4 корисні вечері для покращення сну

Корисна вечеря робить дива. Дотримуюсь простих правил харчування, ваш організм вам віддячить міцним сном та хорошим самопочуттям.
4 корисні вечері для покращення сну

Останнє оновлення: 13 грудня, 2018

Якщо вам складно нормально спати вночі, і ви прокидаєтеся, не виспавшись, перш ніж вдаватися до природних засобів або ліків, ми рекомендуємо спробувати одну хитрість – це корисна вечеря.

У цій статті ми пропонуємо деякі прості та смачні рецепти які допоможуть вам боротися з безсонням природним і здоровим чином. Корисна вечеря не лише покращить ваш сон, але й принесе задоволоння своїм смоком.

Корисна вечеря з супом з салатом-латуком

Салат-латук зазвичай входить до складу багатьох здорових дієт і розслабляє весь організм. Проте багато людей не хочуть їсти його на ніч, тому що, якщо його добре не пережувати, він може викликати розлад шлунка. З цієї причини і для того, щоб отримати з нього користь на вечерю, ми пропонуємо дещо незвичний рецепт: суп з латуком.

Як і будь-який листовий зелений овоч, наприклад, морські водорості або шпинат, ви можете комбінувати його з невеликою кількістю картоплі або вівса, щоб надати йому вершкової текстури.

Цікаво, що ви можете також приготувати настої з латуком і пити їх перед сном.

зелений суп

Суп з гарбузом і вівсом

У цьому рецепті ми пропонуємо додати до супу овес. Це зерно не тільки дуже поживне, але й допомагає регулювати роботу нервової системи. Він містить речовину під назвою авенін, яка має седативні властивості. Овес також багатий на вітаміни групи В, магній і Омега-3 жирні кислоти.

Ми рекомендуємо поєднати його в цьому простому рецепті з гарбузом – овочем, який допоможе вам зберегти стабільність рівню глюкози протягом декількох годин, що сприятиме безперервному відпочинку.

Ви можете зробити печеню з невеликою кількістю олії і додати шматочки гарбуза та будь-які інші овочі. Варіть його разом з вівсом протягом 15 хвилин.

Запечені яблука з корицею і волоськими горіхами

Як кажуть, найкращий спосіб підтримувати здоров’я – щодня з’їдати яблуко. Якщо ви не можете робити це протягом дня, ви можете з’їсти цей фрукт на ніч. Не рекомендуємо споживати інші фрукти, тому що вони можуть зашкодити нормальному сну через кислотності або солодкість.

Яблуко – це нейтральний і корисний фрукт для печінки, тому ми можемо включити його в будь-яку страву протягом всього дня.

Ми рекомендуємо цей традиційний рецепт вечері:

  • Почистіть яблуко (або залишіть шкірку, якщо яблуко домашнє) і вмочіть його в кориці – спеції, яка добре перетравлюється і розслабляє організм.
  • Ви можете також додати трохи бджолиного меду зверху.
  • Запечіть його протягом 20 хвилин.
  • Коли буде готове, подавайте з волоськими горіхами або невеликою кількістю йогурту.
почищене яблуко

Запечений банан і сир

Ця вечеря теж розслабляє, але ми рекомендуємо її тільки тим, хто вечеряє рано або робить фізичні вправи, тому що ця страва трохи поживніша, ніж інші.

Банан містить мелатонін, триптофан і магній – три основні поживні речовини для гарного відпочинку, а сир багатий на кальцій, білок і триптофан.

Запікайте банан протягом 20 хвилин, а потім додайте сир. Ви можете підсолодити страву невеликою кількістю меду.



  • Bravo, R., Matito, S., Cubero, J., Paredes, S. D., Franco, L., Rivero, M. et al. (2012). Tryptophan-enriched cereal intake improves nocturnal sleep, melatonin, serotonin, and total antioxidant capacity levels and mood in elderly humans. AGE, 35(4), 1277–1285. https://doi.org/10.1007/s11357-012-9419-5
  • De la Peña, I. J. I., Hong, E., de la Peña, J. B., Kim, H. J., Botanas, C. J., Hong, Y. S. et al. (2015). Milk Collected at Night Induces Sedative and Anxiolytic-Like Effects and Augments Pentobarbital-Induced Sleeping Behavior in Mice. Journal of Medicinal Food, 18(11), 1255–1261. https://doi.org/10.1089/jmf.2015.3448
  • Dimpfel, W., Roeska, K., & Seilheimer, B. (2012). Effect of Neurexan on the pattern of EEG frequencies in rats. BMC Complementary and Alternative Medicine, 12(126). https://doi.org/10.1186/1472-6882-12-126
  • Jin, H., Zhang, Y.-J., Jiang, J.-X., Zhu, L.-Y., Chen, P., Li, J., & Yao, H.-Y. (2013). Studies on the extraction of pumpkin components and their biological effects on blood glucose of diabetic mice. Journal of Food and Drug Analysis, 21(2), 184–189. https://doi.org/10.1016/j.jfda.2013.05.009
  • Kennedy, D. O., Jackson, P. A., Forster, J., Khan, J., Grothe, T., Perrinjaquet-Moccetti, T., & Haskell-Ramsay, C. F. (2015). Acute effects of a wild green-oat (Avena sativa) extract on cognitive function in middle-aged adults: A double-blind, placebo-controlled, within-subjects trial. Nutritional Neuroscience, 20(2), 135–151. https://doi.org/10.1080/1028415x.2015.1101304
  • Roy, A., Evers, S. E., Avison, W. R., & Campbell, M. K. (2010). Higher zinc intake buffers the impact of stress on depressive symptoms in pregnancy. Nutrition Research, 30(10), 695–704. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2010.09.011
  • Xie, Q., Zhou, T., Yen, L., Song, A., Shariff, M., Nguyen, T. et al. (2015). A Preliminary Study of the Effects of SurAsleep on Relieving Symptoms of Sleep Disorders. International Journal of Biomedical Science11(2), 76–81. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4502736/
  • Yakoot, M., Helmy, & Fawal. (2011). Pilot study of the efficacy and safety of lettuce seed oil in patients with sleep disorders. International Journal of General Medicine, 4, 451-456. https://doi.org/10.2147/ijgm.s21529
  • Yang, X., Yang, S., Guo, Y., Jiao, Y., & Zhao, Y. (2013). Compositional characterisation of soluble apple polysaccharides, and their antioxidant and hepatoprotective effects on acute CCl4-caused liver damage in mice. Food Chemistry, 138(2–3), 1256–1264. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2012.10.030

Цей текст надається лише для інформаційних цілей і не замінює консультацію з фахівцем. У разі сумнівів проконсультуйтеся зі своїм фахівцем.