Продукти, які не варто їсти, якщо у вас астма

Проблема зі споживанням деякої їжі полягає в тому, що вона збільшує вироблення слизу й симптоми астми погіршуються. Щоб цього не сталося, варто додати до свого раціону більше продуктів із вмістом магнію, про які ми розповімо в цій статті.
Продукти, які не варто їсти, якщо у вас астма

Останнє оновлення: 20 січня, 2019

Пацієнти, яких турбує астма досить часто шукають домашні рецепти страв, які зменшують частоту приступів. А втім, мало людей знають, яких продуктів варто уникати.

Вірите чи ні, утім деяка їжа може погіршувати симптоми астми.

Читайте далі, щоб дізнатися про це більше.

Раціон відіграє важливу роль під час астми

Хоча це твердження може здаватися дещо претензійним, адже їжа це не єдине рішення для лікування астми. Однак раціон суттєво впливає на ваше життя.

Якщо ви обмежите споживання певних продуктів і будете дотримуватися поживної дієти, це може допомогти лікувати астму. Такий метод чудово доповнює традиційні засоби!

Якщо у вас астма, відмовтеся від указаних нижче продуктів або намагайтеся їсти їх менше.

Насичені жири

Вони містяться в багатьох стравах, які ми любимо їсти на обід чи вечерю, як-от: хлібобулочні вироби, червоне м’ясо і смажені продукти.

Насичені жири також є в обробленій їжі, що згідно з думкою фахівців клініки Мейо, погіршує симптоми астми. Річ у тім, що імунна система негативно реагує на сполуки в таких продуктах.

Саме тому рекомендують споживати більше жирних кислот Омега 3 (які, наприклад, містяться в жирній рибі, насінні льону та волоських горіхах), а також їжі, багатої на пісний білок (як-от знежирене молоко, куряча грудка та бобові культури).

Коли йдете по продукти, дивіться на етикетки в супермаркеті й обирайте їжу без насичених жирів. Крім того, почніть тушити, запікати чи готувати їжу на грилі замість того, щоб смажити.

Незбиране молоко

Незбиране молоко має високий вміст жиру й тому погіршує симптоми астми. Утім не хвилюйтеся, вам не доведеться ставати веганом.

Просто треба обирати молочні продукти розумно. Купуйте нежирну молочну продукцію та час від часу старайтеся замінити її чимось. Ви пробували мигдалеве молоко, наприклад?

Досить часто ми їмо багато молочних продуктів, навіть не усвідомлюючи цього, оскільки вони є у складі різних рецептів: вершкові супи, паста із соусом, морозиво, лате, коктейлі, масло тощо.

Крім усього цього, консистенція та текстура молочних продуктів спричиняє підвищене вироблення слизу, що, як наслідок, збільшує закладеність. Через це людині важко дихати під час нападу астми.

Червоне м’ясо

Знову ж таки, ми маємо нагадати про насичені жири, оскільки їх багато в м’ясі.  Хоча є певні винятки, наприклад, баранина, яка пісніша, симптоми астми погіршуються через споживання насичених жирів, що містяться в яловичині та свинині. 

Згідно з результатами дослідження, опублікованого в журналі “Nutrition Journal“, люди, які їдять багато червоного м’яса, також мають підвищену схильність до розвитку астми.

Максимальна доза – один раз на тиждень. Натомість обирайте корисніші варіанти, як-от: курятина, індичка чи риба. 

Цитрусові фрукти та помідори

астма посилюється від цитрусових

Як можуть ці фрукти, які мали б бути корисними для нас, погіршувати астму?

І в цитрусових, і в помідорах міститься багато поживних речовин та клітковина, утім вони також містять компоненти, які можуть посилити симптоми астми.

Не треба різко відмовлятися від них, але принаймні зменшіть споживання.

Солена їжа

солена їжа

Надмірне споживання натрію спричиняє проблеми з нирками, ожиріння і набряк ніг.

Воно також може негативно впливати на пацієнтів з астмою, посилюючи реакцію імунної системи й ускладнюючи симптоми захворювання.

Додайте до їжі небагато солі й уникайте оброблених продуктів, як-от: консервовані чи розчинні супи, картопля фрі та інші перекуси.

Навіть не ставте сільничку на стіл і неодмінно перечитуйте упакування продуктів, які купуєте в магазині, адже вони можуть містити “прихований натрій” (навіть у цукерки додають трохи солі).

Читайте також статтю: Японська техніка зняття стресу

Транс-жири

тістечко

Транс-жири утворюються в процесі, під час якого гідрогенізуються рослинні олії.

Вони дуже шкідливі та підвищують ризик розвитку захворювань серця і діабету, а також погіршують симптоми астми.

Не їжте всі продукти, у яких є транс-жири, зокрема маргарин, смажену їжу з ресторанів і гідрогенізовані олії.

Вони також містяться в печиві, магазинній випічці, тортах і готових сумішах для випічки.

Натомість обирайте їжу з корисними жирами, як-от: оливкова олія, насіння льону та горіхи (мигдаль чи волоські горіхи).

Завдяки цьому ви не лише зменшите симптоми астми, але також зможете захистити себе від багатьох інших захворювань.

Магній та астма

астма та магній

Коли йдеться про раціон, корисний для хворих на астму, у жодному разі не варто забувати про багаті на магній продукти. Цей мінерал необхідний для розслаблення м’язів і дихальної системи.

Він також діє як протизапальний і бронхорозширювальний засіб. Рекомендована денна доза магнію – 500 мг.

Щоб отримувати цього елемента достатньо, потрібно дотримуватися дієти, яка містить багато фруктів та овочів, а також бобових і горіхів.

Якщо у вас астма, додайте ці продукти на свою тарілку:

  • кунжут і гарбузове насіння
  • соя (у всіх формах)
  • бобові (сочевиця, горох, нут)
  • пшеничні висівки
  • олія примули
  • овочі (мангольд, шпинат, зелені боби, петрушка, морква, цибуля)
  • фрукти (банани, фініки, родзинки, маракуя)
  • горіхи (фісташки, волоські горіхи)
  • овес
  • морські водорості вакаме
  • часник

Неодмінно випробуйте наші поради!



  • Wang, J., & Liu, A. H. (2011). Food allergies and asthma. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e3283464c8e
  • Varraso, R. (2012). Nutrition and asthma. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-012-0253-8
  • Rosenkranz R. R, Rosenkranz S. K, Neessen K. Dietary factors associated with  lifetime asthma or hayfever diagnosis in Australian middle-aged and older adults: a cross-sectional study. Nutritional Journal. 2012. 11 (84).
  • Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. (2010). Trans Fats in America: A Review of Their Use, Consumption, Health Implications, and Regulation. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.12.024
  • Patel B. D, Welch A. A, et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax. Mayo 2006. 61 (5): 388-393.
  • Mickleborough T. D, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. International Journal of Clinical Practice. Diciembre 2006. 60 (12): 1616-24.
  • Mayo Clinic. Asthma diet: does what you eat make a difference? Junio 2022.
  • Landon R. A, Young E. A. Role of magnesium in regulation of lung function. Journal of the American Dietetic Association. Junio 1993. 93 (6): 674-7.
  • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Asma. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Septiembre 2019.
  • Asthma and Allergy Foundation of America. Foods can affect asthma. Agosto 2018.
  • American Lung Association (ALA). Asthma and Nutrition. Julio 2018.

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.