5 чинників, які впливають здоров'я яєчників 

Як ви вже знаєте, яєчники вражають захворювання, яких не завжди можна уникнути, проте можна уникати чинників, що сприяють розвитку проблем з яєчниками.
5 чинників, які впливають здоров'я яєчників 

Останнє оновлення: 24 листопада, 2018

Яєчники є частиною жіночої репродуктивної системи. Ці статеві залози необхідні не тільки для репродукції, але й для регуляції багатьох функцій в жіночому організмі, таких як менструації, а також вироблення гормонів – прогестерону й естрогену.

Кісти яєчників, пухлини і навіть передчасна оваріальна недостатність – це лише деякі з ризиків, з якими доводиться стикатися жінкам в усьому світі. Тому медогляди і підтримка здорового способу життя є надзвичайно важливими.

У цій статті ми розглянемо деякі з основних факторів ризику, які впливають на здоров’я яєчників.

Не пропустіть цю важливу інформацію!

1. Ожиріння

Ожиріння
Як ви знаєте, зайва вага завжди несе в собі ризики для здоров’я, але як ожиріння пов’язане із захворюваннями яєчників?
  • Ожиріння не тільки змінює метаболізм, воно також впливає на наші гормони. Коли організм починає зберігати більше жиру, це змінює ендокринну систему, що призводить до змін в менструальному циклі.
  • Експерти довели, що ці гормональні зміни часто викликають проблеми, від синдрому полікістозних яєчників до пухлин. Більш того, багато лікарів попереджають, що жіноче безпліддя часто спричинене ожирінням.

2. Яєчники та генетичні чинники ризику

яєчники та їх здоров'я
Генетика. Хвороби, які були у наших матусь, бабусь і тіток, в значній мірі впливають на захворювання, які можуть розвиватися в наших власних репродуктивних системах. Наприклад, ті, у кого в родині був рак яєчників, піддаються більш високому ризику його розвитку.

Невеликі мутації існують в генах BRCA1 і BRACA2, які часто передаються у спадок. Багато жінок проходять повний генетичний аналіз, щоб з’ясувати ймовірність розвитку деяких захворювань. Як ви пам’ятаєте, Анджеліна Джолі зголосилася на видалення яєчників і ранню менопаузу.

3. Народження дітей у більш пізньому віці

танці з дітьми
Не всі жінки можуть мати дітей в тому ж віці, що їхні матері або бабусі. Труднощі кар’єри поза домом або робота, яка не дає час для виховання дітей мало-помалу підняли середній вік материнства до 30 років.

Чи становить це небезпеку для нашого здоров’я? Експерти стверджують, що чим більше овуляцій у жінки протягом її життя, тим вище ризик розвитку захворювання яєчників. Народження дітей у віці до 26 років знижує ризик розвитку раку яєчників.

Цей захист перестає бути ефективним, коли першу дитину народжують після 35 років.

4. Небезпеки тальку

Тальк та ризики раку яєчників
Ми вже розглянули цю тему в іншій статті на нашому сайті. Порошок тальку пов’язаний з ризиком розвитку раку яєчників з багатьох причин, які ви маєте знати:
  • Порошок тальку складається з силікату магнію, який містить токсичну речовину – азбест, який, як відомо, викликає кілька різних видів раку, включно з раком яєчників. Також відомо, що він входить до складу дезодорантів і підвищує ризик розвитку раку молочної залози.
  • У Сполучених Штатах ухвалили федеральний закон, згідно з яким з 1970 року порошок тальку не має містити азбесту. Проте не всі країни прийняли аналогічні правила.
  • Той факт, що жінки страждають на рак через тальк, пояснюється в основному використанням цього продукту для дітей. Його часто вдихають, навіть не усвідомлюючи цього.

Не забудьте завжди перевіряти інгредієнти порошкоподібного тальку, який ви використовуєте, на вміст азбесту.

5. Раціон з високим вмістом жирів

Жирні продукти
Ми завжди рекомендуємо вести здоровий спосіб життя, робити фізичні вправи і мати добре збалансований різноманітний раціон, який не містить небезпечних жирів.

Ми всі любимо кекси, тістечка, солодощі, зроблені з борошна і солі… Однак варто знати, що ці продукти харчування сприяють зростанню пухлин, зокрема в яєчниках.

Необхідно збільшити споживання води, натуральних соків, фруктів і овочів. Всі продукти, багаті на жири, зрештою змінюють активність естрогену. Піклуйтеся про себе!




Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.