 столові ложки меду (50 г)

Приготування

  • Ретельно вимийте яблука і поріжте їх на четвертинки.
  • Очистіть від черешка, серцевини і насіння.
  • Розкладіть яблука на пергаментому папері і печіть при температурі 180° впродовж 40 хвилин.
  • Коли будуть готові, витягніть з духовки, дайте їм вистигнути і за допомогою товкачика для картоплі розімніть до густої однорідної пасти.
  • Додайте і розмішайте корицю та мед (наведене вище дозування приблизне, ви ж орієнтуйтеся на свій смак).
  • Зберігати яблучне пюре слід в контейнерах у холодильнику.
  • Споживати можна холодним чи гарячим, все залежить від ваших вподобань.
  • Також можете поекспериментувати з додатковими інгредієнтами. Наприклад, інжир та груші чудово доповнюють смак яблук.
тарілка з яблучним пюре

Чи має яблучне пюре протипоказання?

Якщо ви годуєте цією стравою людей літнього віку, дітей чи тих, у кого проблеми з недостатньою вагою, тоді рекомендуємо додати ще ложку оливкової олії. Це підвищить корисні властивості.

Остерігатися цієї страви варто тим, хто погано переносить фруктозу. Замість яблук рекомендуємо полуницю, малину чи ананаси, які можна змішати з невеликою кількістю рису.

Рекомендуємо також прочитати: Їжте яблука щодня для здоров’я…

яблука у кошику

Якщо вам доводилося чи ще доведеться побувати в англомовних країнах, то слід зазначити, що є відмінність в термінології.

“Applesauce” (дослівно “яблучний соус”) – це страва, основним інгредієнтом якої є приготовлені яблука, а для “puree” (“пюре”) використовують сирі фрукти. Для цього яблука чистять, труть, додають корицю, мед або родзинки.

 



  • James, J. S., Rickard, B. J., & Rossman, W. J. (2016). Product Differentiation and Market Segmentation in Applesauce: Using a Choice Experiment to Assess the Value of Organic, Local, and Nutrition Attributes. Agricultural and Resource Economics Review. https://doi.org/10.1017/s1068280500009618
  • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
  • Flood-Obbagy, J. E., & Rolls, B. J. (2009). The effect of fruit in different forms on energy intake and satiety at a meal. Appetite. https://doi.org/10.1016/j.appet.2008.12.001

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.