Три ферментовані продукти, які мають бути в раціоні

Якщо ви стежите за фігурою та піклуєтеся про своє здоров'я, у вашому щоденному раціоні неодмінно мають бути ферментовані продукти. Живі мікроорганізми, що містяться у цих продуктах, допомагають відновити кишкову флору абсолютно природним та безпечним способом.
Три ферментовані продукти, які мають бути в раціоні

Останнє оновлення: 25 листопада, 2018

Насправді ферментовані продукти споживали в різних світових культурах ще багато століть тому. Зазвичай їх вживали як гарнір до страв, які важко перетравлювати, наприклад, м’яса, запеченого на грилі.

До того ж ферментовані продукти є дуже корисними для кишкової флори та здоров’я у цілому.

У цій статті ми зібрали найбільш поживні ферментовані продукти, які можна приготувати у домашніх умовах. Неодмінно додайте їх до свого щоденного раціону, якщо хочете завжди гарно почуватися.

Для чого потрібно регулярно вживати ферментовані продукти?

Вірте чи ні, але насправді ферментовані продукти є “живими”, адже до їхнього складу входять мікроорганізми, які примножують та підтримують кишкову флору.

Ці продукти володіють незліченною кількістю корисних властивостей, серед яких варто виділити такі:

  • Вони покращують травлення
  • Ферментовані продукти усувають запальні процеси в шлунку
  • Вони регулюють роботу кишківника та інших органів травної системи
  • Ці продукти покращують здатність організму засвоювати поживні речовини з харчових продуктів та запобігають дефіциту вітамінів та мінералів
  • Завдяки взаємозв’язку між роботою кишківника та імунної системи, ферментовані продукти покращують імунітет.

Дуже важливо, щоб ці продукти були в раціоні постійно, оскільки є величезна кількість факторів, які регулярно пошкоджують кишкову флору (зокрема розлади травлення, стрес та вживання антибіотиків).

молочні ферментовані продукти

Незамінні ферментовані продукти

1. Напій на основі ананасової шкірки

Ферментований напій на основі шкірки ананасів – це чудовий спосіб використати ту частину цього екзотичного фрукта, яку ми зазвичай викидаємо у смітник. Вірте чи ні, але ананасові шкірки містять велику кількість незамінних та потужних ензимів.

Корисні ензими активують процес ферментації (бродіння) цього дивовижного напою на основі ананасів. Саме тому за своїм смаком він трохи нагадує яблучний сидр.

До того ж цей ферментований напій не тільки покращує флору у кишківнику, але й підсилює природні корисні властивості ананаса.

Не забувайте, що свіжі ананаси є не лише неймовірно смачними, але й незамінними для травлення. Цей екзотичний фрукт сприяє виведенню зайвої рідини з таких частин тіла, як ноги, живіт та обличчя.

Інгредієнти:

Спосіб приготування:

  • Перш за все ретельно помийте ананас та зніміть з нього шкірку. Наріжте ананасову шкірку маленькими шматочками та помістіть їх у герметичний скляний контейнер з кришкою.
  • Додайте до шкірки коричневий цукор та воду.
  • Закрийте контейнер кришкою та залиште його при кімнатній температурі на 2-3 дні до повного розчинення цукру.
  • Перед вживанням неодмінно процідіть напій.
  • Зберігати ферментований ананасовий напій необхідно вигятково в холодильнику.
  • Ви можете вживати цей засіб під час посту для того, щоб скористатися його лікувальними властивостями та поповнити запаси поживних речовин в організмі. Також цим напоєм можна насолоджуватися у будь-яку пору, адже він чудово смакує та втамовує спрагу.

Зверніть увагу: оскільки цукор у процесі ферментації нікуди не зникає, якщо ви хочете зробити напій ще кориснішим, можете замінити його на стевію або натуральний мед.

ферментовані напої з ананасом

2. Квашена капуста

Один із найвідоміших ферментованих продуктів, квашену капусту, готують на основі капусти та морської солі. Цю страву регулярно вживають у багатьох європейських країнах як гарнір до різних видів м’яса, рагу та риби.

Квашену капусту легко можна знайти у продажу вже у готовому вигляді. Утім, на виробництві до цієї страви зазвичай додають алкоголь, який вже пройшов процес природного бродіння, а це можливо тільки за умови додавання солі у великій кількості.

Саме тому ми рекомендуємо приготувати цю нескладну страву в домашніх умовах.

Інгредієнти:

  • 1 велика або 2 середні капустини (можна використовувати як білокачанну, так і червону капусту)
  • 3 столові ложки морської солі (54 г)
  • мелений чорний перець за смаком
  • ягоди ялівцю (за бажанням)

Спосіб приготування:

  • Дрібно наріжте капусту або натріть її на мілкій терці. Помістіть подрібнену капусту в скляний контейнер.
  • Капусту викладайте шарами, сильно її притискаючи ложкою при цьому. Між шарами капусти неодмінно додавайте сіль та перець, а також ягоди ялівцю.
  • Не заповнюйте контейнер до самого верху. Залиште трохи вільного місця для капустяного соку, який буде виділятися у процесі ферментації.

Якщо через добу капуста зовсім не виділить соку, додайте до неї невелику кількість соляного розчину.

  • Не варто закривати контейнер з капустою герметично, краще накрийте його чистим рушником.
  • Будь-які зайві виділення, що з’являтимуться на поверхні соку, необхідно час від часу прибирати за допомогою ложки.
  • Через 2-3 тижні квашена капуста буде повністю готовою до вживання.
ферментована квашена капуста

3. Кефір

Усім відомо, що кефір роблять на основі грибку, який викликає бродіння всіх видів молока тваринного походження. Цей грибок харчується лактозою, тобто цукром, що міститься у складі свіжого молока.

Кефір можна придбати в готовому вигляді ледь не у кожному магазині. Утім, його також можна легко приготувати у домашніх умовах.

  • Усе, що потрібно зробити для приготування кефіру – це залишити кефірні грибки для бродіння у свіжому молоці на 1-2 дні.
  • У результаті ви отримаєте ферментований продукт, схожий за своєю консистенцією на питний йогурт. Він матиме злегка кислуватий смак, який і свідчить про те, що продукт пройшов процес ферментації.
  • На бажання можна підсолодити напій невеликою кількістю натурального меду або додати до нього свіжі чи сушені фрукти.



Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.