Про що може свідчити колір та консистенція калу?

Важливо звертати увагу на будь-які зміни кольору та консистенції калу, оскільки навіть незначні зміни можуть бути симптомом якоїсь проблеми.
Про що може свідчити колір та консистенція калу?

Останнє оновлення: 24 березня, 2022

У нормі кал повинен бути коричневого кольору, не дуже світлого і не дуже темного. За консистенцією калові маси мають бути твердими, але не занадто.

Щоб так і було, важливо нормалізувати функцію травної системи:

Споживання: коли їжа потрапляє в організм.

Травлення: хімічний процес, в ході якого їжа розщеплюється на маленькі молекули.

Поглинання: молекули проходять через травний тракт, попадають у кров і розносяться в усі органи.

Випорожнення: організм виводить залишки їжі, які не перетравилися.

Кал складається на 75% з води, решту складають бактерії з їжі, які не можуть перетравитися, а також інші речовини, які проходять через кишківник і печінку.

Кал може бути різного кольору

Зелений колір 

зелений колір калу
  • Такий відтінок калових мас можна пояснити тим, що жовчі не вистачило часу для розщеплення їжі.
  • Їжа дуже швидко пройшла через кишківник та товсту кишку.

Можливо, ви з’їли забагато хлорофілу, що міститься в овочах, або прийняли препарати, у складі яких є залізо, чи барвники.

Також читайте: 6 фантастичних чаїв для детоксикації організму

Жовтий колір

Цей колір може бути викликаний різними факторами, а саме:

  • Стан, відомий як синдром Жильбера, що характеризується надлишком білірубіну у крові.
  • Лямблії можуть стати причиною жовтого кольору калових мас.
  • Інші захворювання – від гепатиту до порушень роботи печінки.

У рідкісних випадках це може бути спричинено нерівномірним поглинанням поживних речовин.

Темно-червоний колір

vy`kory`stannya tualetu

Як правило, цей колір вказує на внутрішні кровотечі через виразки, варикозне розширення вен або гастрит. Проблема може бути в стравоході, шлунку або навіть тонкому кишківнику. У деяких випадках, таких колір може з’явитися просто через споживання їжі з барвниками, скажімо, помідорів, буряка чи чорниці.

Коричневий колір

Коричневий колір калу вважається нормою. Цей колір є результатом секреції речовин у печінці.

Залежно від того, що ви їсте і кількості секрету печінки, колір калу може відрізнятися. Якщо колір коричневий або трохи зеленкуватий, не варто хвилюватися.

Темний колір

Якщо помітили, що колір калу став темним або навіть чорним, варто негайно звернутися до лікаря.

  • Серед ймовірних причин може бути кровотеча верхнього травного тракту, що включає ділянку між стравоходом, шлунком або тонким кишківником.
  • Іншою причиною може стати накопичення коагульованої крові.
  • У деяких випадках такий колір можуть спричинити певні медикаменти, у складі яких є залізо.

Білий колір

Калові маси білого кольору не є нормою. Це може пояснюватися наявністю проблеми з печінкою чи жовчним міхуром.

Білий колір калу може бути симптомом гепатиту або цирозу. Антациди відповідають за секрецію речовин, що спричиняють світлий колір калу.

Уважно ставтесь до свого харчування

  • Однією з найважливіших поживних речовин для травлення є клітковина, яка допомагає боротися з закрепами, знижує рівень холестерину та запобігає появі ракових клітин у товстій кишці.
  • Повільно пережовуйте їжу. Часто люди перевантажені на роботі і через барк часу не мають часу, щоб спокійно та повільно поїсти. Це може закінчитися порушенням травлення, оскільки шлунок не може на 100% перетравити спожите.
  • Відмовтесь від їжі, яка не є рослинного чи тваринного походження. Барвники, ароматизатори, інші токсичні речовини не тільки змінюють колір калу, але й шкодять здоров’ю.
  • Споживайте пробіотики. Йогурти, а також інші добавки містять корисні бактерії, які допомагають поліпшити травлення і підтримувати гарне функціонування травної системи.

Рекомендуємо прочитати: 3 чаї для зміцнення легенів

Підсумовуючи, можна додати, що зміни консистенції і кольору калу можуть бути викликані різними факторами.

Варто проконсультуватися з фахівцем, щоб вилучити наявність захворювань, серйозних чи легких. Як бачите, іноді колір змінюється через натуральні чи штучні барвники у продуктах, які ми споживаємо.



  • Lewis, S. J., & Heaton, K. W. (1997). Stool form scale as a useful guide to intestinal transit time. Scandinavian Journal of Gastroenterology. https://doi.org/10.3109/00365529709011203
  • Vandeputte, D., Falony, G., Vieira-Silva, S., Tito, R. Y., Joossens, M., & Raes, J. (2016). Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates. Gut. https://doi.org/10.1136/gutjnl-2015-309618
  • Robertson, D. J., & Dominitz, J. A. (2014). Stool DNA and Colorectal-Cancer Screening. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMe1400092

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.