Поєднання продуктів, яких треба уникати

Є багато комбінацій продуктів, які ми, як правило, споживаємо регулярно, не розуміючи, що нашому організму їх важко переварити, і від них ми набираємо вагу.
Поєднання продуктів, яких треба уникати

Останнє оновлення: 09 січня, 2019

Правильне поєднання продуктів є набагато важливішим, ніж ми думаємо. І це може суттєво вплинути на наше здоров’я та вагу. Ми можемо помітити велике поліпшення завдяки деяким простим змінам, оскільки йдеться не про те, як менше їсти, а як їсти краще.

Дізнайтеся, чому ці 7 небажаних комбінацій продуктів є важливішими, ніж вибір того, що ми їмо.

Чому треба навчитися правильно поєднувати продукти?

Якщо ми будемо дотримуватися цих правил щодо комбінацій харчових продуктів, ми можемо отримати такі переваги:

  • Швидке травлення і без подразнень, таких як печія, гази або метеоризм.
  • Менше втоми після їди та більше енергії.
  • Набагато легше привести вагу в норму, чи ми хочемо набрати вагу або схуднути.
  • Краща кишкова функція.

У довгостроковій перспективі ми можемо також поліпшити інші хронічні розлади.

Нездорові поєднання продуктів

Ідеально уникати поєднання великої кількості різних продуктів за одне приймання їжі, наскільки це можливо. З цієї причини банкети, на яких споживають різні види їжі, а гірше, у надлишковій кількості, як правило, дуже шкідливі.

Нижче ми розглянемо поєднання продуктів, які найбільше шкодять здоров’ю.

1. Диня і кавун

диня та кавун

Ці фрукти, які часто їдять як десерт або навіть з солоною їжею, дуже шкідливі під час змішування з будь-якою іншою їжею.

Вони багаті водою і клітковиною, і хоча вони містять велику кількість вітамінів і мінералів, вони мають холодну природу, що змушує нас їсти їх натщесерце і окремо.

  • Найкращий час для споживання обох фруктів – це посеред ранку або посереді дня, окремо від будь-якої іншої їжі та навіть води.

2. Білки та крохмалі

Одна з найбільш шкідливих комбінацій їжі – це суміш білків та крохмалів , оскільки вони уповільнюють травлення та змушують нас набирати вагу.

  • Білки: м’ясо, риба, яйця, молоко та молочні продукти, бобові, горіхи та насіння.
  • Крохмаль: Злаки та продукти з борошна (макарони, хліб, цукерки), картопля, рис, овочі, багаті на варений крохмаль (гарбуз, морква, батат, буряк, артишоки), кукурудза, горох.

Типова суміш м’яса з картоплею та іншими подібними стравами не є найздоровішим варіантом , хоча вони трапляються в будь-якому меню. Було б ідеально додавати до тарілки білка або крохмалю порцію салату або сирих овочів.

3. Молоко та молочні продукти

молочні продукти

Молоко як окремий вид білка, не можна поєднувати з будь-якою іншою їжею. Якщо у вас немає проблем з його переварюванням, все одно його завжди потрібно пити окремо.

  • З іншого боку, молочні продукти, такі як йогурт або сир, не повинні з’їдатись із крохмалем.
  • Є також погана, хоча і дуже поширена комбінація: йогурт, підсолоджений цукром.

4. Фрукти під час їжі

Звичка їсти фрукти на десерт не така здорова, як ви думаєте, особливо якщо ви споживаєте крохмаль. Через це цукор у фруктах засвоюється в шлунку і гальмує травлення.

  • Ми можемо зробити виняток, якщо ми споживаємо м’ясо або рибу з салатом (без картоплі або інших крохмалів). У цьому випадку ми можемо супроводжувати білок з ананасом або папаєю, двома тропічними фруктами, багатими ферментами, які полегшують травний процес.
  • З цієї ж причини ми завжди повинні уникати соків (які навіть містять ще більше цукру) під час їжі.

5. Різні види білка

білок у різному вигляді

Однієї порції білка на приймання їжі достатньо, щоб дотримуватися збалансованої дієти. З цієї причини небажано змішувати різні види, такі як м’ясо з бобовими.

Кожна їжа має свої особливості, які активують різні функції травлення. Змішуючи їх, ми ускладнюємо ці природні процеси.

6. Овочі не зливаються з усім

Овочі добре поєднуються з більшістю харчових продуктів. Однак є деякі винятки:

  • Молоко
  • Солодкі фрукти
  • Кавун і диня
  • Цукор

7. Вода під час їжі

апетитна страва та склянка води

Щодня ми повинні пити від 1 до 2 літрів води. Проте багато людей, які намагаються дотримуватися цієї звички, роблять це неправильно, оскільки вони часто п’ють під час їжі або відразу після.

Це викликає важкість і набряк, коли вода змішується зі шлунковими соками та їжею.

Ідеальним способом є завжди пити натщесерце, посеред ранку та всередині дня.



  • Олексієнко Я. І., Шахматов В. А., Верещагіна О. П. (2014). Харчування та його вплив на здоров’я людини.
  • О. В. Кузьмінська, М. С. Червона. (2004). Значення раціонального харчування для підтримки здоров’я молоді.  Державний інститут проблем сім’ї та молоді.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.