Синдром подразненого кишківника: продукти, яких слід уникати
Синдром подразненого кишківника, також відомий як коліт – це хвороба, що вражає товсту кишку, викликаючи запалення, гострий біль і навіть кровотечі. Якщо цю хворобу не лікувати належним чином, вона може призвести до ракових виразок у товстій кишці. Крім того, коли організм людини страждає від цієї хвороби, він починає не сприймати певні продукти і напої, а раніше згадані симптоми значно посилюються.
Незважаючи на те, що немає певного лікування для цієї хвороби, існує ряд процедур, які можуть підвищити якість вашого життя. Ви, напевне, вже читали багато рекомендацій щодо безпечної їжі при синдромі подразненого кишківника. Проте існують також протипоказання.
Список продуктів, яких треба уникати, якщо ви страждаєте на синдром подразненого кишківника.
Шоколад
Шоколад стимулює нервову систему, а також травну систему, примушуючи її провокувати шлункові спазми і викликає діарею у людей, які страждають від коліту.
Зернові та бобові культури
Ця група включає боби, горох, білі макарони, сочевицю і нут. Через їх високий вміст заліза і нерозчинної клітковини, ці продукти провокують закрепи і спазми у хворих. Це і робить дані продукти поганим вибором для тих, хто страждає від цієї хвороби.
Молочні продукти
Молочні продукти є одним з головних ворогів травної системи для людей, які страждають на коліт або синдром подразненого кишківника. Оскільки у молоці міститься високий вміст лактози, різні молочні продукти є надто важкими для травлення для пацієнтів із синдромом подразненого кишківника.
Цитрусові фрукти
Більш конкретно, ми говоримо тут про лимони, апельсини та мандарини. Хоча вплив цих фруктів не такий інтенсивний, як вплив інших продуктів харчування, доведено, що вони є причиною дискомфорту у пацієнтів із синдромом подразненого кишківника. Ми рекомендуємо уникати цих фруктів та соків з них.
Жир
Коли ми говоримо про жири, ми говоримо про будь-яку смажену їжу в тому числі, оскілки вона завжди міститиме жир. І, хоча ми вже згадували молоко, коли говорили про молочні продукти, ви все ж повинні мати на увазі, що ця рідина також досить жирна, що і робить її досить важкою для всмоктування стінками кишківника.
Банани
Зелені банани, багаті на калій і вуглеводи, є у списку продуктів, які у найбільшій степені стоять на шляху правильних функцій товстої кишки. Вони можуть викликати закрепи, що призводять до важчого перебігу дефекації у пацієнта, а в більшості випадків, також викликають кровотечу.
Продукти з консервантами
Якщо ми будемо говорити про консерванти, ми повинні спочатку глянути на харчові продукти напівфабрикати, консервовані соки та напої в пляшках. Вони містять велику кількість консервантів, для того щоб довше залишатися свіжими на полицях магазинів. Ці добавки викликають ще більш неприємні симптоми у пацієнтів із синдромом подразненого кишківника.
Алкоголь
Само собою зрозуміло, що алкогольні напої є одним з найлютіших ворогів пацієнтів із синдромом подразненого кишківника. Це тому, що спирт являє собою шлунково-кишковий подразник. Таким чином, ми радимо людям, які страждають на цей синдром уникати вживання ось таких напоїв: вино, пиво, віскі й ром та багато інших, тому що ці напої можуть значно посилити симптоми хвороби, про яку йдеться.
Безалкогольні напої
Безалкогольні напої, особливо газовані, теж є у списку не рекомендованих продуктів, тому що вуглекислий газ в них може викликати запалення шлунку. Саме тому, ми рекомендуємо пацієнтам із синдромом подразненого кишківника уникати цих продуктів теж.
Кофеїн
У цьому розділі, ми говоримо не тільки про каву, ми також говоримо про енергетичні напої. Усі вони мають високий вміст кофеїну, але не забезпечують наш організм ніякими поживними речовинами. Ці напої, як правило, викликають закрепи і швидку втрату води.
Що слід мати на увазі…
Хоча цей список може здатися трохи задовгим і може змусити вас думати, що життя зовсім вже погане для пацієнтів, у яких був діагностований синдром подразненого кишківника. Проте вам слід реально глянути на цю проблему з іншого, більш оптимістичного боку. Візьміть до уваги, що завдяки цьому списку, ви можете розробити відповідну дієту, щоб поліпшити якість життя. Крім того, існує більше інформації про нові способи приготування харчових продуктів, метою якого є протидія впливам певних продуктів (або зменшення ступеня їх шкідливого впливу на організм) для людей, які страждають від коліту або синдрому подразненого кишківника. Яскравим прикладом є молоко без лактози, яке ви можете знайти в будь-якому супермаркеті. Воно набагато легше всмоктується стінками кишківника через відсутність лактози. Отож, ми радимо вам проконсультуватися у спеціаліста-дієтолога і ви дізнаєтесь більше про цей та інші інноваційні методи приготування їжі для пацієнтів з синдромом подразненого кишківника.
- Burriel, JI García, A. Pereda Pérez, and Sociedad Española de Gastroenterología. “Trastornos intestinales funcionales (equivalentes del colon irritable).” Anales de Pediatría. Vol. 57. No. 3. Elsevier Doyma, 2002.
- Rodríguez Magallán, Alfredo, et al. “Tratamiento del colon irritable con lidamidina y psicoterapia de apoyo.” Rev Gastroenterol Mex 62.1 (1997): 7-13.
- Schmulson, M. “Síndrome de colon irritable:¿ Hay una terapéutica eficaz.” Valdovinos M, Milke P, Uscanga L. Gastroenterología, Hepatología y Nutrición Basadas en Evidencias. México: Masson (2002).